![]() |
Çilek Nedir - Çilek Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çilek Nedir - Çilek YetiştiriciliğiÇilek Nedir - Çilek Yetiştiriciliği Çilek yetiştiriciliği bilhassa küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için önemli bir ziraat koludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çilek insan sağlığı ve beslenmesi açısından son derece yararlı bir meyvedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EKOLOJİK İSTEKLERİ : Sıcaklık : En yüksek büyüme hızı 20 –21 C civarındadır ![]() ![]() ![]() ![]() Gün uzunluğu : Kültür çeşitleri kısa gün bitkileri olup yaz sonları ve sonbaharda düşük sıcaklık ve az ışıklanma süresi nedeniyle yüksek oranda çiçek tomurcuğu oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Don : Çileklerin çiçeklenme ve meyve bağlama devreleri oldukça uzun olduğundan kısa süreli oluşan bir veya iki don hadisesi tüm ürünün zarar görmesine sebep olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Sis ve dolu : Bitkilerin çiçeklenme zamanı görülen sürekli sisler tozlanma ve döllenmeyi güçleştirir ![]() ![]() Rüzgar : Hafif hava akımının olması transprasyonu kamçıladığından bitkilerin topraktan su ile birlikte besin maddelerini de almasını sağlamakta dolayısıyla çilekler daha iyi gelişebilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yer ve yöney : Deniz kenarındaki bölgelerde yetiştiği gibi, 1000 m ve hatta daha yüksek rakımlı yerlerde de yetiştirilebilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() TOPRAK İSTEKLERİ Çilek saçak köklü bir bitki olup genel olarak derin, verimli, su tutma kapasitesi yüksek, iyi drene edilmiş; kumlu killi topraklarda daha iyi yetişmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇİLEK ÇOĞALTIM METODLARI 1- Tohumdan fide elde etmek : Daha çok ıslah amacıyla yeni çeşit elde etmekte yararlanılmaktadır ![]() 2- Kollardan fide elde etme : Yaprak koltuklarından çıkan kolların boğumlarında yeni bitkiler oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Toprak altı gövdesini ayırarak fide elde etmek ![]() ![]() ![]() ![]() 4 - Yaprak çeliklerinden fide elde etmek ![]() 5- Doku kültürleri yoluyla fide elde etmek ![]() ÇİLEK FİDESİ DİKİMİ Kış Dikimi : Fideler sökülür sökülmez 15 Ekimden itibaren Aralık ortalarına kadar dikim yapılır ![]() ![]() Yaz Dikimi : Fideler dinlenme devresinde yani Ocak – Şubat aylarında sökülür ![]() ![]() ![]() ![]() Dikilecek fideler sağlıklı olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇİLEK BAHÇESİ BAKIMI Malçlama : Dondan korumak, yabancı otların çıkmaması, erkenci,temiz ve kaliteli ürün elde etmek için toprak yüzeyinin ince plastik,saman,buğday sapı, çam ibreleri, kuru ot, torf ve perlit gibi maddelerle kaplanmasına denir ![]() ![]() Sulama : Aşırı suya hassastır ![]() ![]() ![]() Gübreleme : Dikim öncesi dekara 3 – 4 ton yanmış ahır gübresi uygulanarak toprağa karıştırılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇİLEK HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE Çilek hastalıkları kök , meyve ve yaprak olmak üzere üç kısımda toplanır ![]() Kök hastalıkları içinde en yaygın olanı kırmızı kök çürüklüğü, kahverengi çürüklük, siyah kök çürüklüğüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasat : Hasat günün erken saatlerinde yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çilek Nedir - Çilek Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çilek Nedir - Çilek YetiştiriciliğiÇilek yetiştiriciliği Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir ![]() ![]() Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir ![]() ![]() ![]() Çileğin kök gövdesi ya da taç kısmı çok kısalmış bir gövdedir ![]() Çilek yaprakları 2/5 düzeninde spiral olarak dizilmiştir ![]() ![]() ![]() Kollar (stolonlar) yaz boyunca yeni yaprakların koltuklarındaki tomurcuklarından oluşarak gelişirler ![]() Çilekte çiçekler salkım şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çileğin gün uzunluğuna duyarlılığı Çilekte kısa günde çiçek gözleri, uzun günde kol gelişimi olur ![]() ![]() ![]() Çiçek gözü oluşumunda gün uzunluğu ile sıcaklık ilişkisi ve çeşit özelliği bağlantılıdır ![]() Çilek türleri Aliso Meyve iri, meyve eti sert, verimli, tat kalitesi orta, bitkisi kuvvetli, meyvenin saptan kopması oldukça kolay, erkenci ve serada yetiştiriciliğide uygun bir çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() Tioga Orta mevsimde olgunlaşır ![]() ![]() ![]() ![]() Pocahontas Erken - orta mevsim çileği, derin dondurmaya ve sanayiye uygun, tad kalitesi orta, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti sert, sarılığa dayanıklı, meyve çürüklüğüne duyarlıdır ![]() ![]() Yalova-9 Aliso ve Arnavutköy melezidir ![]() ![]() ![]() Yalova-15 Tioga ve Arnavutköy melezidir ![]() ![]() ![]() ![]() Yalova-104 Çok verimli ve iri bir çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balcalı-1 Uzun konik koyu kırmızı renklidir ![]() ![]() ![]() ![]() Balcalı-2 Köşeli uzun, parlak kırmızı, meyve eti sert, aroması iyi sofralık bir çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() Balcalı-3 Uzun konik, parlak koyu kırmızı, meyve eti sert, meyvenin saptan kopması zor, aroması iyi sofralık bir çeşittir ![]() ![]() ![]() Douglas Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması kolay, aroması iyi, sofralık ve derin dondurmaya uygun bir çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() Dana Uzun konik, parlak kırmızı, meyve eti orta sertlikte, saptan kopma kolaylığı orta, sarılığa dayanıklılığı orta, aroması orta, meyve çürüklüğüne dayanıklı sofralık bir çeşittir ![]() ![]() Brio Konik kırmızı, meyve eti sert, iyi aromalı, meyvenin saptan kopması zor sofralık bir çeşittir ![]() ![]() ![]() 216 Yuvarlak konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması orta derecede, aroması iyi sofralık bir çeşittir ![]() ![]() ![]() Pajaro Konik, koyu kırmızı, meyve eti çok sert, meyvenin saptan kopması zor, aroması çok iyi, sofralık bir çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() Chandler Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa orta derecede duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklı, aroması iyi sofralık bir çeşittir ![]() ![]() Selva Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopma derecesi ortadır ![]() ![]() ![]() Red Chief Uzun konik, koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklı, derin dondurma ve sanayiye uygun, iyi aromalı bir çeşittir ![]() Hanoeye Konik koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zordur ![]() ![]() ![]() ![]() Lester Konik, koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır ![]() ![]() Türkiye de Üzümsü Meyveler Üretimi ÜZÜM ÇİLEK İNCİR NAR Yıllar Alan (Hektar) Üretim (ton ) Alan (Hektar) Üretim (ton ) Ağaç sayısı (' 000) Üretim Ağaç sayısı (' 000) Üretim Meyve veren Meyve vermeyen ( Ton) Meyve veren Meyve vermeyen ( Ton) 1995 565000 3550000 7150 76000 9690 1018 300000 2304 495 53000 1996 560000 3700000 8570 107000 9700 1078 290000 2350 520 56000 1997 545000 3700000 9050 110000 9135 1085 243000 2420 570 56000 1998 541000 3600000 9200 120000 8970 870 255000 2320 500 55000 1999 530000 3400000 9400 129000 8970 900 275000 2400 730 58000 2001 Yılı Bursa da Meyveler Ürün Cinsi Üretim (Ton) Verim Kg/Ağaç Üzüm (Da ![]() 67 ![]() 885 Şeftali 105 ![]() 38,4 Elma 45 ![]() 50,4 Çilek (Da ![]() 18 ![]() 519 Ceviz 5 ![]() 39 Kestane 1 ![]() 29 Kiraz 11 ![]() 29 Armut 56 ![]() 45 Erik 13 ![]() 34 Ayva 9 ![]() 38 İncir 11 ![]() 48,3 |
![]() |
![]() |
![]() |
Çilek Nedir - Çilek Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çilek Nedir - Çilek Yetiştiriciliğiİlkbahar ve yaz mevsimlerinde güzel kokusuyla ve üzerine dökülen toz şekerle tadı artırılmış hoş lezzetiyle yemek üzerine yenmek üzere sofralarımızı zenginleştirip beslenme keyfimizi artıran çilek adı meyvesini veren Çilek bitkisi, Gülgiller'dendir ![]() Birçok türü ile çeşitleri bulunan Fragaria cinsi çokyıllık otsu ve sürüngen bitki olan çilekler kök, kökgövde, yaprak, kol (stolon), çiçek ve meyve salkımlarından oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkinin kökgövdesi, aslında bodurlaşmış bir gövdedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitki ilkbaharda beyaz çiçeklerini açar ![]() ![]() ![]() BESİN DEĞERLERİ 100 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra; o Çilek, bedenimize sızmış olan bazı virüsler için öldürücü etkiler taşır: Bunlar arasında çocuk felci (polyomiyelit), bazı ağız ve deri yaralarını oluşturan virüsler sayılabilir ![]() ![]() o Çileğin kansere yakalanma ve kanserden ölme rizikosunu azalttığı, son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucu kabul görmektedir ![]() o Çilek idrar söktürücüdür ![]() ![]() o Çilek bitkisinin kökgövdesi, içerdiği tanen nedeniyle peklik vericidir: Bunun için kökgövdesi suyla kaynatılarak elde edilen dekoksiyondan günde 1-2 bardak içilir ![]() BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ Bütün çilek türleri, yaprak koltuklarından uzayan kollarla (stolonlar) çoğaltılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ İklim isteği: Ülkemizde soğuk iklimli Doğu Anadolu bölgesinden sıcak Akdeniz bölgesine kadar hemen hemen her yerde yetiştirilebilen neredeyse tek meyve türü çilektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak isteği: Çilek bitkisi, toprak bakımından fazla seçici değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Sulama: Kış dikimi yapılan çilek bitkisine, ancak çok sıcak ve kurak geçen ilkbaharda sulama gerekebilir ![]() ![]() ![]() Gübreleme: Çilek bitkisinin yetiştirileceği toprak hazırlanıp yastıklar yapılırken, iyi yanmış çiftlik gübresi ile potas ve fosfatlı kompoze fenni gübreler karıştırılarak toprağa verilir ![]() ![]() ![]() Toprak işleme: Çilek bitkisinin çevresindeki yabani otlar, arada bir yapılacak çapalamayla ya da uygun ot öldürücü (herbisit) ilaçlar kullanılarak yok edilir ![]() Malçlama: Çilek üretiminin yapılacağı bahçenin plastik, saman, kuru ot vb ![]() ![]() ![]() Hasat (Derim): Çilek en duyarlı meyve türlerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Çilek bitkisinin hastalık ve zararlılarının def edilmesi yerine, bitkiyi hastalandırmamak daha kolay ve ekonomiktir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|