![]() |
Kakao Ağacı Hakkinda |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kakao Ağacı HakkindaKakao Agaci Hakkinda Bilgi - Kakao Ağacı Bitkisi Kakao (Theobroma cacao), 4-8 metre boyunda ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çikolata yapımında kullanılan bir bitki türü Doğal yetişme alanı Güney Amerika olmakla beraber, Tropiklerin genelinde yetiştirilmektedir Theobromin adlı bir alkaloit eldesinde ve kakao yağı eldesinde kullanıldığı gibi, kakaonun tohumları da çikolata yapımında kullanılmaktadır Dağılımı Kakao ağacını doğal yetişme alanları And Dağları'nın etekleri ile Amazon ve Orinoco ırmaklarının havzalarının 200-400 m yakınlarındaki yükseltilerdir Orta Amerika'ya Mayalar tarafından getirildiği sanılmaktadır Ilık iklimlerde düzenli yağmur alan, verimli topraklarda yetişir Tarihçe Kakao geleneksel olarak Aztekler tarafından su ve baharatla karışıtıralarak, özellikle dinsel ayinlerde kullanalan çikolata yapımında kulanılıyordu İspanyol istilasından sonra Avrupa'ya getirilen kakao, süt ile karıştırılarak kullanılmaya başlandı ve kısa sürede popüler oldu Kakao tozu zamanla kakao yağı ile karıştırılarak bugünkü çikolata ortaya çıktı Üretim Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir Üretimin % 40'ını gerçekleştiren Fildişi Sahilleri'ni, %15'er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir Diğer kakao üreticileri, küçük miktarlarda olmakla beraber, Brezilya, Nijerya ve Kamerun'dur Kullanımı Kakao ağacının tohumları ya hemen ya da bir süre sonra mayanlandırılır ve ardından kurutulur Böylece tohumun acı lezzeti kaybolur ve hoş bir koku meydana gelir Bu taneler kavurulurak, un haline getirilip yağı alınır Sonra yeniden öğütülerek, toz halindeki kakao elde edilir Kakao, sütle karışıtırılıp içilir, ayrıca yağı alınmamış kakao tohumlarından çikolata yapılır ![]() Kakao Nedir - Kakao Hakkinda Bilgi Vatanı tropik Amerika ve Batı Afrika olan, kavliflor bir bitki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyveler içerisinden çıkarılan kakao tohumları ya hemen veya bir süre fermantasyona terk edildikten sonra kurutulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanıldığı yerler: Kakaonun bileşiminde teobromin, kafein, kakao sabit yağı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kakao kahve gibi ayrıca süt ilavesi ile de içilebilir ![]() ![]() ![]() Yetiştirilmesi: Kakao ağacı tropikal bölgelerde, önce fidanlıklarda yetiştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: Rehber Ansiklopedisi |
![]() |
![]() |
|