Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kereviz, yetiştiriciliği

Kereviz - Kereviz Nedir - Kereviz Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kereviz - Kereviz Nedir - Kereviz Yetiştiriciliği



Kereviz - Kereviz Nedir - Kereviz Yetiştiriciliği

Kereviz, ülkemizde üretim ve tüketim alışkanlığı çok fazla olmayan bir sebze türüdür İki yıllık bir bitki olup, birinci yıl kök kerevizin yumru şeklindeki patatesi andıran kökü teşekkül eder, ikinci yılda çiçeklenip tohum bağlar Ancak bu tür içinde yer alan ikinci grup olan sap **** yaprak kerevizlerinde yumru meydana gelmez


ÖNEMLİ BİR TIBBİ BİTKİDİR


Yüzyıllarca tıbbi bitki olarak yetiştirilen kerevizin sebze olarak kültüre alınması diğer sebzelerden oldukça sonraya rastlanmaktadır Bugün hem halk arasında hem de modern tıpta, kerevizin yapısında bulunan vitamin ve diğer maddeler nedeniyle iştah açma, sinirleri yatıştırma böbrek ve mafsal hastalıklarında kullanılabilen şifalı bir bitki olduğunda birleşilmektedir


KENDİNE HAS KOKUSU İLE TANINIR


Kerevizin bünyesindeki eterik yağlardan dolayı yaprak, kök ve tohumunda kendine has bir koku vardır Bu koku bazı tüketicilerin beğenisini toplarken, bazıları bu kokuyu beğenmemektedir


NEMLİ DENİZ KIYILARINI SEVER


Kereviz bitkisi ılık ve serin iklimleri sever Nemli deniz kıyılarında ve kuvvetli topraklarda bol mahsul verir soğuklara karşı oldukça dayanıklı olduğu halde sıcak ve kurak şartlardan hoşlanmaz En iyi geliştiği iklim, nispeten serin ve yağışın gelişme periyodu içinde muntazam dağıldığı iklimlerdir


TINLI-KUMLU TOPRAK İSTER


Kerevizin tercih ettiği topraklar, derin ve süzek, humus ve besin maddelerince zengin, tınlı-kumlu topraklardır Bunun yanı sıra iyi drene edilmiş turbiyer topraklar da kereviz ziraatı için elverişlidir


İYİ BİR TOPRAK HAZIRLIĞI


Kereviz ziraatında toprak altındaki yumru şeklindeki kökler ile toprak üstü aksamın iyi bir gelişme gösterebilmesi için toprağın çok iyi hazırlanması gerekir Bu bakımdan toprak oldukça derin işlenmeli taş, tezek ve diğer yabancı maddeler temizlenerek iyi tesviye edilmelidir


BİRAZ FAZLA GÜBRE İSTER


Kereviz toprakta uzun müddet kaldığından ve oldukça fazla besin maddesi kaldırdığından, yetiştirilen yerin organik madde ve diğer besinlerce zengin olması gerekir Bu nedenle dekar başına 3-4 ton kadar iyi yanmış çiftlik gübresini fidelerinin dikiminden önce toprağa yaymak gerekir Buna ek olarak, toprak analizi yapılmamışsa yine dekar başına 30 kg süperfosfat, 20 kg amonyum sülfat, 25-30 kg da potasyum sülfat gübreleri verilir İyi bir kök gelişimi için azotlu gübrenin gereğinden fazla verilmemesine dikkat edilmelidir


FİDE YETİŞTİRMEK ÖZEN İSTER


Yetiştirme işi fide üretimi ile başlar Bölge iklimine göre Şubat ile Nisan arasındaki dönemde hazırlanan soğuk yastıklara m2 ye 1 gram hesabı ile serpme ya da çizgiye ekim yapılır Ekim yüze olup, kapak atılmaz, tırmıkla çok hafif karıştırmak yeterlidir Tahta tokmakla bastırılıp süzgeçli kova ile sulanır 15-20 günde çimlenen tohumlarda gerekli bakım işleri yapılır


FİDELER MASURALARA DİKİLİR


Fideler yastıkla gelişirken bir taraftan da esas yetiştirilme yerleri hazırlanır bunun için dikim yapılacak parsel gübrelenip bel veya pullukla derin olarak işlenir kesekler dağıtılır, yabancı maddeler temizlenir, tırmıkla yüzü düzlenir Çift sıralı yetiştirilecekse 50-60 cm genişliğinde, tek sıralı yetiştirme yapılacaksa 30 cm genişliğinde masuralar hazırlanır


FİDELER 4-5 YAPRAKLI OLUNCA DİKİLİR


Masuraların hazırlanmasını takiben Haziran-Temmuz aylarında yastıklarda 4-5 yapraklı olan gelişmiş fideler yerlerinden sökülür Fidelerin sökümden zarar görmemesi için bir gün önce bol su ile sulanmalıdır Dikimi yapılacak fidelerin kök ve yaprakları makas veya bıçakla budanır Dikimler 30 cm sıra üzeri mesafe ile çepinlerle yapılıp, toprak hafif sıkıştırılır ve hemen can suyu verilir


KARIŞIK SEBZECİLİK ŞEKLİNDE ÜRETİLEBİLİR


Yazlık hıyar, domates, biber ve patlıcan bitkilerinin arasına kereviz fidelerini dikmek mümkündür Ancak bu yöntem daha çok amatör üreticilere tavsiye edilebilir Dikimden 3-4 hafta sonra yabani otları ayıklamak ve toprağı kabartmak maksadıyla ilk çapa yapılır Çapalama ot yoğunluğuna göre 2 veya 3 kez daha yapılır Yaz boyunca düzenli sulamaya devam edilir


6-7 AY SONRA HASAT


Kök kerevizlerinde uygun şartlarda tohum ekiminden itibarın 6-7 ay sonra hasada başlanır Faydalanılan kısım yumru şeklindeki kökler olduğundan bu köklerin koflaşmadan hasat edilmesi gerekir


Kerevizler çapa ile gevşetilip, elle çekmek suretiyle çıkarılır Boğaz kısımları kesilir, iyice yıkanır, alt ve yan kısımdaki ince kökler de temizlenir Naylon torba, kasa ya da küçük çuvallarla satışı yapılır


DEKARA 2-3 TON KEREVİZ


Kış mevsimi ılık geçen yerlerde kök kereviz parti parti topraktan çıkarılır Kışı şiddetli ve donlu geçen yerlerde ise, kerevizlerin hepsi sökülür; ya toprak altındaki silolarda veya mahzenlerde saklanır lyi bir tohum ve uygun yetiştirme şartlarında dekardan 2500-3000 kg kök kereviz alınabilir


SAP KEREVİZ


Ülkemizde yaygın üretimi olmayan sap kereviz veya yaprak kereviz sadece yaprak ve sapları için üretilir ve kök oluşturmaz Yetiştirme şekli kök kerevizinde olduğu gibidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.