Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hazeran, yetiştiriciliği

Hazeran Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hazeran Yetiştiriciliği

Hazeran - Hazeran Nedir - Hazeran Yetiştiriciliği

Hazeran Yetiştiriciliği

* Bilimsel Sınıflandırma

o Âlem: Plantae

+ Bölüm: Magnoliophyta

# Sınıf: Magnoliopsida

* Takım: Ranunculales

o Familya: Ranunculaceae

+ Cins: Delphinium sp

Genel Özellikleri

Ülkemizde 22 kadar türü yetişen, yıllık, iki yıllık ve çok yıllık bitkilerdir Çoğu yüksek boylu, dikine büyürler Ilıman bölgelerde rahatlıkla yetişmektedir Özellikle hava sıcak ve toprak nemli ise çok yıllık türler zorlanır Buna karşın yıllık olanlar daha kolay yetişebilir Çiçekleri salkım veya başak dizilişli, sürgün uç veya yanlarında bulunur Mahmuzları vardır Çiçekleri arka tarafında oluşan bu mahmuzların çeşitli tür ve formlarında uzunlukları değişiktir Çiçek rengi mavi, sarı, kırmızı ve beyaz olabilir Yaprakları, daha çok dip kısımlarda, üçlü veya el parmakları şeklinde loplu ve parçalıdır Çok yıllıklar 120 – 180 cm boylanırken tek yıllık olanlar 90 – 120 cm boylanabilmektedirler Sivri tepeleri ve vurgulayıcı yapıları ile dikkat çekicidirler

Üretimi

Üretimi kökten ayırma ve tohumla olur Ancak tohumla üretimde açılım söz,konusu,

olabilir Ekim seralarda marttan mayısa kadar ya da temmuz – ağustosta yapılır

Yıllık ve çok yıllık türlerin birçoğu ve iki yıllıklar, açık alanda ekilebilirler Çünkü fidanlar serin bir gelişme mevsimi isterler Çelikle de üretim söz konusudur Çelikler erken ilkbaharda veya sera şartlarında küçük yan sürgünlerden sağlanır Bunlar üretim yastıklarında 10 – 15 derecede bekletilir, köklendirilir

Ekolojik İstekleri

Hazeran bitkilerinin iyi havalanmaya gereksinimleri vardır Bol güneşli ortamlardan

hoşlanır Her türlü toprakta rahatlıkla yetişmektedir Rutubetli olmayan derin yapılı

toprakları severler Eylül kasım ayları arasında dikimi yapılır

Dikim öncesi dikim çukuruna az miktarda kireç eklenmesi önerilir Hazeranlar, çiçek açma devresinden sonra 30 cm yukarıdan kesilip bolca sulandıklarında ve özenli bir şekilde bakıldığında bir sezonda iki defa çiçek açabilmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com