Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kültürleri, ortam, tarımda, topraksız

Topraksız Tarımda Ortam Kültürleri

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Topraksız Tarımda Ortam Kültürleri



Su Kültürü - Katı Ortam Kültürü - Topraksız Tarım - Topraksız Tarım Nedir

TOPRAKSIZ KÜLTÜR YETİŞTİRİCİLİĞİ YÖNTEMİ


Topraktan kaynaklanan sorunların çözümü için alternatif yöntem olan topraksız ortamlarda bitki yetiştiriciliği konusunda ilk çalışmalar 19 yüz yılın ortalarına dayanmaktadır Ancak bu konudaki ilk olumlu sonuçlar 1940’lı yıllarda alınmaya başlamış bitki yetiştiriciliğinde kullanılabileceği konusunda umutlar doğmuştur Yöntemin seralarda kullanılmaya başlanması 1950’li yıllarda hızla yayılma eğilimi göstermiştir (1, 2)


Bugün seracılıkta çok önemli bir yeri olan Hollanda’da sera sebzeciliğinin tümü; İngiltere, Belçika, Almanya, Fransa gibi ülkelerde de % 30-90 arasındaki kısmı topraksız tarım biçiminde yapılmaktadır (3)


Orman ağacı ve süs bitkisi üretiminde de ‘’topraksız kültür yetiştiriciliği’’ yöntemi son yıllarda özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde (Finlandiya, İsveç, Norveç) önemli aşama kaydetmiş, yeni teknolojilerin doğmasına sebep olmuştur Türkiye’de ise 1990’lı yılların başlarına kadar kitle fidan üretimlerinde kullanımı oldukça düşük olan bu yöntem, yeni teknoloji transferleri ile kullanılmaya ve yaygınlaştırılmaya başlanmıştır


Topraksız kültür yetiştiriciliğinde 50 yıldır çok sayıda yöntem denemesine rağmen, halen kullanılan topraksız yetiştiricilik yöntemlerinden iki biçimi önem kazandırmıştır:


1 Su Kültürü (Hidroponik)


a NFT (Besleyici Film Tekniği=Nutrient Film Technique): Yetişme kabı olarak kullanılan olukların içinden bir besin eriyiğini ince bir tabaka halinde sirküle ettirmek ve kaplara yerleştirilen bitkilerin köklerini besin eriyiği ile temas ettirerek onların beslenmelerini sağlamaktır Böylece kökler hem beslenebilmekte ve su alabilmekte, hem de yeterli havalanma olanağı bulmaktadır Oluklardan geçen eriyik daha sonra tankta toplanıp, yeniden kullanılmaktadır


Böylece su ve besin maddesi kayıpları da en aza indirgenir Bu yöntem topraksız kültürün en gelişmiş tekniğidir ve tümüyle otomatik çalışan bir sisteme ve düzenlemeye gerek gösterir


b Aeroponik


c Durgun Su Kültürü


d Akan Su Kültürü




2) Katı Ortam Kültürü (Agregat Kültürü): Bu yöntemde ise bitkiler; torba, tekne, saksı, pot-trays, viyol ve benzer biçimlerde kaplara doldurulan organik veya inorganik yapılı substratlere ekilerek veya dikilerek yerleştirilir Besin çözeltisi belli aralıklarla damlama sulama sistemi veya yağmurlama sulama ile bu ortamlara emdirilir ve bitkiler su/besin maddelerini substratlerden alırlar


Ancak bu tekniklerin tümünde temel prensip, toprak kullanmadan, yetiştirilen bitkilerin kök sistemlerine yeterli oranda besin maddesi içeren çözeltileri ulaştırmaktır Besin maddesi düzeyleri bitki türlerine göre ayrı ayrı hazırlanır ve gelişme devrelerindeki istekleri de göz önüne alınarak içerikleri değiştirilerek uygulanır


Besin çözeltilerinin pH’sı ve elektriksel iletkenlikleri (EC) bitkilerin optimum isteklerine göre düzenlenir Tüm bunları sağlamak için sağlamak için çözeltiler özel tanklarda hazırlanır, daha sonra sisteme bağlanarak kullanılır (4)



21Yöntemin Avantajları




Topraksız yetiştirme yönteminin en önemli avantajı hiç kuşkusuz toprak hastalıklarına karşı etkili ve kesin bir çözüm getirmesidir Bunun yanında ayrıca aşağıdaki yararları sağlar;


1 Kök bölgesine yeteri kadar nem ve hava sağlar Topraktaki gibi bir sıkışma söz konusu değildir Dolayısıyla toprak işleme ve çapalama sorununu ortadan kaldırır


2 Toprakta bulunan ve toprakla taşınan yabancı ot tohumları bu yöntemde sorun olmaz Rüzgarla taşınan ot tohumlarının ise kontrolü mümkündür ve kolaydır Yabancı ot savaşına büyük ölçüde gerek kalmaz


3 Bitkilerin besin maddesi gereksinimi sulama ile birlikte karşılanır Böylece ayrıca gübrelemeye gerek kalmaz Besin maddesi ve gübre kayıpları en aza iner


4 Su ekonomisi sağlar


5 Topraksız kültürde bütün bitkilere eşit miktarda ve dengeli su-besin verilir Böylece daha homojen ve üniform ürün elde edilebilir


6 Dengeli sulama ve beslemeyle verimde ve kalitede artış sağlanır


7 Bitkilerin büyüme, gelişme ve verimlilikleri daha kolay düzenlenebilir ve yönlendirilebilir


8 Sterilizasyonu daha kolaydır


9 Bitkisel üretimi, bitki yetiştirmeye uygun olmayan, tuzlu, taşlı, çöl ve sığ alanlara da kaydırma şansı vardır


10 Besin maddelerinin dozları ayarlanarak bitkilerin vejetatif veya generatif fazda tutulmaları sağlanabilir Örneğin; erken yada geç çiçeklenme ve meyvelenme gibi


11 Bitkiler için su stresi problemi yoktur


12 Topraksız kültür yetiştiriciliği otomasyona uygundur Sulama ve gübreleme otoma tize edilerek iş gücünden ekonomi sağlanır


13 Topraksız kültür yetiştiriciliğinde, kök ortamının pH, tuzluluk, besin maddesi ve hava/su oranı daha sağlıklı bir şekilde ayarlanabilir (1, 4, 5)

22 Yöntemin Dezavantajları




Birçok avantajına rağmen, topraksız tarımın kullanımını sınırlayan bazı olumsuz yanları da bulunmaktadır Bu olumsuzlukların en önemlileri şunlardır:


1 Sistemi çalıştırmak için gerekli malzemelerin satın alınması ve kurulması pahalıdır, mali yük getirir


2 Zaman zaman bazı komplex bitki beslenme sorunları ile karşı karşıya kalınabilir Yöntemin sağlıklı çalıştırılabilmesi için belirli bir minimum bilgi birikimine sahip kalifiye elemana gerek gösterir


3 Düzenli ve kesintisiz elektrik sistemine gerek gösterir Elektrik sisteminde kesintilerde (özellikle NFT sisteminde) çok önemli sorunlar çıkabilir


4 Sonbahar ve ilkbahar devrelerinde sıcak mevsimlerde kök bölgesi sıcaklığı yükselebilir Bunu engelleyecek önlemler almak gerekir


5 Temiz bir çalışma gerektirir Özen gösterilmezse bazı hastalıkların (Fusarium, Verticillium vb kök hastalıkları) çıkması durumunda bunlar besin çözeltisi ile hızla yayılabilir (1, 2, 4, 5)



3 KATI ORTAM ALTERNATİFLERİ


31 Substrateler

311 İnorganik Substratler

Kum


Çeşitli kayaların iklim olayları sonucu parçalanması ile oluşan, bileşimi, meydana geldiği kayanın yapısına bağlı, su tutma kapasitesi çok zayıf substrattır


Topraksız yetiştiricilikte en uygun kum tane iriliği 0,5-2 mm arasında olmalıdır Ortamda küçük taneli olanların çokluğu drenajı ve havalanmayı güçleştirir


Kum, diğer materyallerle belli oranda karıştırılarak kullanılabilir Örneğin talaş ile kum karışımından kum miktarının en az % 25 ve daha üzerinde olması önerilir Kum bu karışımda suyun daha üniform dağılımını gerçekleştirir (6)

Çakıl


Topraksız kültürde en yaygın kullanılan ortamlardan biride çakıldır Çakıl tanelerinin büyüklüğü genelde 2-20 mm arasında değişir Genelde taneleri küçük ve yuvarlak olanlar kullanımda tercih edilir Düzensiz yapılı çakılların su tutma güçlerinin yuvarlak yapıdakilerden daha yüksek olmasına karşın, keskin kenarlı çakılların bitki gövdelerine zarar vermesinden korkulduğu için, kullanılmalarından kaçınılır Çakıl, her yetiştirme periyodu sonunda yıkanarak yada sterilize edilerek tekrar kullanılabilir (6)

Perlit


Al, Na ve P silikatlarından oluşmuş volkanik bir cam köpüğüdür Doğada çıkarılan ve perlit elde edilmesinde kullanılan volkanik kayaçlaröncelikle öğütülür, sonra 900-1000 °C gibi yüksek sıcaklıklarda tutulur, bu sıcaklıklarda içerdiği suyun genişlemesi sonucu oluşan silis kürecikleri perliti oluşturur Perliti oluşturan bu silis küreciklerinin rengi beyazdır, hafif, steril ve nötr karakterdedir (7)


Isı iletkenliği çok düşük olan perlitin tanecikleri elektriksel yük taşımadığından su ve besin elementleri bitki kökleri tarafından kolayca alınabilir Ayrıca kimyasal ve biyolojik ayrışma göstermediğinden yapısı değişmez Sıkışmadığından köklü çelik ve fideler perlitten kök kaybına uğramadan kolayca çıkarılabilir (8)


Ponza (Volkan Tüfü)


Volkanik bir kayaç türü olup, asidik ve bazik karakterli volkanik faaliyetler sonucu oluşmuştur Volkanik bir cam yapısındadır Ponza, volkan bacasındaki gazların basıncı etkisi ile patlayan volkanla birlikte fışkıran magmanın köpük halini almasıyla şekillenmiştir Köpük atmosfer basıncıyla aniden soğumuş ve katılaşmasıyla porozite kazanmıştır Bu sebeple çok değişken boyutlarda gözenekler yada kabarcıklar oluşmuştur


Ponza, steril, kimyasal reaksiyon sevmeyen, pastorizasyonla yapısal değişikliğe uğramayan bir substrattir


Doğal bir hidrokültür malzemesi olduğundan maliyeti, perlit ve kile kıyasla daha düşüktür Ponza taşı ucuz olmakla birlikte, hafif olması, taşınmasındaki kolaylık ve diğer özellikleri açısından da bitkiler için iyi bir malzeme ve gelişme ortamıdır (7, 9)


Ponza taşı suyu tutan ve koruyan, bu özelliği ile de su kullanımında ekonomi sağlayan bir agregat olması kurak ve yarı kurak bölgeler için önemini bir kat daha arttırmaktadır (7)


Ponzanın tane iriliği genelde 1-5 mm arasında değişir Fazlaca sülfat içerir, ancak yıkanarak sülfat bileşiklerinden arındırılabilir Bünyesinde bulunan K, Ca, Mg gibi makro, Fe, Cu, Mn, Zn gibi mikro elementler bitkiye yarayışsız formdadır yada bitkiye yarayışlılık sınırları çok düşüktür (6)

Vermikulit


Steril olan ve su absorbe etme özelliği çok yüksek olan ancak hava kapasitesi kısmen düşük olan mika grubu flogopit türü bir maddedir Kullanımdan sonra sterilize edilmesi güçtür (10)

Kaya yünü


Basalt ve kireç taşı karışımının 1600 °C ısıtılması ile oluşturulan sıkıştırılmış liftir Özellikle Hollanda, Belçika gibi ülkelerde geniş şekilde kullanılmaktadır (10)


Kimyasal yapısı; %47 SiO2, %14 Al2O3, %1 TiO2, %8 Fe2O3, %16 CaO, %10 MgO, %1 MnO, %2 Na2O, %1 K2O’dan oluşur (6)


Yapıştırıcı ve izotropik lifli bünyesi, yüksek su tutma kapasitesi, gözenekli ve oksijen zenginliği ile iyi bir kök ortamı oluşturması, besin eriyiklerini yüksek emme gücü ve eşit dağıtması kaya yününün topraksız yetiştiricilikte üstün özellikleridir (6)

Cam yünü


Cam fabrikalarından çıkan ince cam parçalarının toplanıp, birleştirilmesi sonucu elde edilir


Su tutma kapasitesi ve hava içeriğinin iyi olmasına karşın fiyatının yüksek oluşu topraksız yetiştiricilikte kullanılmasını engellemektedir (6)

Cüruf


Gözenekli olan cüruf kumdan hafiftir Kalitesi kömürün kalitesine göre değişir Yıkanabilen sülfat içerdiğinden dolayı kullanımdan önce yıkanması gerekmektedir Yıkanan cüruf kullanılmadan önce elenir Kula cürufunun (2-5 mm çaplı) su tutma kapasitesi % 4857, porozitesi % 6247, hacim ağırlığı 0820 gr/cm3, pH 66, EC 010 mmhos/cm’dir (6)





Plastik köpük (Styromul=Polystyrene)


Litresinin ağırlığı 20 gramdır Hacminin %95’i kadar hava ile doludur Bünyesinde tuttuğu suyun tamamını bitkiye verebilir Köpük hafiftir ve yüksek su tutma gücüne sahiptir Mineral besin içermez, pH değeri açısından nötr bir yapıya sahiptir (6)


Bunlara ek olarak plastikler ve polimerler, polyester, poliüretan, üre-formaldehit (Hygromul), fenolik bileşenler, hidrojeller ve genleştirilmiş kil sentetik ve değişikliğe uğramış yetiştirme ortamı substratleri olarak sıralanabilir (11)

312 Organik Substratler




Turba (=Torf)


Anaerobik şartların hakim olduğu alanlarda kısmen ayrışmış bitki ve hayvan artıklarının yüzeyde birikimi sonucu oluşmuş organik materyal katmanıdır (12)


Genel olarak turbalar % 60 ve daha yüksek organik madde oranına sahip, su tutma kapasitesi (% 60) yüksek ve % 30 civarında hava gözeneklerine sahip materyaldir Çelik köklendirme ve fidan yetiştirme çalışmalarında temel dolgu materyali olarak kullanılır


Turbalar, teorik olarak steril olan ve yarayışlı bitki besin maddesince oldukça fakir olan materyallerdir (13) Besin maddelerinin parçalanıp yarayışlı hale gelmesi çok uzun sürer Parçalanmanın gerçekleştiği anda agregat özelliğini yitirir Uzun süre kullanımlar turbanın sıkışmasına, kök gelişiminin olumsuz etkilenmesine sebep olur


Su tutma kapasitesi kuru ağırlığın 15-20 (lifli turbalar), ve 4-8 (fazla ayrışmış turbalar) katıdır (14) Bitkisel artık oldukları için katyon değişim kapasitesi yüksektir (10)

Ağaç Kabuğu


Bütün ağaç türlerinin kabukları yararlıdır ve humus olarak kullanılabilir Yapılan araştırmalar başta göknar olmak üzere çam, ladin, kayın, meşe, sekoya ve porsuk ağaçlarının rahatlıkla kullanılabileceğini ortaya koymuştur Kabuklar her şeyden önce biyolojik aktivitesi olmayan materyallerdir Bu sebeple yavaş ayrışan maddelerdir Ani kabuklar kimyasal olarak işlenmeye uygun değildirler Çok az azot içeriğinden dolayı bakteri ve mantarların gelişmesi için yetersizdir Genelde kabukların su tutma güçleri çok yüksektir Göknar kabukları ağırlıklarının % 165’i kadar su tutabildiği, doyma noktasında bile % 315 hava içeriği tespit edilmiştir Ağaç kabukları fermente edildikten sonra kullanıldıklarında herhangi bir hastalık yada zararlı taşıma riskleri ortadan kalkar (6, 15)

Talaş


Talaşın elde edildiği ağaç türü ve kullanılma süresi bitki yetiştiriciliğinde önemlidir Sevgican (1999), Ceviz ve sedir talaşlarının bitkiler üzerinde fitotoksik etkisi olduğunu, diğer türlerin talaşlarının bugüne kadar olumsuz etkisinin saptanmadığını ifade etmektedir Gül (1991) ise, Maas ve Adamson (1990) atfen Pseudotsuga menziesii ve Tsuga heterophlla talaşının topraksız ortam olarak kullanıldığını, Thuja plicata talaşının özellikle taze olduğunda toksik olabileceğine işaret etmektedir


Ayrışmasını tamamlamış talaşın katyon değişim kapasitesi yüksekti Fermente olmamış talaş, bitkiye zararlı bazı mantarlar taşıyabileceği endişesiyle sterilize edilmeden kullanılmaması önerilmektedir pH’sı 50-68 arasında değişir, ayrışmanın ilerlediği dönemlerde pH’da biraz yükselme görülür İnce ve kaba talaş olarak her ikisi de kullanılabilir İnce talaş nemi kaba talaştan daha iyi yaydığı için, kaba talaş ise drenaj üstünlüğü nedeniyle tercih edilir Bu sebeple karışım halinde kullanılmasının dha iyi olacağı düşünülebilir (6)


Yetiştirme ve köklendirme ortamlarında saf veya katkı materyali olarak kullanılan diğer organik materyaller arasında; çeltik kabuğu, Hindistan cevizi lifleri, Buldan sazı, buğday sapı (saman), kepek, susam sapı, saz kamışı, mantar artığı/kırıntısı, fındık kabuğu kırıntısı, mısır sapı ve çay artığı kompostu, değişik ağaç türlerinin ibre ve yaprak çürüntüsü, yosun, ayçiçeği kabuğu/küspesi, diken küspesi, çitlenbik küspesi, kozalak talaşı, çiftlik gübresi, pamuk küspesi, sayılabilir (2, 16, 17)

32 Ortamlarda Bulunması Gereken Temel Özellikler




1 Ortamı teşkil eden materyallerin hacmi, kuru ve yaş iken değişmemelidir Başka bir deyişle kuruduğunda aşırı bir şekilde büzülmemelidir Aksi takdirde son derece hassas olan çelik kökçükleri ile narin süs bitkilerinin kökleri kolayca zarar görebilir


2 Su tutma yeteneği iyi olup sık sık sulama gerektirmemelidir


3 Havalanma koşulları iyi olmalıdır Bol oksijenli ortamda kök gelişimi daha iyi olur


4 Toplam %95 civarında gözenekliliğe (porozite) sahip olmalıdır


5 Hava ve su kapasitesi dengesinin (ince ve kaba gözenekleri dengeli) uygun olması gerekir


6 Ortamın asiditesi yetiştirilecek bitkiye uygun olmalıdır


7Yeterli miktarda bitki besin maddeleri içermeli, yorgun olmamalı yada dışarıdan beslenmeye dayalı bir üretim sistemi için de kullanılıyorsa gübreleme ile serilen bitki besin maddeleri kolayca bitki tarafından alınabilecek özellikte olmalıdır


8 Nematodlara, mantarlara, böceklere, yabani otlara ve tohumlarına karşı steril olmalı/steril edilmiş olmalıdır


9 Ortamın gaz değişim kapasitesi (KDK) iyi olmalıdır


10 Tampon kapasitesi yüksek olmalıdır


11 Organik madde miktarı yüksek olmalıdır


12 Geçirgen olmalıdır


13 Stabilitenin yüksek olması (biyolojik, fiziksel ve kimyasal parçalanmaya dayanıklı olması) gerekir


14 Bol ve kolay temin edilmelidir (2, 5, 17, 18)

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.