Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çilek, ekimi, yapılır

Çilek Ekimi Nasıl Yapılır

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çilek Ekimi Nasıl Yapılır

çilek ne zaman yetişir - çilek yetişme zamanı - çilek yetiştiriciliği - çilek ne zaman olur
Çilek yapılacak araziye dönüm başına 40-50 ton yanmış (en az 1 senelik beklemiş) büyükbaş hayvan gübresinin ariziye serilmesi ve 2-3 ay serili halde bekletilmesi sonucunda resimde görüldüğü üzere pırpır dediğimiz tarım aleti ile bu gübrenin yüzeysel toprak ile karıştırlaması sonucunda arazi dikime hazır hale getirilir

Sıralar eğer 2 damlama boru ve 2 çilek sırası yapılacak şekilde olacaksa üst sırt 40-50 cm dik inmeleri 20-25 cm olacak şekilde, sıra aralarıda bir insanın rahat hareket edebileceği şekilde boşluk bırakılarak ve resimde göründüğü üzere yapılır

Yapılan sıraların üzerlerine tekrar yanmış koyun gübresi 3-5 metreye bir kova dökecek şekilde serilir

20 cm aralık la iki damlama borusu sıranın bir ucundan bir ucuna çekilir Borular kalkması kırılmaması için U şeklinde tel ile toprağa sıkıştırılır

Sıralar 125 cm genişliğinde manc naylonu ile kapatılırSıra araları toprak ile beslenir

Naylon üzerleri çapraz şekilde 20 cm aralıklarla ile 5-10 cm çapında delikler jilet veya kes kin bir cisimle açılarak fideler işaret parmağı ve orta parmak derinliğinde çilek fidelerinin kökü aşağı gelecek şekilde dikilir Dikilen fidelere can suyu muhakkak verilmesi gerekir

En güzel dikim ayı Eylül -Ekim aylarıdır Sebebine gelince dikim aylarının hepsi denenmiş ve yaz aylarında havaların sıcak olması ve frigo (buzhane veya şoklanmış) fidelerin dikimden sonra kendilerine açıkçası gelememesi gözlenmiştir En güzel dikimler mevsimindedir Bu meyveler içinde geçerli olup acele eden her zaman yanılmıştır Eylül ayında dikilen çilek ekim ayında azda olsa kışa girmeden ürün vermiş fakat gerçek ürün zamanı olan mayıs ayında (7 ay sonra) 1 dönümden 4 Ton çilek elde edilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com