Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çiçekli, dişbudak

Çiçekli Dişbudak

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çiçekli Dişbudak

Çiçekli Dişbudak - Zeytingiller - Fraxinus ornus

Çiçekli dişbudak (Fraxinus ornus), zeytingiller (Oleaceae) familyasından 8-10 m ye kadar boylanabilen küçük bir dişbudak türü

Morfolojik özellikleri

Genç sürgünler zeytuni yeşil veya gri yeşil ve parlaktır Üzerlerinde bol sayıda esmer renkli lentiseller görülür Gri esmer renkli tepe tomurcuğu yandakilerden büyük, yuvarlakça 4 pullu ve pullar tüylüdür Yan tomurcuklar yumurtamsı yuvarlak ve 2 pulludur Yaprakçık sayısı çoğunlukla 7-9 kadardır

Çiçekler önceleri dik duran, sonrakiler aşağıya sarkan mürekkep salkım vaziyetindedir Çanak yapraklar çok büyük ve 4 parçalıdır Beyaz renkli taç yapraklar 2 veya 4 parçalıdır Meyve dil biçiminde, ucu kertikli veya kesik, boyu 2-2,5 cm dir

Ekoloji ve bitki sosyolojisi

Çiçekli dişbudak Akdeniz rejyonun ağacıdır Çoğunlukla kuru-sıcak topraklarda görülür Makiler içerisinde sık sık rastlanır Kuzeyde meşe, kestane ve diğer yapraklı ormanlarda da görülür

Yayılışı

Dünya'da Güney Avrupa ve Batı Asya'da görülür Türkiye'nin hemen hemen bütün batı sahillerinde görülür

Kullanımı

Gövdelerinde elde edilen besi suyu mushil olarak kullanılır Beyaz çiçekleri ve canlı yeşil yapraklarından dolayı park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com