![]() |
Havuç Nedir - Havuç Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Havuç Nedir - Havuç YetiştiriciliğiVİTAMİN KAYNAĞI HAVUÇ Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() DÜŞÜK SICAKLIK YETERLİ NEM Havuç kısa gün bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nantes tipi bir havuç çeşidinin hasat olgunluğu ![]() koku_y10 ![]() ZENGİN TOPRAK Havuç derin, gevşek bünyeli, geçirgen, organik maddelerce zengin topraklarda en iyi ürün verir ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOK İYİ TOPRAK HAZIRLIĞI Havuçlarda üretim tohum ile olur ![]() ![]() ![]() ![]() YABANCI OTLARA DİKKAT Havuç üretiminde yabancı ot mücadelesi de çok önemlidir ![]() ![]() - Birincisi ekim öncesi, toprak hazırlığı sırasında, suda karışmış ot ilacı olarak toprağa püskürtülür ![]() ![]() ![]() - Tohumlar çimlendikten sonra bitkiler 2-4 yapraklı devrede ikinci yabancı ot ilaçlaması uygulanır ![]() MÜNAVEBE ŞART Havuç yetiştirilen tarlalarda en az 3 yıl havuç, kereviz, maydanoz, dereotu yetiştiriciliği yapılmamış olması gerekir ![]() ![]() TOPRAK TAHLİLİNE GÖRE GÜBRE Havuç tarımında en uygun gübreleme toprak analiz sonuçlarına göre yapılan gübrelemedir ![]() ![]() NE ZAMAN ? HANGİ GÜBRE ? Azotlu gübrenin 2-3, Potasyumlu gübrenin 1-2 seferde atılması uygun olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KADEMELİ TOHUM EKİMİ Havuç tohumlarının ekim zamanı belgelere ve çeşitlere göre değişmekle beraber, şubattan kasım ayına kadar yapılabilir ![]() ![]() ![]() SIRAYA EKİM EN İYİSİ Havuçta en iyi üretim şekli sıraya ekimdir ![]() ![]() ![]() ![]() EL İLE VEYA MİBZERLE EKİM Ekim elle yapılabildiği gibi mibzerle de gerçekleştirilebilir ![]() ![]() 3 HAFTADA ÇİMLENME Havuç tohumları çeşit özelliğine, çevre koşullarına, ekim derinliğine göre değişmekle birlikte ekimden 3 hafta sonra çimlenirler ![]() ÇAPA + SEYRELTME BERABER Körpe fideler, birkaç yapraklı olduklarında birinci çapa ve seyreltme yapılır ![]() ![]() ![]() DÜZENLİ SU Pratik olarak, her çapadan sonra yağış durumuna g6re sulama yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ÇATALLANMA - KIRILMA VE YARILMAYA DİKKAT Havuç köklerinde görülen bozukluklar, çatallanma, eğri uçluluk, enine ve boyuna yarılma, yan kök gelişmesi, kırılma gibi durumlardır ![]() ![]() TARIM TEŞKİLATINA DANIŞ Havuçta hastalık ve zararlılar ile mücadele konusunda zirai Mücadele teşkilatlarının önerileri dikkate alınmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Havuç Nedir - Havuç Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Havuç Nedir - Havuç YetiştiriciliğiHavuç Yetiştiriciliği Besinlerimiz arasında belki de bedenimize en yararlı sayılan ve sözgelişi Belçika'da çocukları yemeleri konusunda yüreklendirmek için meyve sınıfına sokulan Havuç'u veren bitkisi, Maydanozgiller'dendir ![]() ![]() ![]() 50-100 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Havuç köklerinin rengi genellikle sarı, turuncu ya da çeşitli tonlarıyla pembedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Havuç tohumları küçük, sarımtırak kurşuni renkli ve hafif çengellidir ![]() ![]() BESİN DEĞERLERİ 100 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Yukarıda sayılan gerçekten çok dirimsel besin değerlerinin yanı sıra; o Havuç, düzenli olarak yenildiğinde, sigara içen kişileri de içermek üzere, bedenin akciğer kanserine yakalanma rizikosunu en aza indirgemektedir: Ayrıca havucu sık ve bol tüketen kişilerin gırtlak, mesane (idrar kesesi), rahmin boyun bölümü, kalınbağırsak, prostat ve yemek borusu kanserlerine yakalanma rizikosunun %50 oranında; menopoz döneminin sonrasını yaşayan kadınlarda, göğüs kanserlerine yakalanma rizikosunun %20 oranında azaldığı yapılan araştırmalar sonucunda saptanmıştır ![]() o Kalbin dostu da olan havuç, kandaki kolesterol düzeyini düşürmenin en kolay yoludur ![]() Araştırmalar, havuç yemenin kolesterolde önemli düşmelere neden olduğunu, havuç yemeyi bırakan kişilerde kısa sürede kolesterolün eski düzeyine yükseldiğini göstermiştir ![]() o Havuç bazı türden gıda zehirlenmelerini önler ![]() o Ayrıca, yapılan araştırmalar, havucun menenjit ve ansefalit (beyin iltihabı) ile gebelikte fetüse geçerek düşüğe neden olan listerya adlı maddenin etkilerini yok ettiğini göstermiştir ![]() o Havuç, içerdiği yüksek lif oranıyla peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelmektedir ![]() o Kaynatılarak içilen havucun suyu diyareye iyi gelir ![]() o Ayrıca halk arasında, havucun sindirimi kolaylaştırıcı, gaz söktürücü, idrarı artırıcı, kurt düşürücü, aybaşı olayını kolaylaştırıcı ve hatta gebeliği önleyici, afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkileri bulunduğuna uzun yıllardır inanılmaktadır ![]() Bütün bu dirimsel önem taşıyan etkilerinden yararlanılmak üzere kişiler özgürce ve bol bol havuç yemelidir ![]() ![]() BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ Havuç bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır ![]() ![]() ![]() Havuç tohumları toprakta kesinlikle 2 cm'den derine ekilmemelidir ![]() ![]() ![]() ![]() BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ Mim isteği: Havuç, ılıman serin iklimlerin bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak isteği: Havuç bitkisi derin, gevşek bünyeli, geçirgen, organik madde yönünden zengin, uygun oranda kireç içeren kumlu-tınlı ya da tınlı-kumlu topraklarda en iyi sonucu verir ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak işleme: Havucun yetiştirildiği toprak derin kazılmalı ve çok dikkatle işlenmelidir ![]() ![]() ![]() Sulama: Havuç bitkisi makul düzeyde suyu sever ![]() ![]() Gübreleme: Öncelikle potas ve ikinci derecede fosfora gereksinim duyan havuç bitkisi, özellikle taze çiftlik gübresinden hiç hoşlanmaz ![]() ![]() Hasat (Derim): Havuç bitkisi, köklerinin sertleşmesine olanak tanınmadan hasat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Gelişme döneminde havuç bitkisinde zararlı ve hastalıklar görüldüğünde, bunlarla, tarım uzmanlarına danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir ![]() DİKKATLI HASAT Havuçlar normal iriliklerini aldıkları vakit, köklerin fazla sertleşmesine meydan bırakmadan hasat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() HAVUÇ ZARARLILARI Havuç sineği (Gül psillası) ( Psila rosae F ![]() ![]() Yaprak pireleri (Leafhoper (Empoasca fabae [Harris]) ![]() ![]() Havuç Yetiştiriciliğinde Sarı Yapışkan Tuzakların Kullanılması , önemli zararlılarla mücadelenizi kolaylaştırır ![]() Firmamız tarafından Üretilen Sarı Yapışkan Tuzaklar Korum ve Kontrol Genel Müdürlüğü Tarafından KAPAR® SYT Ticari ismi ile 22 ![]() ![]() ![]() Sarı Yapışkan Tuzaklar ; Gelişmiş ülkelerde havuç yetiştiriciliğinde başarı ile kullanılmaktadır ![]() ![]() Siyah Havuç Siyah havuç kökü sebze olarak kullanılan bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|