![]() |
Kalkandelen - Makedonya |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kalkandelen - MakedonyaKalkandelen Coğrafyası - Kalkandelen Nerededir - Kalkandelen Hakkında - Makedonya Kalkandelen - Kalkandelen Nüfusu Kalkandelen veya iki dilli kullanımda Tetova (Makedonca: Tетово; Arnavutça: Tetova / Tetovë), Makedonya'nın kuzeybatısında bir şehirdir ![]() ![]() Coğrafya Makedonya’nın kuzeybatısında, Polog bölgesi sınırları içinde yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() İklim Kalkandelen, yarı karasal bir iklime sahiptir ![]() ![]() ![]() Tarih Erken Tarih Kalkandelen yakınlarında Baltepe muhitinde bazı arkeolojik buluntular elde edilmiştir ![]() Roma İmparatorluğu Dönemi Kalkandelen, MÖ 168 tarihinde Roma egemenliğine geçmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı İmparatorluğu Dönemi 14 ![]() ![]() ![]() ![]() Türk egemenliğiyle beraber şehirde birçok açıdan değişiklikler, yenilikler görülmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kalkandelen, önemli bir ticaret merkezi olduğu gibi, tarım, zanaat açısından da ön plana çıkmıştır ![]() ![]() Balkanlar’daki Bektaşi dergâhlarının en önemlilerinden olan Harabati Baba Tekkesi 1538 yılında kurulmuştur ![]() Yugoslavya Krallığı Dönemi Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonrasında, küçüklü büyüklü birçok muharebe sonrasında Kalkandelen bölgesi, Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı egemenliğine girmiştir ![]() ![]() Yugoslavya Dönemi 1943 yılı ile beraber Yugoslavya Krallığı ortadan kalkmış, yerine Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti kurulmuştur ![]() ![]() Makedonya Cumhuriyeti Dönemi 1991 yılında Makedonya’nın Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden bağımsızlığını ilan etmesiyle Kalkandelen, bağımsız Makedonya Cumhuriyeti içinde bugününe gelmiştir ![]() Nüfus 2002 sayımlarına göre Kalkandelen’in toplam nüfusu 86,680 kişidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim Kalkandelen’de 12 ilköğretim okulu; 9 bölgesel okul; 1 ilköğretim devlet müzik okulu; 6 ortaöğretim okulu ve 2 üniversite vardır ![]() Üniversitelerden Kalkandelen Devlet Üniversitesi, gelişkin bir yükseköğretim kurumudur ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer üniversite olan Güneydoğu Avrupa Üniversitesi, 2002 yılının Aralık ayında açılmıştır ![]() ![]() Kardeş Şehirler Konya, Türkiye Sterling Heights, ABD ![]() ![]()
![]()
![]()
|
![]() |
![]() |
|