Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ceviz, yetiştiriciliği

Ceviz Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ceviz Yetiştiriciliği



Ceviz Yetiştiriciliği - Ceviz Bitkisi - Ceviz Yetiştiriciliği Hakkında Genel Bilgiler


Ceviz yetiştiriciliği


Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup bir çok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir Ülkemiz dünya ceviz üretiminde ABD ve Çin'den sonra üçüncü sıradadır


Ülkemizde ağaç başına verim 33-37 kg arasında değişmektedir Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre % 50-60 oranında artış sağlanabilir


Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında , aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır Yine yabani ağaçlardan 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır


Önerilen aşılı fidanlarla bahçe tesis edildiğinde; 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 3-4 kg, 8 yaşında 15-20 kg, 12 yaşında 30-40 kg, 14 yaşında 50-75 kg, 20 yaşında 80-120 kg arasında meyve verebilmektedir Dekara 10 fidan dikildiğinde, dekara verimin verim çağında 1-1,5 ton olacağı beklenmektedir


Döllenme Biyolojisi:

Yetiştiricilik Özellikleri:


İklim İsteği


Ceviz ağacının en önemli niteliklerinden birisi, değişik iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır Ceviz ağacının soğuklama ihtiyacı 800-1800 saat olup, deniz seviyesinden 1700 m yükseklikteki alanlara kadar yayılış gösterir Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve meyvelerde büzülmeler olur


Bir bölgede ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörlerin başında ilkbahar geç donları gelmektedir Çeşitlerin iklim gereksinimleri iyi saptanmalı ve özellikle ilkbahar geç donları yönünden risk olmamalıdırÇünkü geç ilkbahar donları; tomurcukların kabarma zamanında daha fazla zarar yapar


İlkbahar geç donlarının zararı yanında sonbahar geç don zararları da ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan faktörler arasında sayılabilir Çok geç yapraklanan ceviz çeşitlerinde vejetasyon süresi kısa olduğu için, olgunlaşamayan sürgünlerin erken sonbahar donlarından zararlandığı da önemli bir gerçektir


Geç sonbahara kadar gelişmesi devam eden genç ceviz ağaçlarının uç sürgünleri iyice olgunlaşmamış ise, -10°C 'de zarar görür Sonbaharın erken donlarında -9°C ile -12°C' de odunlaşmamış sürgünler zararlanır Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C' ye, tam çiçeklenme döneminde -1 °C' ye kadar dayanabilir Çiçek döneminde soğuktan zararlanma daha sık görülür Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir








Toprak İsteği


Ceviz ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 25-30 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez


Ceviz kökleri kazık köklü olup, derine uzadıklarından alt kısımları rutubetli olan, derin ve yumuşak topraklar yetiştiricilik için daha uygundur Fazla nem ve durgun sular kökler için gerekli oksijenin alınmasını engeller, bu nedenle kök gelişimi yavaşlar ve ağacın gelişmesi durur Yaprak damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır, sürgün uçlarında kurumalar görülür


Verimli topraklarda veya gübreleme, sulama gibi kültürel tedbirlerle verimliliği artırılan topraklara dikildiğinde, cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülür Ceviz ağaçları yazları bol güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk rüzgarlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamışsa da, soğuklama ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe kurulduğunda, kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir




Çeşit seçimi :


Verimli ve kaliteli ceviz çeşit seçiminde göz önünde bulundurulması gereken en önemli özellikler; döllenme biyolojileri, yapraklanma zamanları, vejetasyon süreleri, özellikle soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı olması, ağaç tacının düzgün gelişmesi, üstün verimli ve kaliteli meyveler oluşturması, meyvelerinin ince kabuklu ve iç kısmının kabuktan kolay ayrılması, meyve ağırlığının en az 10 gram, iç randımanın ise % 50'nin üzerinde olması, her yıl meyve vermesi, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmasıdır Bu özelliklerden çoğunu taşıyan ceviz çeşitlerinden aşı kalemi alınarak, yabani ceviz çöğürleri aşılanmalıdır




BİLECİK:


· Dik, yayvan ve kuvvetli bir taç gelişmesi gösterir Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir Özellikle geç donların görüldüğü yörelere tavsiye edilir


· İnce kabuklu, içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir


· Dane ağırlığı 13 g, iç oranı % 53, yağ oranı % 68 ve protein oranı % 18 olup, eylül ayı sonlarında hasat edilir


· Şebin, Yalova-3 ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleriyle tozlanır


· Çeşit iç kurduna Şebin ceviz çeşidine göre daha dayanıklıdır


· Geç yapraklanması nedeniyle Yalova çeşitlerine göre ilkbahar geç donlarına karşı daha toleranslıdır




ŞEBİN:


· Sık dallı, yayvan bir taç gelişmesi gösterir


· Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir


· Meyve yapısı ovaldir İnce kabuklu olup, kabuktan kolay ayrılırVerimi yüksektir ve eylül ayı sonlarında hasat edilir




· İçi dolgun, dane ağırlığı 12 g, iç oranı yüzde 63, yağ oranı yüzde 67, protein oranı yüzde 17 olup, çiçekleri erkek ve dişi çiçekler eş zamanlı açılır (homogenous), kendine verimlidir


· Bilecik ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleri ile tozlanır


· Yalnız ceviz iç kurduna, kurağa, güneş yanıklığına karşı hassastır




GÜLTEKİN-1 (KR-1):


· Dik, kuvvetli bir taç gelişmesi gösterir


· Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir


· İyi kaliteli ve albenisi olan meyvelere sahip olup, eylül ayının ortalarında hasat edilir


· Dane ağırlığı 17 g, iç oranı yüzde 40, içi dolgun, açık beyaz renkli olup, taze ve kuru olarak tüketilmeye elverişlidir


· Şebin ve Bilecik çeşitleriyle tozlanır




YALOVA-1:


· Kıyı bölgeler hariç (deniz etkisine açık yöreler) ceviz yetişen bütün bölgelerde yetiştirilir Geç donların görülmediği yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir


· Meyve ağırlığı 16 g, iç oranı % 49, yağ oranı % 70 dir




YALOVA-3:


· Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetiştirilebilirİnce kabuklu ve ovalimsi bir meyve şekline sahiptir


· Meyve ağırlığı 13 g, iç randımanı % 53'dür, yağ oranı % 69’dur




YALOVA-4:


· Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişebilir Erken çiçeklenir Geç donların görülmediği yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir


· Dane ağırlığı 13 g, iç oranı % 52, yağ oranı % 69 ‘dur






YAVUZ 1 (KR 2):


· Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir


· Dane ağırlığı 174 g, iç oranı yüzde 56, içi dolgun, beyaz renklidir




ŞEN-2 (24-KE-24):


· Kıyı bölgeler hariç tüm bölgelerde yetiştirilir Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir


· Meyve şekli yuvarlak, dane ağırlığı 17 g, iç oranı% 54’dürYağ oranı yüzde 74'dür




TOKAT 1 (60 TU-1):


· Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir


· Meyve şekli yuvarlak olup tane ağırlığı 12 g, iç oranı % 63, yağ oranı % 71'dir




Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği


Ceviz fidanı yetiştiriciliği için izlenecek en iyi metot, yabani cevizlerin tohumlarından elde edilecek çöğürlerin standart çeşitlerle aşılanması şeklindedir


Aşılı ceviz fidanı üretiminde standart çeşitler kadar aşı yapılacak anacın seçimi de önemlidir Anaç, kuvvetli bir kök yapısına sahip olmalı ve hızlı gelişme göstermeli, verimli olmalı ve her sene meyve vermelidir Antraknoz (Karaleke), Ceviz yanığı (Xanthomonas juglandis) gibi mantari ve bakteriyel hastalıklara dayanıklı olmalıdır


Tohum - Anaç Seçimi


Ceviz fidan üretimi için kullanılacak tohumlar, ceviz ağaçlarından toplanmaktadır Tohumluk cevizler aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:


· Homojen irilikte ve meyve ağırlığı en az 10-12 gram olmalı,


· Sağlam, içi dolgun, yağ oranı yüksek, sap çukuru dar olmalı,


· Yüksek çimlenme özelliğinde (% 80'in üzerinde) olmalıdır


Cevizler hasattan sonra doğrudan güneş almayan, gölge, havadar ve rutubetsiz yerlerde muhafaza edilmelidir Tohumluk cevizlerin istenilen sürgün vermesi için tohumlar, 80-90 gün +4°C' de soğuk depoda tutulmalı veya ekim zamanına kadar bu şartlara uygun olan yerlerde saklanmalıdır


Ceviz Tohumlarının Ekimi


Ceviz tohumların dikiminde iki noktaya dikkat etmek gerekmektedir:


a Tohum dikilecek derinlik


b Tohum dikim şekli


En ideal dikim derinliği 5-10 cm arasında, en ideal dikim şekli ise , yanak kısımları yanlara, yapışma yeri (damar kısmı) toprağa gelecek şekilde dizilerek ekilmesidir Kumlu topraklarda derin, killi ve ağır topraklarda yüzeysel dikim uygulanır




Şekil 1 Ceviz tohum ekimi Şekil 2 Ceviz çöğürleri




Cevizlerde Uygulanan Aşı Metotları


Meyve ağaçlarının çoğaltılması ve geliştirilmesi için kullanılan metotlardan biri de aşıdır Gerek çöğürün ve gerek aşı kaleminin kabuk kalınlığının aynı olması, yani aynı yılın sürgünü olması, aşı tutma oranını artırır ve aynı yılda aşı yapılabilir


Kullanılan aşı yöntemleri ise;


1 Yama Göz Aşısı,


2 Omega Aşısı,


3 Dilcikli Aşı,


4 Yarma Kalem Aşısı,




1 Yama Göz Aşısı :Bu aşıda aşıya başlama zamanı, çöğürün kabuk verip vermediğinin kontrolü ile anlaşılır Çöğürler aşıya gelmiş ise, aşıdan bir hafta önce sulanmalı, sulamadan 1-2 gün sonra da çöğürlerin yaprakları temizlenerek uç alınmalı ve 2-3 yaprak (soluk dalı) bırakılmalıdır Aşıda en önemli husus; aşı kalemlerin günlük olarak kesilip kullanılmasıdır Kullanılan aşı kalemleri ne kadar pişkin ve dolgun olursa, aşı tutma oranı da o derece yüksek olur Aşı kalemlerinin uç kısmında oluşan gözlerden, zorunlu olmadıkça göz alınmamalıdır Aşı, çift ağızlı özel aşı bıçağı ile yapılır Aşı kalemi ile kullanılan çöğür, aynı yılın sürgünü olmalıdır Aşı yapıldıktan üç hafta sonra aşılar kontrol edilmeli ve aşı bağı çözülmelidir


2 Omega Aşısı : Omega kalem aşısında da önemli olan, yama göz aşısı uygulanan ve sonuç alınamayan 1-2 yaşlı çöğürlerin araziden sökülerek, aşılanması ve sıcaklık kontrolü yapılan kapalı bir alanda muhafaza edilmesidir








3 Dilcikli Aşı :


Bu aşı çöğür ile kalemin yaşları farklı, fakat çapları birbirine eşit olması durumunda uygulanır Özellikle yazın yapılan yama göz aşılarında, aşı tutmayan çöğürlere ikinci yılın ilkbaharında dilcikli aşı uygulanabilir Kalem ve çöğürün aynı kalınlıkta olması gerekir




4Yarma Kalem Aşısı :


Yaz döneminde tutmayan bir yaşındaki çöğürlerle birlikte, 5 yaşındaki yabani ağaçlara dahi bu aşılar uygulanabilir Çöğürlerle birlikte, 5 yaşındaki yabani ağaçlara dahi bu aşılar uygulanabilir En önemli konu, ilkbahar döneminde yapılacak aşılarda yabanilerin (çöğür) tepesini aşıdan önce fidanın kalınlığına bağlı olarak, toprak seviyesinden 20-30 cm yukarıdan kesilmesidir Bu işlemden sonra özsuyun akıtılması için 7-10 gün beklenmeli ve sonra aşı yapılmalıdır






Şekil : Yarma aşı


BAHÇE TESİSİ


Bahçe kurulmasında ilk adım dikilecek çeşitlerin belirlenmesidir Çeşit belirlemede önemli konulardan birisi, cevizin çiçek yapısı ve buna bağlı olarak yeterli tozlanmayı sağlayacak özellik göstermesidir Bahçe kurulacak yerin yaz ve kış sıcaklıkları önem taşır Çünkü çeşidin soğuklama ihtiyacına göre yer seçilmezse bitkinin gelişmesinde, çiçeklenme ve meyve veriminde düşüşler olur Cevizlerin çiçek açma dönemindeki soğuklar çok önemlidir


Cevizler genellikle gelişme durumu ve uzun ömrü dikkate alınarak 10x10 m, 11x12 m aralıkla dikilmesi önerilmektedir


Fidan Dikimi


Fidan dikimi ve dikim aralığı toprak yapısına bağlı olarak değişiklik gösterirDikim aralığı zayıf topraklarda 10X10 m ; kuvvetli, taban yerlerde 12-14 m olarak ayarlanmalıdırÇukurlar ise en az 80 cm derinlik, 70 cm genişlik veya 60 cm derinlik, 50 cm genişlik olacak şekilde açılmalıdır Çukur açılırken üst toprağın bir tarafa ve alt toprağın ayrı bir tarafa çıkarılmasına dikkat edilmelidir Dikim çukurunun dip kısmına kök gübresi (250 g Triple Süper Fosfat ve 250 g Potasyum Sülfat) karıştırılarak konulmalıdır Fidanın aşı noktası toprak seviyesinin üzerinde kalacak şekilde dikim yapılmalıdır Fidan dikimi yapılan yerde hakim rüzgarın estiği yönde fidanların diplerine herek dikilir ve iple bağlanır


Dikim zamanı kırılan kökler kesilmeli ve fidanın aşı bölgesi topraktan yaklaşık 20 cm yukarıda kalacak şekilde dikimi yapılmalıdırDikilen fidanlarda fidanın şekillenmesi için tepe vurması yapılırDikilen fidanların gövdesini güneş yanığından korumak için 1:1 oranında plastik beyaz renkli boya : su karışımı ile fidan gövdeleri boyanmalıdırDikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir


Yeni tesis edilen bahçelerde aşı ile üretilmiş fidanlar kullanılmakta ve bu fidanlar daha erken (yaklaşık 4-5 yaşlarında) meyveye yatmaktadır


Sonbaharda ağaç yapraklarının dökümünden itibaren ilkbaharda bitkiye su yürüyünceye kadar fidan dikilebilir Kışları ılıman ve çok sert olmamak şartıyla, kurak bölgelerde sonbahar dikimi daha iyi olur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.