Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
daldırması, fidancılıkta, hava

Fidancılıkta Hava Daldırması

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fidancılıkta Hava Daldırması

Hava Daldırması Nedir - Fidancılıkta Hava Köklendirilmesi - Saksı Daldırılması

Hava Daldırması

Anaca bağlı dalın köklenmesi adi daldırmada olduğu gibi toprakta değil dal üstünde yani havada olmasına "Hava daldırması" yahutta "Havada köklendir-me" diyoruz Buna "Çin daldırması" veya "Saksı daldırması" da denmektedir Yöntem çeşitli şekillerde uygulanır Hangi şekil olursa olsun önce köklenmesi is tenen dallar veya sürgünler üzerinde dalın ucunun 15-20 cm altından halkalama, yarma veya yukarı doğru çizikleme suretiyle yaralar açılır Bu iş ya ilkbaharda ta mamen olgunlaşmış bir yıllık dallar üzerinde yapılır veya bu iş için yaz sonunda tam odunlaşmamış dallar kullanılır Sonra bu yara etrafına hafif nemlendirilmiş yosun, turba ve benzeri köklendirme ortamı sarılır (yarada ayrıca bir köklendir-me hormonu kullanılması köklenmeyi hızlandırır) Yosun gaz mübadelesine im kan veren fakat suyu geçirmeyen ince bir polietilen plastik örtüyle tamamen ka panacak şekilde örtüldükten sonra örtünün iki ucu sıkıca kapatılıp bağlanır Örtü kullanılmayan rutubetli bir ortamda yosuna her gün su püskür tülmesi gerekir Ancak yosunun fazla rutubetli olması ve dalın üstünden örtü altına suyun sızması çürümeye neden olabilir Köklenen materyalin etrafının sarılma sında özel metal veya tahta daldırma saksıları veya kâğıt koniler de kullanılabilir

Yöntem bir serada veya çok nemli bir ortamda uygulanmalıdır Zira köklen-dirme ortamının nemli tutulması metodun başarısında en önemli etkendir

Bu yöntemde köklenme 2-3 ay veya daha kısa bir zamanda gerçekleşmekte dir Ancak bazı türlerde bu süre iki mevsim sürebilmektedir (Ma nolya, Leylak, Açelya ve Çobanpüskülünde olduğu gibi)

Yara dokularından yeterli bir köklenme meydana geldikten ve bitki latent devreye girdikten sonra bu köklenen sürgün veya dal anaçtan ayrılarak bir saksı ya alınır Bu esnada taç kısmında budama yapmak, kök/sak dengesini daha iyi sağlar Aksi halde saksıya alman köklenmiş dalın bir süre veya rutubetli bir or tamda üzerine sık sık su püskürtülerek veya bir süre şişleme altında tutularak bir intikal dönemi geçirmesi sağlanmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com