![]() |
Kuşkonmaz Nedir - Kuşkonmaz Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuşkonmaz Nedir - Kuşkonmaz YetiştiriciliğiKuşkonmaz Yetiştiriciliği KUŞKONMAZ (Asparagus officinalis) Ana vatanı ve Tarihçe Yabani formu: Asparagus acutifolius L ![]() Anavatanı: Asya ve Avrupa (Ön Asya) Mısırlılar zamanında tanımlanmış, ancak kullanılışından söz edilmemiştir ![]() Muhtemelen bu devirlerde kullanılan tür orijin bitkisidir ![]() Bizanslılar zamanında ilkbahar aylarında görüldüğü belirtilmektedir ![]() Romalılar zamanındaki verilere göre çok yıllık bir bitki olduğu, tohumla çoğaltıldığı ve sürgünlerinin tüketildiği bilinmektedir ![]() 15 ![]() ![]() ![]() Türkiye kuşkonmazın ana vatan sınırları içindedir ve ülkemizde yabani formlarına rastlanmaktadır ![]() Yetiştiriciliğine 1960’lı yılarda başlanmış, ancak tüketim şeklinin bilinmemesi, fiyatının yüksek olması, tadının alışılmış bir tat olmaması ve bulunduğu yeri uzun süre işgal etmesi gibi nedenlerle pek tutulmamış ve yetiştiriciliği yayılamamıştır ![]() Bitkisel özellikleri Kök: ![]() ![]() Her kök etli ve kalın (kurşunkalem kalınlığında) , çok az sayıda yan köklere sahip, silindirik şekilli esas kökler ile esas kökler üzerinde bulunan kılcal kökler olmak üzere 2 kısımdan meydana gelir ![]() Etli kökler birkaç yıl yaşarlar, 60-80 cm derinliğe gider ve daha sonra ölür ![]() ![]() Gövde Kuşkonmaz gövdesi de 2 kısımdan oluşur Rizom gövde (Pençe): Toprak altında 15-20 cm derinlikte bulunur ![]() ![]() ![]() Rizom gövde üzerindeki kök ve sürgünler alındıktan sonra incelendiğinde boğum ve boğum aralarından oluştuğu görülür ![]() Gövdenin bir ucunda eski, diğer ucunda yeni kök ve sürgünler oluşur ![]() Yeni sürgünlerin oluştuğu kısım, gövdenin büyüme yönünü gösterir ![]() ![]() Rizom gövde zarar görmediği takdirde uzun yıllar yaşayabilir (20-25 yıl) ![]() Rizom gövde parçalara ayrıldığında her parça yeni bir gövde gibi gelişme gösterir ![]() ![]() Sürgünler Rizom gövdeden çıkar ve 20-25 cm’lik kısmı toprak altında, bir kısmı da toprak yüzüne çıkar ![]() Toprak altında kalan sürgünlerin rengi beyazdır ![]() ![]() Toprak üstü sürgünler dallanma özelliğindedir ve boyları 50-200 cm’ye ulaşır ![]() Bu sürgünler sonbaharda ölürler ![]() Bir kuşkonmaz bitkisi, yılda 5-15 arasında sürgün meydana getirir ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sürgün kalitesi ve sayısı üzerinde bitkinin cinsiyeti etkilidir ![]() ![]() ![]() Yaprak Yaprak gelişimi gerilemiştir ![]() Yapraklar uzun sürgünler üzerinde üçgen şekilli pul yaprak şeklindedir ![]() Yapraklar klorofil sentezi yapabilme yeteneğinde değildir ![]() Yaprakların görevi, kısa sürgün olarak adlandırılan ve uzun sürgünler üzerinde bulunan iğne şeklindeki sürgünler tarafından yapılır ![]() Çiçek Bitki dioiktir ![]() Erkek ve dişi bitki oranı 1:1’dir ![]() Çiçekler sürgün koltuklarında oluşur ![]() ![]() Erkek çiçekler daha iri, 6’lı, ve taç yaprakları turuncu renktedir ![]() ![]() Bazı durumlarda bir bitki üzerinde hem erkek hem de erselik çiçeklere rastlanır (Andromonocious) Dişi çiçekler daha küçük ve gösterişsizdir ![]() ![]() Diş organ 3 karpellidir ![]() ![]() Bazı durumlarda bir bitki üzerinde hem dişi hem de erselik çiçeklere rastlanır (Gynomonocious Yabancı tozlanma görülür ![]() ![]() Meyve ve Tohum Meyvelerin başlangıçtaki renkleri yeşildir ![]() ![]() Meyve 3 karpelidir ![]() ![]() ![]() Tohumlar olgunlaştıklarında siyah renklidirler ![]() Şekilleri, küçük bir fasulye tanesine benzer ![]() Uzunluk 3-4 mm, genişlik 2-3 mm’dir ![]() 1 g’daki tohum sayısı 35-60 adet’tir ![]() ![]() Kabukları çok sert ve geçirimsizdir ![]() ![]() Tohumlar geç çimlenir (10-15 gün) ![]() En uygun çimlenme sıcaklığı 25-300C’dir ![]() Beslenme ve sağlık yönünden önemi Düşük kalori sağlar ![]() Bünyesinde A, B1, B2, B12, C vitaminleri bulunur, ancak çok yüksek değerlerde değildir ![]() Böbrek çalıştırıcıdır ![]() Karaciğer ve dalağın fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur ![]() Bünyesinde bulunan Asparajinamid, yaşlılarda hücreleri onarıcı etkiye sahiptir ![]() Ekonomik önemi Kuşkonmaz, ülkemizde Akdeniz, Ege ve bir miktar da Marmara bölgesinde yetiştirilmektedir ![]() Toplam üretim alanımız 20-25 da civarındadır ![]() Ülkemiz için yeni bir sebze türüdür ve tüketim şekli halkımız tarafından bilinmemektedir ![]() Kuşkonmaz, Mart-Temmuz ortasına kadar piyasada bulunabilir ![]() Kuşkonmaz, çok yıllık bir bitki olması, üretim alanını uzun yıllar işgal etmesi, yurt içinde satış şansının olmaması nedeniyle ancak çok az miktarda (700-800 kg) üretilmekte ve turistik otellere satış şansı bulunmaktadır ![]() Ekolojik istekleri Kuşkonmazın adaptasyon yeteneği yüksektir ![]() Kuşkonmaz yetiştiriciliğinde iklim çok önemli bir faktör değildir ![]() ![]() Kuşkonmazın rizom gövdesi, düşük sıcaklıklara dayanıklıdır ![]() ![]() Sürgünlerin sürebilmesi için sıcaklığın 120C ve üzerine çıkması gerekir ![]() Sürgün verme döneminde sıcaklığın 15-180C civarında olması gerekir ![]() Sürgün gelişme dönemindeki 250C ve üzerindeki sıcaklıklar ve kuru havalar, sürgün boylarının kısalmasına ve sertleşmesine neden olur ![]() ![]() Hasat dönemindeki aşırı yağış ve arkasından gelen sıcak ve kuraklık da sürgün verim ve kalitesini düşürür ![]() Kuşkonmaz toprak neminin yüksek olmasından hoşlanır ![]() ![]() ![]() Kuşkonmaz yetiştiriciliğinde esas önemli olan faktör, toprak koşullarıdır Kuşkonmaz yetiştiriciliğinde sadece kumlu ve hafif bünyeli topraklar kullanılmalıdır ![]() Nedenleri: Kumlu topraklar kolay havalanabildiğinden çabuk ısınır ve sürgün gelişmesini teşvik eder ![]() Toprağın açılarak sürgünlerin kesilmesi kolaylaşır ![]() ![]() Kumlu topraklarda ürün miktarı ve kalitesi daha yüksektir ![]() ![]() Kumlu topraklar fazla su tutmadığı için sürgünlerde çürüme meydana gelmez ![]() Kuşkonmaz yetiştirilecek topraklardaki organik madde miktarı % 2-3 civarında olmalıdır ![]() ![]() Kuşkonmaz yetiştirilecek topraklar taşlı olmamalıdır ![]() ![]() Topraktaki taban su seviyesi 1-3 m olmalıdır ![]() Toprak pH’sı 6 ![]() ![]() ![]() Kuşkonmaz, kumlu-killi ve tınlı-killi topraklarda da yetiştirilebilir, ancak erkencilik söz konusu olmaz, geççi çeşitler için tercih edilebilir ![]() ![]() Yetiştirme Tekniği Kuşkonmaz çok yıllık bir bitkidir ![]() ![]() Kuşkonmazlığın kurulması için 1-3 yıl gereklidir ![]() 3 ![]() ![]() Kuşkonmazlık tesisi Tohumla üretme Vejetatif yolla Tohumla pençelerin üretilmesi Tohum ekimi soğuk yastıklara yapılır ![]() Yastık yer, gün boyu güneş alan bir yer olmalı ve 30 cm derinliğinde işlenmelidir ![]() Tohum ekimi sıcak bölgelerde Mart-Nisan, soğuk bölgelerde Nisan-Mayıs aylarında yapılır ![]() ![]() Tohumlar 45-50 cm aralık ve 8-20 cm sıra üzeri mesafelerle ekilmelidir ![]() 1 da kuşkonmazlık için 80-100 m2 soğuk yastık alanı ve 50-60 g tohum gereklidir ![]() Fideler 5 cm boya ulaşınca, sıra üzerinde 10 cm kalacak şekilde seyreltme yapılır ![]() Sonbahar aylarına girildiğinde fideler 50 cm boyda ve toprak altında 3-4 rizom gövde (pençe) oluşmuş durumdadır ![]() Pençeler ılık kışları olan yerlerde fidelikte, soğuk yerlerde ise sökülerek, hastalıklı ve fazlalık kök ve yapraklar kesilerek fazla nemli olmayan yerlerde (4-50C) ertesi ilkbahara kadar bırakılır ![]() Dikim yerinin hazırlanması Kuşkonmazlık toprağı dikim öncesi yabancı otlardan arındırılmalıdır ![]() Kuşkonmazlar uzun yıl aynı yerde bulunacakları için toprağın Rhizoctania ile bulaşık olmamasına özen gösterilmelidir ![]() Kuşkonmazlık toprağına 5-6 t/da organik gübre verilmelidir ![]() ![]() Toprağa ayrıca 50-60 kg/da süperfosfat (15-20 kg/da triple süperfosfat), 70-80 kg/da potasyum sülfat verilmelidir ![]() Kuşkonmazlık toprağı, sonbaharda 35-40 cm derinliğinde işlenmeli, böylece ilkbaharda dikilecek pençeler için daha iyi bir gelişme ortamı sağlanmalıdır ![]() İlkbaharda yüzlek bir işlemeden sonra, 150-180 cm arayla 25-30 cm derinlikte, altta 30 cm, üstte 50 cm genişliğinde hendekler açılır ![]() ![]() ![]() Dikim Dikim zamanı ilkbahar aylarıdır ![]() ![]() Dikimde kullanılacak pençelerde aranan özellikler: Sağlam ve hastalıksız olmalı, Tomurcukları sürmüş pençeler kullanılmamalı, Pençeler ilaçlı suya batırılıp dikilmelidir ![]() Dikimde pençelerin dikim yönü önemlidir ![]() ![]() Dikim sonrası bakım 1 ![]() İlk yıl hasat yapılmaz, sürgünlerin gelişmesine izin verilir ![]() Yabancı otlarla mücadele yapılır ![]() Sürgünler geliştikçe üzerleri kademeli olarak toprakla kapatılarak hendek doldurma işlemi yapılır ![]() Yaz ayları kurak geçen yerlerde sulama yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() Nisan-Mayıs ayları içinde gübrelemeye başlanmalıdır ![]() ![]() ![]() Sonbahar aylarında toprak üstü aksam gelişmesini tamamlar ve bunlar toprak seviyesinden kesilir ve atılır ![]() Sonbaharda gerekli ise organik gübreleme yapılır ![]() ![]() 2 ![]() Bir önceki yılda yapılamamış eksikler tamamlanır ![]() Hasat yapılmaz ![]() Bir önceki yıl yapılan işlemler tekrarlanır ![]() 3 ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Toprak sıcaklığının artmaya başlaması ile kümbetler hazırlanır ![]() ![]() Erkencilik istenirse (4-10 gün), kümbetlerin üzeri plastik filmle (30-50 mikron kalınlığında) kaplanarak malçlama yapılabilir ![]() ![]() Hasat Hasat, ilkbahar aylarında yapılır ![]() İlk verim yılında hasat süresi kısa tutulmalı (15-20 gün), daha sonraki yıllarda 2 ay süreyle hasat yapılabilir ![]() İlk yıllarda hasat süresinin uzun tutulması gelecek yıllardaki verimi azaltmaktadır ![]() Hasatta ilk yıl bitki başına 2-3 sürgün, daha sonraki yıllarda ise 7-8, hata 9-10 sürgün kesilebilir ![]() Sürgün verimi 60 günlük hasat dönemi sonunda 300-600 kg/da veya 300-350 g/bitki düzeyindedir ![]() Sürgün verimi hasat süresince hava sıcaklığına, rüzgar durumuna ve yağışa göre değişir ![]() Hasat gün aşırı veya serin havalarda 2 günde bir yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Hasadın günün serin saatlerinde yapılması gerekir ![]() Hasat zamanı olarak sürgünlerin toprak yüzeyinde hafif kabarıklık meydana getirmeye başladığı zaman kabul edilmeli veya, mevsim gidişine göre, kümbetler hafif açılarak, sürgün gelişmesi kontrol edilmelidir ![]() Hasat için, kümbetler açılır, Sürgünlerin görülmesi sağlanır ![]() ![]() Sürgünler hasat edildikten sonra kümbetler yeniden kapatılır ![]() Hasat edilen sürgünler olabildiğince az güneş görmeli ve hemen nemli bir ortama alınmalıdır ![]() Pazara hazırlama ve muhafaza Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Hasat sonrasında boylama yapılmalıdır ![]() ![]() Demetler haline getirilen kuşkonmazlar pazara ulaştırılıncaya kadar +50C’de muhafaza edilmelidir ![]() Bu amaçla hasat edilen sürgünler sıcaklığı 2-30C olan buzlu suya atılarak sıcaklığı düşürülmeli ve daha sonra +50C’ye alınmalıdır ![]() Pazara sunulacak kuşkonmaz sürgünlerinin mutlaka yıkanması ve soğukta tutulması gereklidir ![]() Pazara sunulacak kuşkonmaz ½ veya 1 kg’lık demetler halinde hazırlanırlar ![]() Kuşkonmazlar karton kutu veya tahta kasalara konularak pazara sunulur ![]() Sınıflandırmada renk (beyaz, menekşe, yeşil) ve boy (17-22 cm: uzun, 12-17 cm: kısa) ve çap (1 ![]() ![]() ![]() Kuşkonmazlar tazeliklerini serin koşullarda 3-4 gün korur ![]() Muhafaza için en uygun koşullar 2-30C sıcaklık ve % 95 ON’dir ![]() ![]() KA’de muhafaza süresi artırılabilir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kuşkonmaz Nedir - Kuşkonmaz Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuşkonmaz Nedir - Kuşkonmaz YetiştiriciliğiKuşkonmaz Nedir ? Kuşkonmaz tohumları siyah renkli, böbrek şeklinde basık, 3-4 mm genişlik, 3-4 mm uzunluk ve 2 mm kadar kalınlığa sahip iriliktedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|