Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
asteraceae

Asteraceae

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Asteraceae

Asteraceae - Asteraceae Bitkisi - Asteraceae Özellikleri - Papatyagiller

Papatyagiller (Asteraceae), iki çenekliler sınıfından bir bitki familyası

Yapı bilgisi

Familyanın ismi yıldız şeklinde çiçekleri bulunan bir cins olan Aster türünden gelmektedir Genellikle otsu, çok azı çalı, ağaç ve lian şeklindedirler (odunsu sarılıcı bitkiler)

Yapraklar basit veya bileşik, stipulsuz, alternat, rozet şeklindedir

Çiçekler baş veya kapitulum durumlarındadır

Bunlarda baş bir çok küçük veya florat olarak adlandırılan çiçekler; konik, küresel ya da düzleşmiş bir reseptakulum veya diskten çıkarlar Bütün kapitulum fillari olarak adlandırılan involukral brakteler tarafından sarılmıştır Bunlar bir veya birkaç seri halinde olabilirler veya imbrikat dizilmiş olabilirler

Braktenin ikinci bir tipi de (chaffy) bulunabilir Bu yapı genel resaptakulum üzerinde bireysel çiçeklerin tabanında bulunur Brakteler mevcutsa, resaptakulum chaffy ‘dir; mevcut değilse çıplaktır Reseptakulum (çiçek tablası) tüyler, dikenler ve oyuklar taşıyabilir

Kapitulumda bulunan çiçekler hermafrodit veya tek eşeyli, (bitkiler monoik veya dioik), aktinomorf veya zigomorf yalnız bir periyant serisi iyi gelişmiştir Kaliks pappus olarak adlandırılan tüysü şekilde ya da tamamen eksiktir Korolla 5’li ve simpetaldır Korolla tubular çiçeklerde aktinomorf, ligulat olanlarda zigomorfdur Androkeum 5 stamen (erkek organ)lidir, onların anter (başçık)leri birleşik, filamentleri serbesttir (singenezik) Ginekeum 2 birleşik karpelli, tek odalı, ovaryum alt durumludur

Meyve akendir

Yayılışı

Asteraceae, çiçekli bitkilerin en büyük familyası olarak bilinir Dünyada 1100 cins ve 25000 civarında türle temsil edilen kozmopolit bir familyadır

Türkiye'de 133 cins ve bunlara ait 1156’dan fazla türü bulunmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com