![]() |
Afrika Bamyası (Hibiscus Sabdariffa) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Afrika Bamyası (Hibiscus Sabdariffa)Familyası: Ebemgömecigiller Malvengewaechse Malvaceae Drugları: HibiskusÇiçekleri: Hibisci flos Hibiskus’un aslında çiçeklerinin kupa yaprakları ve dış kupa yaprakları çay ve natürel ilaç yapımında kulanılır ![]() ![]() Giriş: Eskiden hibiskus türleri ile bamya türleri birlikte zikredilir iken günümüzde ebemgömecigillerin bir alttürevi olan bu iki tür ayrı alt gruplara ayrılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğrusu bende önceleri çok yanılmış ve yanlışlıkla başka bitkilerin fotograflarını çekmiştim ![]() ![]() ![]() Botanik: Genelikle bir yıllık bir bitki olup boyu 2 metreye kadar ulaşan çok çatalı otsu bir bitkidirYaprakları gövedeye oturmuş ğç parça ortadaki parçası uzunca ucu sivri dil şeklinde kenarları kertikli koyu yeşil renklidir ![]() Çiçekleri beyaz veya hafif pemepemsi beyaz geniş kalp şeklinde göbeğe doğru koyu vişneçürüğü rengini alan taç yaprakları beş adet olup vede ortada bir demet sarı dölenme tozluğu bulunur ![]() Taç yaprağını kavrayan kupa yaprakları açık veya koyu vişneçürüğümsü yeşil renkte olup üzeri tüylü kalın etli bir yapıya sahiptir vede bunu etrafını çeviren ayrıca 8-12 adet daha ince küçük dış kupa yaprakları mevcuttur ![]() ![]() Yetiştirilmesi: Eskiden vatanı Sudan olan bu bitki günümüzde hemen hemen tropik ve subtropik ülkelerde yetişmekte ve hatta Almanya gibi iklimi ılıman olan ülkelerde bile yetişmektedir ![]() ![]() Hasat zamanı: Çiçekleri solduktan sonra kupa yaprakları tekrar kapanır ve kurumaya başlar bu zaman toplanır ve kurutulduktan sonra nemde uzak bir yerde porsenal kablarda muhafazaedilir ![]() Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() b-) Komisyon E’nin Alman sağlık bakanlığınabağlı olarak çalışan Komisyon E’nin 01 ![]() ![]() ![]() c-) Afrikada halkarasında müshil yapıcı ve renk verici olarak kulanılır ![]() ![]() ![]() Çay: Bir kahve kaşığı ince kıyılmış kurutulmuş hibiskus kupa yaprağı demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynarsu doldurulduktan sonra 5-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir ![]() Yantesiri: Bilinen bir yantesirir yoktur ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|