Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abhazya, cumhuriyeti, özerk

Abhazya Özerk Cumhuriyeti

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Abhazya Özerk Cumhuriyeti

Abhazya Özerk Cumhuriyeti Coğrafyası - Abhazya Özerk Cumhuriyeti Nerededir - Abhazya Özerk Cumhuriyeti Hakkında

Abhazyanın Konumu

Abhazya Özerk Cumhuriyeti Hükümeti

Bayrak Amblem

Başkent
de jure Sohum
Resmi dil Abhazca ve Gürcüce
Siyasal statü de jure özerk cumhuriyet
Yönetim
- Bakanlar Kurulu Başkanı
- Yüksek Konsey Başkanı Özerk cumhuriyet
Malhaz Akişbaia
Temur Mjavia
Para Birimi Lari (GEL)
Bu madde Abhazya bölgesinde kurulan özerk devlet hakkındadır Başlığın diğer anlamları için Abhazya (anlam ayrımı) maddesine bakabilirsiniz

Abhazya Özerk Cumhuriyeti (Gürcüce: აფხაზეთის ავტონომიური რესპუბლიკა, Abhazca: Аҧснытәи Автономтәи Республика, Apsnitei Avtonomtei Respublika), de jure olarak Gürcistan Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan özerk cumhuriyet
1990'ların başındaki savaşın ardından Sohum’a egemen olan ve Rusya’nın desteğindeki ayrılma yanlısı güçler 1994 yılında bağımsızlığını ilan etmiş, ama Abhazya Cumhuriyeti adını taşıyan bu yönetim bazı ülkeler tarafından tanınmıştır (Rusya, Nikaragua; de facto Güney Osetya, Transdinyester) Gürcistan’ın merkezi yönetiminin desteğindeki özerk yönetim ise, bölgenin eski statüsünün korunmasından yanadır Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin yönetim merkezi Sohum'dur

Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği Konseyi gibi uluslararası örgütler Abhazya’yı Gürcistan’ın bir parçası olarak tanımakta ve anlaşmazlığın her iki tarafın barışçı yollarla çözümlemesini istemektedir
2006'da Gürcistan tarafından başlatılan askeri operasyonla Abhazya sınırlarına dahil olan Kodor Vadisi'ne asker sokmuştu ve bölge Gürcistan'a bağlı özerk cumhuriyetin denetimindeydi 2008 yılındaki Güney Osetya - Gürcistan savaşı sonrasında ise Abhaz güçlerinin başlattığı opreasyonla kontrol de facto (fiili) Abhazya Cumhuriyeti'ne geçmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com