Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
harmala, peganum, üzerklik

Üzerklik - Peganum Harmala

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bilimsel Sınıflandırma

Alem: Plantae

Bölüm: Angiosperms

Sınıf: Eudicots

Takım: Rosids

Alt takım: Sapindales

Family: Nitrariaceae

Cins: Peganum

Tür: P harmala

Üzerklik, Akdeniz ikliminin egemen olduğu yörelerde kendiliğinden yetişen yabani bir bitkidir Halk arasında, üzerliğin (Peganum harmala) nazara karşı koruyucu etkisi olduğu na inanılır Bu yüzden, bitkinin nohutu andıran meyveleri ipe dizilip renkli kumaş parçalarıy la bezenerek ilginç biçimli nazarlıklar yapılır Bu özellik tohumlar için de geçerli sayıldığın dan, nazara uğradığına inanılan kişiler ateşte

yakılan üzerlik tohumlarının dumanına tutu lur Üzerlik tohumlan aynca, bileşimindeki kırmızı renkH boyarmaddeden ötürü kumaş boyamakta, alkaloitlerden ötürü de solucan düşürücü olarak kullanılmaktadır

Ülkemizde en çok Orta Anadolu'da yetişen üzerlik çalı görünümünde, çokyıllık bir bitki dir En fazla 70 santimetreye kadar boylana bilir Tüysüz yaprakları, beyaz çiçekleri ve bolca tohum içeren nohut büyüklüğünde meyveleri vardır Tohumları yüzde 4-7 ora nında alkaloit içerir; bu alkaloitlerden en önemlileri harmin, harmalin ve harmoldür

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com