![]() |
Andız Ağacı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Andız AğacıAndız Ağacı - Andız Ağaç - Andız Kullanım Yeri - Andız Pekmezi - Andız Pekmezinin Yapılışı ![]() 1-ANDIZ AĞACININ BİYOLOJİSİ VE YETİŞME MUHİTİ Ardıç türleri ile karşılaştırılsa da kozalak yapısı bakımından birbirinden ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Andızlar karsit arazilerde yetişmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-ANDIZ AĞACINDAN FAYDALANMA 2 ![]() Ardıç gibi odunlarından çok güzel mobilya elde edilmektedir ![]() ![]() 2 ![]() Ormanda hayvanlar andızların yaprağını çok severek yediği için çobanlar tarafından yem ağacı olarak kullanılmaktadır ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Andızın meyvesinden pekmez palıza pestil bandırma köfter yapılır ![]() PEKMEZ YAPIMI : Eylül sonu ile ekim başında olgunlaşan andız meyveleri olgunlaşmamış halde ağaçta bulunduğu gibi rüzgar ve insanlar tarafından çırpmak suretiyle tabana dökülürler ![]() ![]() Andız meyveleri el dövecekleri ile kabuk kırılır ![]() ![]() teknekazanleğenhelketeneketencerelere konarak ağızlarına kadar su ile doldurulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() alındıkça karıştırılmaya devam edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Andızın pekmezi kırmızımtırak koyu kahve rengindedir ![]() ![]() ![]() Pekmez kazanının dibinde alaca kahverengimsi pekmezli tortu birikir ![]() ![]() Altı kilo meyveden bir kilo pekmez elde edilir ![]() PALIZA YAPIMI : Bir adet saplı tas pekmez tencereye konarak kaynamaya bırakılır yedi adet saplı tas su dökülen diğer bir kabın içine bir adet saplı tas ile nişasta karıştırıla karıştırıla eriyik haline getirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() fokurdayan kabarcıklar deve gözü durumuna gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Palıza ekmekle ve doğrudan doğruya sızak ve soğuk olarak yenir ![]() ![]() BANDIRMA YAPIMI: Bandırma yapımı için hazırlanmış ipe dizilmiş cevizler birkaç kere palızanın içine batırılıp çıkarılır ![]() ![]() ![]() Birde yere serili nişastanın ortasına ceviz dizilerek nişastalı zeminde yuvarlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PESTİL YAPIMI : Pestil yapımı için hazırlanmış palıza bezler üzerine ince ince serilir ![]() ![]() ![]() ![]() KÖFTER YAPIMI: Kaynamamış buğday döğülerek kabuğundan ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Andız meyvelerinin birinci suyu alındıktan sonra geriye kalan meyve artıklarının üzerine basılarak yapılarak tekne ve kazan içinde bir hafta ortada bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Dağdan toplanan andız meyveleri kırılarak tekne veya kazanlara konur içine su doldurulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Pekmez yaparken biriken köpük ile kazanın tabanında biriken tortu karıştırılarak hayvan yemi olarak kullanılır ![]() ![]() Pekmez yapmadan önce kırılmış meyveleri hayvanlar çok sevmektedir ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Yörede gelişen el sanatıdır ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Pekmezi yapılan meyvelerin tohumları kırılarak içleri çerez olarak yenilmektedir ![]() 2 ![]() Yemek tatlı yapıldığı gibi ilaç olarak da kullanılmaktadır ![]() ![]() Şeker hastalığıkıl kurdumide ve bağırsak sancıları için sabahları susuz yarım çay bardağı sulu bir çay bardağı andız pekmezi içilir ![]() ![]() Bronşit solunum yollarını açma ağızdaki mikroplara karşı ve soğuk algınlığına karşı palıza yapılarak ılık ılık yenilir ![]() ![]() Yine pekmez veya palızası nişasta ve irmikle hamur yapılarak çıbanların üzerine sarılır ![]() ![]() ![]() Kuş palazı olan çocuklara yedirilerek hastalığın hafif geçmesi sağlanır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|