![]() |
Maydonoz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() MaydonozMaydonoz -Maydonoz Tohumu üretimi hakkında Genel Bilgiler Tanımı Taze veya kurutulmuş yaprakları için yetiştirilir Yabani türleri Avrupada bulunur, fakat dünyanın ılıman ve tropikal tüm bölgelerinde kültür yapılır Taze yaprakları Vit ![]() Maydonoz normalde çok yıllık olmakla birlikte tek yıllık olarak yetiştirilir Elde edilen tohumlar kışın vernalize edilir Yaprak tipi, yaprak rengi (klorofil intensitesi), yaprak sapı genişliği bakımından birçok çeşidi vardır ![]() Polinasyon Büyük oranda yabancı tozlanır Tozlamada arı ve sinekler esas rolü oynarlar Aynı yaprak tipli çeşitler arasında en az 500 m mesafe bırakılmalıdır ![]() Yetiştirilmesi Dekara 0 ![]() Tohumlar 30 gün içerisinde çimlenir Bazı özel çeşit veya hatlar için kullanılır kökten tohuma yöntemi kullanılır Tohumlar mayıs-haziran aylarında ekilip şaşırtma yapılır Tohum hasadı Umbellerin zamanında hasadı çok önemlidir Geç kalındıkça tohum dökümü olur Umbel boyu 1-2 m olabilir Büyük tohum üreticileri doğrudan arazide hasat sırasında tohumları umbellerden ayırır ![]() Verim Dekardan 80 kg tohum alınabilir 1000 dane ağırlı 2 g kadardır Bazı üreticiler 3 defa aynı bitkilerden tohum üretimi yapabilirler Bu durumda 1 ![]() Bazen dere otu veya arpa gibi bitkilerle ekilip, ek bitkiler hasat edildikten sonra maydonoz bitkileri gelişir ve tohum verirler Tohumların bileşiminde antioksidan maddeler bul |
![]() |
![]() |
|