![]() |
Kestane Nedir - Kestane Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kestane Nedir - Kestane YetiştiriciliğiKestane Yetiştiriciliği Anadolu kestanesi Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Fagales Familya: Fagaceae Cins: Castanea Mill ![]() ![]() Kestane, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen ad ![]() Kestane tüketimi Tohumları Güney Avrupa ile Güneybatı ve Doğu Asya'da yaygın olarak tüketilmektedir ![]() ![]() Tohumlar, ateşte közlenmiş, haşlanmış veya suda kaynatılmiş olarak tüketilir ![]() ![]() Kestane aynı zamanda bazı çörek, kek ve pasta çeşitlerinde de kullanılmaktadır ![]() ![]() Odunu ve kullanımı Kerestesi, dayanıklılık ve dekoratif özellikleri bakımından meşe ağacının odununa benzemekle birlikte, kuruma esnasında çatlaması ve eğrilmesi nedeniyle, bu ağaçtan büyük boyutlu kereste elde edilememektedir ![]() ![]() ![]() Kestane; eski zamanlardan beri insan beslenmesinde önemli bir yer almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() olmak üzere birçok Kuzey Yarım Küre ülkesinin mutfağında vazgeçilmez bir unsur olan kestane, etli yemeklerin hazırlanmasında, çeşitli salatalarda lezzet arttırıcı olarak yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yenebilir nitelikteki taze kestane başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir ![]() ![]() Kestane, doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan bir çok besin öğelerine sahiptir ![]() 100 gr taze kestanenin (yenebilir kısmı) besin öğeleri: Kalori ( kcal) : 160 Karbonhidrat (g) : 34 Şeker (g) : 9,6 Protein (g) : 3,2 Yağ (g) : 1,8 Sodyum (mg) : 9 Potasyum (mg) : 395 Kestanenin besin öğeleri kestane türüne, çeşidine, yetiştiği ekolojik şartlara göre değiştiği gibi uygulanan işleme teknolojilerine göre de değişikliklere uğramaktadır ![]() ![]() ![]() Kavrulduğu takdirde nem oranı % 20 dolaylarında azalırken, şeker miktarı % 25 oranında artmakta ve enerji değeri 200 kcal olmaktadır ![]() Kestane kurutulduğunda raf ömrü uzamakta, besin öğelerinde artışlar görülmektedir ![]() Diğer At kestanesi (Aesculus) olarak bilinen ağacın aynı adı taşıyan tohumları zehirli olup, tamamen farklı bir bitki türüdür, bunların burada bahsedilen kestane ile ilgisi bulunmamaktadır ![]() Olgunlaşmış Tatlı Kestane Sivri uçlu kapsül içindeki kestane Sivri uçlu kapsül içindeki Kestane Genç Kestane Tatlı Kestane Ağacı Tatlı Kestane Ağacı Türler Çalı kestanesi (Castanea alnifolia) Japon kestanesi (Castanea crenata Amerikan kestanesi (Castanea dentata) Henry kestanesi (Castanea henryi) Çin kestanesi (Castanea mollissima) Ozark kestanesi (Castanea ozarkensis) Doğu kestanesi (Castanea pumila) Anadolu kestanesi (Castanea sativa) ![]() Seguin kestanesi (Castanea seguinii) |
![]() |
![]() |
![]() |
Kestane Nedir - Kestane Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kestane Nedir - Kestane YetiştiriciliğiKestane Neye İyi Geliyor? Tabiatta tarımsal ilaç ve suni gübre kullanılmadan tamamen doğal şartlar altında yetişen kestanenin, içerdiği besin öğeleri nedeniyle beslenme diyetlerinde önemli yer tuttuğu bildirildi ![]() Yılda 50 bin ton kestane üretimiyle dünyada 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzmanlar, kestanenin doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan birçok besin öğelerine sahip olduğuna işaret ederek, "Kestane kavrulduğu takdirde nem oranı yüzde 20 dolayında azalır, şeker miktarı yüzde 25 oranında artar ve enerji değeri 200 kcal olur ![]() ![]() ![]() Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle şeker hastalarının yememesi gereken kestanenin faydaları ise şöyle: "Kestane kabuklarının suda kaynatılmasıyla hazırlanan ilaç; ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|