![]() |
Şeftali Nedir - Şeftali Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeftali Nedir - Şeftali YetiştiriciliğiŞeftali Nedir - Şeftali Yetiştiriciliği Önceleri botanik adına (Prunus persica) bakılarak şeftalinin anavatanının İran yada Kafkasya olduğu sanılmaktaydı ![]() ![]() ![]() Şeftali, dünya üzerinde çok geniş yetişme alanına sahip bir meyve türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeftali yetiştiriciliğinin hızla gelişmesinde; - Çeşitlerin değişik ekolojilere uyma kabiliyetinin, - Bu türün erken meyveye yatmasının, - Tarımsal sanayiye önemli bir hammadde kaynağı oluşturmasının, - Meyvelerinin gösterişli ve besin içeriği yönüyle zengin olmalarının büyük oranda etkisi vardır ![]() Öyle ki, 100 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca yıl içerisinde devamlı olarak 5 ay pazara taze şeftali sevketmek mümkündür ![]() ![]() Şeftali taze olarak tüketildiği gibi; meyve suyu konsantresi, pulp olarak, kurutularak ve derin dondurma yöntemleriyle uzun süre saklanabilmektedir ![]() ![]() Türkiye’de; Muş, Ağrı, Sivas, Yozgat, Siirt, Van, Bingöl gibi birkaç il dışında her yerde yetişebilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EKOLOJİK İSTEKLERİ İklim İsteklerİ Şeftili değişik iklim şartlarına uyabilen bir meyve türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeftali yetiştiriciliğini sınırlayan çeşitli iklimsel faktörler mevcut bulunmaktadır ![]() ![]() Düşük Kış Sıcaklıkları Kış sıcaklığının –18 ve –20 °C ye düştüğü zamanlarda gözler ve yıllık sürgünler donar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Şeftalinin değişik çeşitler bazında 250 ile 1250 saat arasında kış soğuklama ihtiyaçları vardır ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Şeftali, erken uyanan ve vejetasyonu erken başlayan bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Yaz sıcaklığının düşük olması, meyve eti rengi başta olmak üzere diğer meyve kalite unsurlarını olumsuz yönde etkiler, meyve olumu gecikir ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Şeftalinin toprak isteği üzerinde bulunduğu anaca göre değişiklik arzeder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Killi, ağır, soğuk ve taban suyu yüksek olan topraklarda sürgünler pişkinleşemez ![]() ![]() ŞEFTALİ ANAÇLARI Tohum Anaçları: Tohumdan elde edilen anaçlardır ![]() Şeftali Çöğürü: Genellikle küçük çekirdekli yabani formlar mütecanis çöğür vermektedir ![]() ![]() ![]() Nemaguard Kendine verimli ve nemaguard adı verilen ağaçlardan elde edilmişlerdir ![]() ![]() ![]() Fransa’da selekte edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeftali Yozları Homojen çöğür vermeleri nedeniyle, Amerika’da; Halford, Rutgers Red Leaf, Lowel ve Elberta kültür çeşitleri anaç üretiminde kullanılmaktadır ![]() ![]() Erik Çöğürü Ağır, killi, taban suyu yüksek olan soğuk topraklarda kullanılırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Badem Çöğürü Bu anaç, kireçli ve çakıllı topraklar (PH>7) için uygundur ![]() ![]() ![]() Kayısı Çöğürü Bu anaç, kurak iklim bölgelerinde ve kurak toprak şartlarında kullanılır ![]() ![]() Klon Anaçları Şeftali yetiştiriciliğinde; badem x şeftali melezlemesinden elde edilen klon anaçları ile, erik klon anaçları da kullanılmaktadır ![]() Badem x Şeftali Melezleri Çok kuvvetli olup, nematoda mukavimdir ![]() ![]() ![]() ![]() Hansen 2168 ve Hansen 536 klonları Bu anaçlarda Gal nematodlarına dayanıklı olup, Kuzey ve Güney Afrika’da şeftali yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir ![]() ![]() ![]() Erik Klon Anaçları Kuvvetli büyüyen bu anaç, tüm şeftali çeşitleri ile iyi uyuşan, Avrupa tipi verimli bir eriktir ![]() ![]() ![]() Damask 1869 İtalya’da şeftali üretiminde kullanılan bir erik klonudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saint Julien GF 655- Kloroza meyilli, ağır ve kuru topraklarda iyi sonuç verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm meyvelerde olduğu gibi, şeftalide de kendi tohum anacının üzerine aşılama yapıldığı taktirde; en iyi anaç-kalem uyuşumu, mükemmel ağaç ve meyve gelişimi elde edilebilmekte ve standart özelliklerini gösterme noktasında en iyi sonuç alınabilmektedir ![]() ÇOĞALTILMASI En uygun olarak kullanılan ve yaygın çoğaltma metodu, T durgun göz aşısı ile üretmedir ![]() ![]() ![]() DÖLLENME BİYOLOJİSİ Şeftali çeşitlerinin hemen hepsi kendine verimlidirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Şeftali Nedir - Şeftali Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeftali Nedir - Şeftali YetiştiriciliğiŞEFTALİ BAHÇESİNDE UYGULANAN KÜLTÜREL VE TEKNİK İŞLEMLER 7 ![]() ![]() Şeftali tüm gelişimini kısa sürede tamamlayan ve erken meyveye yatan bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşı bölgesi, toprak yüzeyinden 5-10 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bahçe tesis edilmeden önce; bahçenin hangi amaçla kurulduğu, tesisden beklenilen hedefler çok iyi belirlenmeli, bunun için gerekli teknik ve ekonomik altyapı geniş çapta düşünülerek, sağlam bir zemin hazırlığı yapılmalıdır ![]() Budama Şeftali ağaçları diğer meyve ağaçlarına göre daha fazla budama ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil Budaması Meyve fidanlarına şekil verirken, beslenme fizyolojisi ile buna bağlı olarak tür ve çeşitlerin özel budama istekleri, özel dallanma şekilleri, budamaya karşı dal ve dalcıkların vereceği tepki gibi bilgiler ve çevresel ekolojik şartların iyi bilinmesi gereklidir ![]() Kurak bölgelerde meyve ağaçlarına, iç kısımlarında nem tutacak yapay bir ortam oluşturmaya ve güneş’in zararlı etkilerinden korumaya uygun (doruk dallı şekil gibi) kapalı şekillerin verilmesi gerekir ![]() ![]() Nemli bölgelerde ise, bu durumun tersi olması amaçlanır ![]() ![]() Belirtilen bu kriterler gözönüne alınarak; goble,değişik doruk dallı ve palmet taçlandırma şekillerinden en uygun olanı tatbik edilmelidir ![]() Mahsul Budaması Meyveler 1 yaşlı sürgünler üzerinde oluştuğundan, bunlarda uç alma yapılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sulama Meyvelerin olgunluk tarihinden 3-4 hafta evvel yapılan sulamalar, en güzel sonucu verirler ![]() ![]() Toprağın işlenen kısmından aşağı doğru 10 cm ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca taban suyu seviyesi kesinlikle yüksek olmamalıdır ![]() ![]() ![]() Gübreleme Şeftali ağaçları çabuk gelişen ve çok verimli ağaçlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Azot noksanlığında; yaprak damar ve damar aralarında sararma olmakta, gelişme durmakta ve meyveler küçük kalmaktadır ![]() Fosfor noksanlığında; tesbiti güç olmakla birlikte, yıllık sürgünlerin dip yapraklarında renk koyulaşmakta ve bronz renk almaktadır ![]() Potas noksanlığında; yıllık sürgünlerin orta kısımlarındaki yaprakların damarlarında kırışıklıklar meydana gelmektedir ![]() Demir noksanlığında; ilkbaharda yıllık sürgün uçlarındaki yapraklarda sararmalar görülür ![]() ![]() ![]() Meyve seyreltme Şeftali ağaçlarında genellikle meyve tutumu fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() Kimyasal maddelerle seyreltme Üretim alanının çok geniş olduğu ve işgücü giderlerinin yüksek olduğu yer ve zamanlarda meyve seyreltmesi için kimyasallar kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Gibberallik Asitin 150 ppm lik konsantrasyonlarının bir yıl önceden (Temmuz- Ağustos dönemi) ağaçlara pülverizasyonu ile de seyreltme gerçekleştirilebilmekte ancak bu metodun seyreltme oranı tesbit edilememektedir ![]() El ile seyreltme En sağlıklı ve eskiden beri kullanılan en garantili yoldur ![]() ![]() ![]() Zirai mücadele Tüm kültür çeşitlerinde olduğu gibi şeftalide de birçok hastalık ve zararlılar etkili bulunmaktadır ![]() ![]() Önemli Hastalıklar: a) Monilya (mumya) hastalığı b) Yaprakdelen (çil) c) Şeftali küllemesi d) Şeftali yaprak kıvırcıklığı (Klok) e) Bakteriyel kanser ve zamklanma ![]() Önemli Zararlılar: a)Fidan dip kurtları b)Şeftali filiz güvesi c)Şeftali virgül kabuklu biti d)Doğu meyve güvesi e)Kök-ur nematotları f)Yaprak bitleri g)Şeftali gövde kanlı biti Hastalık ve zararlılarla ilgili ayrıntılı ve daha geniş açıklamalı bilgilerin, mahalli tarım teşkilatları ve bu konuda görevli yetkili elemanlardan öğrenilmrsi ve uygulamanın bu çerçevede gerçekleştirilmesi en uygun mücadele yöntemini oluşturacaktır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Şeftali Nedir - Şeftali Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeftali Nedir - Şeftali YetiştiriciliğiHastalıkları, Zararlıları ve Mücadelesi Kök Çürüklüğü: Köklerde beyaz çürüklük yapan ve ağaçların ölümüne sebep olan mantari hastalıktır ![]() ![]() ![]() ![]() Hasta bahçede sağlamları korumak için sonbaharda veya ilk bahara girerken ağaçların taç izdüşümlerinin metrekareleri % 5 lik karaboya veya % 2 lik Göztaşı veya % 1 lik Ceresan yaş ya da % 2 lik formalin mahlülünden 10 litresiyle sulanmalıdır ![]() Kök Kanseri: Kök, kök boğazı ve dallarda urlar meydana getirerek ağaçların verimden düşmesine ve erken ölümüne sebep olurlar ![]() ![]() Kimyasal mücadele olarak; fidanların kökleri dikimden önce % 0 ![]() ![]() ![]() ![]() Sarılık (Kloroz): Yapraklarda kırmızımtırak kahverengi kurumlar görülür ve sonra dökülürler ![]() ![]() Karaboya, Sequestrene 138 Fe, Fetrilon veya Reax İron gibi demir içeren preparatlardan biri kullanılmalıdır ![]() Mumya Hastalığı: Çiçek sürgün ve yaprakların kurumasına meyvelerin ise çürümesine sebep olan mantari bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() Şeftali Karalekesi: Meyve ve sürgünlerde lekelerin meydana gelmesine sebep olan mantari bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() ![]() Şeftali Küllemesi: Yaprak, meyve, tomurcuk ve sürgünler üzerinde kül renkli lekeler meydana getiren ve yaprak ve genç sürgünleri kurutan mantarların oluşturduğu bir hastalıktır ![]() ![]() Yaprak Delen: Fungus yapraklarda delikler, meyve ve sürgünler üzerinde irili, ufaklı lekelerin oluşmasına, tomurcukları kurutmaya ve ortalama %30 meyve kaybına sebep olur ![]() ![]() Yaprak Kıvırcığı: Fungus bilhassa yapraklarda ve nadiren de meyvelerde şekil bozukluklarına sebep olur ![]() ![]() ZARARLILAR Kırmızı Örümcek: Yaprakların altına yada üstünde yerleşerek önce lokal olarak yaprak rengini bozarlar sonra durum tüm yaprağa, ağacın diğer yaprakları ile sürgünlerine yayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koşniller: Ağacın gövde ve dalları üzerinde, bazı türler az veya çok meyve ve yapraklar üzerinde beslenip yaşarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğu Meyve Güvesi: Larvanın girmiş olduğu genç şeftali sürgünü solar, devrilir ve uçtan 5-6 cm kurur ![]() ![]() Mayıs-Haziran aylarında kuruyan sürgünler toplanıp yakılmalı, orta erkenci ve geç çeşitlerde kuruyan sürgünler görüldüğünden 15 gün sonra Azinphos Carbaryl, Parathion, Phosalone biri ile 2-3 ilaçlama yapılmalıdır ![]() Dut Kabuklu Biti: Şeftali ağacı dallarını sonrada ağacın tümünün kurumasına yol açar ![]() ![]() ![]() Erik Koşnili: Ağaç üzerinde daha çok guruplar halinde bulunduğundan, bulundukları dallar hızla zayıflar, yapraklar solar, dökülür ve giderek dallar kurur ![]() ![]() ![]() Şeftali Yeşil Afidi: Çiçeklerin açılmasını engeller, erken kuruma ve dökülmelerine sebep olur ![]() Yapraklar önce uzunlamasına ikiye katlanır, sonra değişik şekillerde kıvrılır ve meyveler bozuk şekil alır ![]() ![]() ![]() Hasat Şeftali meyvelerinde olgunluk belirtisi olarak genellikle zemin ve üst renk teşekkülü ile meyve eti sertliği kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Şeftali Nedir - Şeftali Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeftali Nedir - Şeftali YetiştiriciliğiYaz mevsiminde hazirandan eylüle kadar pek sevilen meyveleri Şeftali ve Nektarin'i veren ağaçları, Gülgiller'dendir ![]() ![]() ![]() Çok sayıda olan ve ağacı örten yaprakları, sapında 2-5 adet balozu bezi bulunan kenarları dişli, yeşil renkli ve ok ucu biçimlidir ![]() ![]() ![]() Meyve sarı, krem ya da yeşil üzerine morumsu kırmızı renkli, ince tüylü ve ince kabukludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nektarin, türlü doğal değişimler (mutasyonlar) sonucu, insan eliyle şeftaliden elde edilmiş tüysüz şeftali türüdür ![]() ![]() ![]() BESİN DEĞERLERİ 100 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 100 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra; o Şeftalinin çiçek ve yapraklarının, yumuşatıcı (hafif müşkil) ve hafif yatıştırıcı etkileri vardır: Bu etkileri sağlamak için şeftali ağacının körpe yaprakları ve çiçekleri alınıp karıştırılarak kıyılır ![]() ![]() ![]() o Nektarinin bazı besin değerleri şeftaliden daha yüksek olduğu için hastalık sonu nekahet döneminde, güçlenme diyeti yapan kişilere ve çocuklara yemeleri tavsiye edilir ![]() o Şeftali (ve nektarinin) cinsel isteği artırıcı (afrodizyak) etkileri olduğu ileri sürülmektedir: Bunun için sabahları aç karnına bu meyvelerin bolca yenilmesi tavsiye edilir ![]() AĞACININ ÜRETİLMESİ Şeftali (ve nektarin) ağaçlan, tohumuyla (yani çekirdeklerinin ekilmesiyle) çoğaltılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AĞACININ YETİŞTİRİLMESİ İklim isteği: Şeftali (ve nektarin) ağaçlan, ılıman iklimlerin bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak isteği: Şeftali (ve nektarin) ağaçları süzek (suyu iyi akıntılı), kumlu, killi, tınlı, milli, çakıllı, derin ve çabuk ısınan alüvyonlu toprakları sever ![]() ![]() Sulama: Çoğu meyve ağaçlarında olduğu gibi, şeftali (ve nektarin) ağaçları da yaz mevsiminde, yağışların çok yetersiz olduğu kurak günlerde, toprağı nemli kalacak şekilde yeterince sulanmalıdır ![]() Gübreleme: Şeftali (ve nektarin) ağaçları çabuk büyür ve çok verimli olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Budama: Şeftali (ve nektarin) ağaçları, diğer meyve ağaçlarına göre daha çok budama ister ![]() ![]() ![]() Meyvelerin seyreltilmesi: Şeftali (ve nektarin) ağaçları çok sık meyve tutar ![]() ![]() ![]() ![]() Zararlı ve hastalıklarıyla mücadele: Şeftali (ve nektarin) ağaçlarına dadanan zararlı ve hastalıklarla, uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak eksiksiz ve aksaksız mücadele yapılmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Şeftali Nedir - Şeftali Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeftali Nedir - Şeftali YetiştiriciliğiŞeftali ve Nektarin Yetiştiriciliği ŞEFTALİ VE NEKTARİN YETİŞTİRİCİLİĞİ İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ İklim İsteği Şeftali yetiştiriciliğini sınırlayan faktörlerin başında; düşük kış sıcaklıkları, çeşidin kış soğuklama ihtiyacı, ilkbahar geç donları ve düşük yaz sıcaklığıdır ![]() ![]() Şeftali erken çiçek açan meyve türü olması nedeniyle ilkbahar geç donlarından çok zarar görürler ![]() ![]() Toprak İsteği Şeftali; süzek, kumlu, killi, milli, çakıllı, derin ve çabuk ısınan alüviyal toprakları sever ve toprak pH'sı 6-7 arasında olması gerekir ![]() ![]() Ağır killi topraklarda iyi sonuç vermez ![]() ![]() ![]() Bademe aşılı şeftaliler daha yüksek kireçli topraklara dayanıklılık gösterirken, nisbeten ağır topraklarda da erik anacı kullanılır ![]() YETİŞTİRİCİLİĞİ Çoğaltılması ve Kullanılan Anaçlar Şeftali çeşitlerini, özelliklerini kaybetmeden tohumla üretmek mümkün değildir ![]() ![]() ![]() Şeftalinin çoğaltılmasında çeşitli anaçlardan yararlanılır ve ağacın ömrü de aşılı bulunduğu anaca göre değişir ![]() ![]() ![]() Bahçe Tesisi Şeftali bahçeleri genel olarak, 1 yaşlı fidanlarla kurulur ![]() ![]() ![]() Dikim derinliğinde en iyi ölçü fidanları, fidanlıktaki derinliğinden daha derin dikmektir ![]() ![]() Fidanların kökleri sökülürken zedelenmemeli, koparılmamalı ve yaralanan kısımlar yara üzerinden kesilmelidir ![]() Gövde yüksekliği isteğe bağlı olup, bodur olarak yetiştirilecek ağaçlarda ortalama 0 ![]() ![]() ![]() Bahçe tesisinde, öteki meyvelerde olduğu gibi derin bir toprak işlemesi şarttır ![]() ![]() KÜLTÜREL İŞLEMLER Toprak İşleme Sonbahar, erken ilkbahar, ilkbahar sonu ve bazende yaz mevsimi içinde olmak üzere bir yılda 4 sürüm yapılır ![]() ![]() ![]() Sulama Sert çekirdekli meyveler arasında en fazla suya ihtiyaç duyan şeftalidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gübreleme Şeftali bahçelerinde ürün yolu ile topraktan alınan besin maddelerinin tekrar toprağa verilmesi gerekir ![]() ![]() Şeftali bahçeleri kurulurken bir temel gübreleme yapılır ![]() ![]() ![]() Suni gübrelerden her yıl ağaç başına her ağacın yaşı için 100 gr ![]() ![]() Fosforlu gübreler sonbaharda ağacın gövdeden itibaren 1- 1,5 m dışına açılacak bir ark içerisine bant şeklinde verilmesi, azotlu gübrelerinde ilkbaharda mart ayı başında 1/2 si, mayıs ayı başında da 1/2 olmak üzere serpme şeklinde verilmesi gerekir ![]() Budama Şeftali ağaçlarında iki tip budama uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer budama ise mahsule yatmış şeftali ağaçlarında uygulanan mahsul budamasıdır ![]() ![]() ![]() İyi bir budama yapabilmek için dal çeşitlerinin ve üzerinde bulunan gözlerin (çiçek gözü, odun gözü) durumu dikkate alınmalıdır ![]() ![]() Budama uygulamalarında gerekiyorsa önce kalın dal kesimi yapılmalı sonra ana dallar üzerindeki dallar seyreltilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Seyreltme Şeftali ağaçlarında elle ve kimyasal maddelerle olmak üzere 2 şekilde seyreltme yapılır ![]() ![]() Elle seyreltme masraflı fakat daha emin bir yoldur ![]() ![]() ![]() BİTKİ KORUMA İŞLEMLERİ Kök Çürüklüğü: Köklerde beyaz çürüklük yapan ve ağaçların ölümüne sebep olan mantari hastalıktır ![]() ![]() ![]() ![]() Hasta bahçede sağlamları korumak için sonbaharda veya ilk bahara girerken ağaçların taç izdüşümlerinin metrekareleri % 5 lik karaboya veya % 2 lik Göztaşı veya % 1 lik Ceresan yaş ya da % 2 lik formalin mahlülünden 10 litresiyle sulanmalıdır ![]() Kök Kanseri: Kök, kök boğazı ve dallarda urlar meydana getirerek ağaçların verimden düşmesine ve erken ölümüne sebep olurlar ![]() ![]() Kimyasal mücadele olarak; fidanların kökleri dikimden önce % 0 ![]() ![]() ![]() ![]() Sarılık (Kloroz): Yapraklarda kırmızımtırak kahverengi kurumlar görülür ve sonra dökülürler ![]() ![]() Karaboya, Sequestrene 138 Fe, Fetrilon veya Reax İron gibi demir içeren preparatlardan biri kullanılmalıdır ![]() Mumya Hastalığı: Çiçek sürgün ve yaprakların kurumasına meyvelerin ise çürümesine sebep olan mantari bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() Şeftali Karalekesi: Meyve ve sürgünlerde lekelerin meydana gelmesine sebep olan mantari bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() ![]() Şeftali Küllemesi: Yaprak, meyve, tomurcuk ve sürgünler üzerinde kül renkli lekeler meydana getiren ve yaprak ve genç sürgünleri kurutan mantarların oluşturduğu bir hastalıktır ![]() ![]() Yaprak Delen: Fungus yapraklarda delikler, meyve ve sürgünler üzerinde irili, ufaklı lekelerin oluşmasına, tomurcukları kurutmaya ve ortalama %30 meyve kaybına sebep olur ![]() ![]() Yaprak Kıvırcığı: Fungus bilhassa yapraklarda ve nadiren de meyvelerde şekil bozukluklarına sebep olur ![]() ![]() ZARARLILAR Kırmızı Örümcek: Yaprakların altına yada üstünde yerleşerek önce lokal olarak yaprak rengini bozarlar sonra durum tüm yaprağa, ağacın diğer yaprakları ile sürgünlerine yayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koşniller: Ağacın gövde ve dalları üzerinde, bazı türler az veya çok meyve ve yapraklar üzerinde beslenip yaşarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğu Meyve Güvesi: Larvanın girmiş olduğu genç şeftali sürgünü solar, devrilir ve uçtan 5- 6 cm kurur ![]() ![]() Mayıs-Haziran aylarında kuruyan sürgünler toplanıp yakılmalı, orta erkenci ve geç çeşitlerde kuruyan sürgünler görüldüğünden 15 gün sonra Azinphos Carbaryl, Parathion, Phosalone biri ile 2-3 ilaçlama yapılmalıdır ![]() Dut Kabuklu Biti: Şeftali ağacı dallarını sonrada ağacın tümünün kurumasına yol açar ![]() ![]() ![]() Erik Koşnili: Ağaç üzerinde daha çok guruplar halinde bulunduğundan, bulundukları dallar hızla zayıflar, yapraklar solar, dökülür ve giderek dallar kurur ![]() ![]() ![]() Şeftali Yeşil Afidi: Çiçeklerin açılmasını engeller, erken kuruma ve dökülmelerine sebep olur ![]() Yapraklar önce uzunlamasına ikiye katlanır, sonra değişik şekillerde kıvrılır ve meyveler bozuk şekil alır ![]() ![]() ![]() Hasat Şeftali meyvelerinde olgunluk belirtisi olarak genellikle zemin ve üst renk teşekkülü ile meyve eti sertliği kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|