![]() |
Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bitkilerde Fizyolojik HastalıklarBİTKİLERDE FİZYOLOJİK HASTALIKLAR Bitkilerin gelişmeleri ve sağlıklı olabilmeleri için bazı besin elementlerine, uygun çevre koşullarına ihtiyaçları vardır ![]() ![]() Şartlar uygun olmadığında üründe kalite ve verim yönünden düşüşler kaydedilir ![]() ![]() Uluslararası Bilim Akademisi tarafından yapılan tanım da bu doğrultudadır ![]() Bazı etken ve etmenlerin var olup olmamasına bağlı, sürekli uyarıların bir sonucu olarak; düzenli ve ardışık fizyolojik olayların birinde veya birden fazlasında ortaya çıkan ve bitkinin enerji kullanımındaki eşgüdümün bozulması ile doruk noktasına ulaşan değişikliğe HASTALIK denir ![]() Bu tanımda ETKEN olarak belirtilen olaylar dizisi ise FİZYOLOJİK HASTALIKLARI oluşturur ![]() Bu olaylar dizisini; • Genetik Bozukluklar • Çevresel Etkiler ve • Beslenme Bozuklukları olarak sıralayabiliriz ![]() Özellikle çok yıllık bitki populasyonlarında aniden görülen şekil bozukluklarıdır ![]() ![]() Renklenmede bozukluk da tek bir yaprakta ya da meyvede normal renginin, çok farklı bir diğer renkten kesin çizgi ile ayrılması karakteristiktir ![]() İklim en önemli çevre faktörlerindendir ![]() ![]() ![]() Sıcaklık optimumdan aşağı düştüğünde, tür ve çeşidin genetik özelliklerine bağlı olarak tek ve çok yıllık bitkiler üşürler veya donarlar ![]() ![]() ![]() Elma, ayva, armut, şeftali, badem donmaya karşı hassas meyveler arasındadır ![]() ![]() Uyuyan bağlarda ise tomurcuklar ve floem soğuk zararına en hassas dokulardır ![]() ![]() ![]() Tomurcukları zarar görmüş bağlardaki sürgün büyümesi düzensiz ve seyrektir ![]() ![]() ![]() Sıcaklıklar toprağa yakın kısımlarda düşük olduğundan bu zarar gövdenin kara değdiği kısımlarda veya yere yakın kısmında görülür ![]() Gözler kabarmaya başladıktan sonra meyve ağaçlarının ve asmanın dokuları, düşük sıcaklıklara çok az toleranslıdır ![]() ![]() ![]() Böyle meyve ağaçlarında ve bağlarda sürgün sayısı çok azdır, ürün yoktur veya çok azalmıştır ![]() ![]() Düşük sıcaklıklar kadar yüksek sıcaklıklar da bitkiler için zararlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcaklık faktörünün en etkili görüldüğü konulardan biri de gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkıdır ![]() ![]() İklim faktörlerinden biri olan yağmur ise, aşırı, şiddetli ve sürekli olduğunda yeni çimlenen bitkileri, fideleri kırabilir; hububatta yatmalara, pamukta hasadın güçleşmesine ve üründe kalite düşmesine neden olur ![]() ![]() ![]() ![]() Dolu, vejetasyonları doğrudan etkiler ![]() ![]() ![]() Dolu bitkileri yaralayabilir, yaprak, çiçek, meyve dökümüne yol açabilir ![]() ![]() ![]() Kar, genel olarak bitkiyi soğuktan korur ![]() ![]() Bir diğer çevre faktörü de bitkinin daima iç içe bulunduğu topraktır ![]() ![]() Toprağın fiziksel özellikleri denildiğinde yapısı, sıcaklığı, su ve hava kapasitesi gibi faktörler akla gelir ![]() Toprak bünyesinin, geçirgenliğinin, kumlu, killi, milli ve çakıllı oluşu birçok fizyolojik bozuklukla yakından ilgilidir ![]() Bazı bitki besin elementlerinin toprak tarafından tutulduğu ve bitkinin bu elementlerden yararlanamadığı belirlenmiştir ![]() Toprağın su tutma kapasitesinin azalışı veya artışı ile fizyolojik hastalıklar gözlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toprakta bulunan zehirli metaller ve diğer zehirler de bitkinin köklerini olumsuz etkiler ![]() ![]() Toprağın hava kapasitesi ise, toprağın su ile tamamen doygun olduğunda toprak zerreleri arasında kalan hava miktarıdır ![]() Toprak zerreleri arasındaki boşlukların su ile dolu olmaları, havanın toprak içindeki hareketine engel olacağından, meyve ağaçlarında yaprak lekeleri, kloroz, zamk akıntıları ve sonuçta ölüm görülür ![]() Bitkinin topraktaki sudan, havadan ve besin maddelerinden yeterince yararlanabilmesi, toprağın birçok maddesine bağlı olmakla birlikte, bitkinin cinsi, kök yapısı gibi koşullar da önemlidir ![]() ![]() ![]() Bitki gelişiminde toprağın kimyasal özellikleri de önemlidir ![]() ![]() Karbon, Hidrojen, Oksijen, Azot, Fosfor, Potasyum, Kükürt, Magnezyum, Kalsiyum, Demir gibi MAKRO bitki besin elementleri ile, Sodyum, Klor, Bor, Çinko, Bakır, Molibden, Kobalt, Manganez gibi MİKRO bitki besin elementleri, bitki yaşamında önemli rol oynar ![]() ![]() ![]() Örneğin, Azot noksanlığında, bitkide yeterince protein ve klorofil oluşamaz ![]() ![]() ![]() Çinko noksanlığında ise, sürgünlerin boğum araları kısalır, yapraklarda kloroplastlar ortadan kalkar ![]() ![]() Bitkisel üretimin her aşamasında uygulanan tarımsal tekniklerdeki yanlışlıklar, üretimi olumsuz yönde etkiler ![]() ![]() Bitkilerde görülen fizyolojik bozuklukların birçoğu, herbisitlerin yoğun kullanımının bir sonucu olarak ortaya çıkar ![]() ![]() Bitkisel üretimlerde bitki gelişim düzenleyicilerini aşırı kullanmak, bitkilerde gelişim bozukluklarına neden olur ![]() ![]() Bilindiği gibi, insanoğlunun tüm üretim ve tüketim işlemleri sonucu, hava, su ve toprak kaynaklı atıkların, doğal temizleme ve yenileme hızından daha yüksek bir hızla artması ve ekolojik dengenin olumsuz yönde etkilenmesi çevre kirliliğidir ![]() ![]() Fizyolojik hastalıkların çözümü uzun bir zamana ve detaylı karşılaştırma yöntemlerine dayandığından güçtür ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|