Fesleğen (Reyhanotu) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fesleğen (Reyhanotu)Fesleğen (reyhanotu) Fesleğen (reyhanotu) Ballıbabagillerden; yaprakları güzel kokan bir çeşit süs bitkisidir Akfesleğen, hindfesleğeni, yabanifesleğen, yerfesleğeni gibi çeşitleri vardır![]() Faydası : Öksürüğü keser Hazımsızlığı giderir Baş dönmesini durdurur Zafiyeti giderir Arı sokmasında faydalıdır Ağız yaralarını tedavi eder Fesleğen kokusu; sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratı kaçırır |
|
Fesleğen (Reyhanotu) |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fesleğen (Reyhanotu)Bitkinin kullanılan kısımlari, tâze çiçekli dallari ve tohumlarıdır Uçucu yağ taşımaktadır Bu yağ içinde estragol, linalol, cineol ve pinen vardır![]() Fesleğenin yaydığı koku sinekleri uzak tutar Fesleğen bitkisi, bir yerli Anadolu bitkisi değildir Anavatanı olan İran dolaylarından gelmiştir Akşamları açıkta yenilen yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi, bebeklerin yanına fesleğen konulması, yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır![]() Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır![]() Türk yemeklerinde ve salatalarda baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar
|
|
|
|