Prof. Dr. Sinsi
|
Yabancı Otların Toprağa Olan Zararları
Yabancı Ot - Yabancı Ot Nedir - Yabancı Otların Toprağa Zararı - Toprak - Toprak Nedir
Toprağın Su Düzenine Olan Zararları
Kültür bitkileri için gerekli olan toprak suyunun kritik olduğu yerlerde bu husus çok büyük önem taşımaktadır Yabancıotlar kültür bitkilerine nazaran çok daha fazla su sarfetmektedirler Örneğin, Yabani Hardal (Sinapts arvensis), arpaya göre 2,6; yulaf bitkisine göre 1 6 defa daha fazla su sarfetmektedir KOBŞMO (1930), 8 derişik yabancıot ve 8 kültür bitkisi ile yapı ı 3 olduğu bir araştırmasında, l kg kuru madde için yabancıotlar in 537-657 litre, kültür bitkilerinin ise 242-320 litre suya ihtiyaç duyduklarını ortaya koymuştur Kuru tarım yapılarak tahıl yetiştirilen yerlerde, çok yoğun yabancıot bulunması buralarda su harcamasını arttırmakta ve bu durum da kültür bitkisinin toprak suyundan faydalanmasına büyük ölçüde etkide bulunmaktadır Yağışın az olduğu yıllarda ve kumlu topraklarda yabancıotlar in fazla su harcamasından dolayı kültür bitkilerinde ortaya çıkan zarar daha da belirgin oluktadır
Ayrıca tanısal ataçlar için toplamış olan sularda ve kanallarda bulunan yabancıotlar hem suyun kalitesini bozarak ve kanalları tıkayarak ve hem de transprasyon ile büyük kayıplara sebep olmaktadırlar Diğer taraftan su topluluklarında yabancıotların bulunması, buralarda hayvansal su ürünleri yetiştirilmesine negatif etkide bulunmak tadır 2 2, Toprağın besin maddelerine olan zararlar :
Yabancıotlar, sahip oldukları kuvvetli kök sistemleri ile kültür bitkilerinden daha fazla besin maddesini topraktan alabilmektedirler Örneğin Yabani Turp (Raphanus raphanistrm) olarak isimlendirilen yabancıot, tohum olgunlaşmasına kadar, yulaf bitkisine göre 4 katı daha fazla potasyum, 2 katı daha fazla azot ve fosforu, topraktan sömürmektedir
Ayrıca yabancıotlar, toprağın daha derinlerine inebilen kök sistemleri ile buralardaki besin maddelerini de kullanabilmektedirler
Diğer taraftan, kültür bitkileri ile yabancıotlar arasındaki besin maddelerine olan rekabette, toplam besin maddesi alın kadar, bu besin maddeler inin alındığı süre de çok önemlidir Örneğin, Sarmaşık Tavşanotu (Veronica hederifolia) kışlık hububattan daha önce gelişmesini tamamlamaktadır Bu bakımdan adı gecen yabancıot, azot ihtiyacını, kışlık hububattan daha önce topraktan almaktadır Toprağında azot açığı bulunan tarım alanlarında, gelişmesini kültür bitkisinden önce tamamlayarak topraktaki zaten yetersiz olan azotu sömüren yabancıotlar, kültür bitkisinin gelişme ve veriline olumsuz etkide bulunabilmektedirler,
Kültür Bitkilerinin Işıklamalarına Olan Etkiler
Yabancıotlar, kültür bitkilerinden daha fazla ve daha çabuk geliştiklerinden, tanı alanını, ekimi yapılmış olan bitkiden daha önce kaplamakta ve bu suretle de kültür bitkisinin ışıklamasını önemli ölçüde negatif yönde etkileyebilmektedir Bilindiği gibi bitkiler, güneş enerjisi yardın ile CO2'i indirgeyerek önce basit şekerleri, daha sonra da yağ ve protein gibi yüksek moleküllü yapı taşlarını oluşturmaktadırlar Basit olarak bu şekilde ifade edilebilen fotosentez olayında, güneş enerjisinin rolü çok önemlidir, Yabancıotların tarlayı kaplaması sonucu güneş ışınları, kültür bitkisine daha az oranda ulaşmakta ve bu şekildeki bitkiler, yabancıotlardan temizlenmiş sahalarda yetişen kültür bitkilerine oranla, daha düşük özümleme yapabildiklerinden, sonuçta gelişme gerilişi ve veril düşüklüğü göstermektedirler
Ayrıca yabancıotların yoğun bulunduğu tarlalarda, ışıklama homojen olmadığından, kültür bitkisinin olgunlaşması da, mütecanis olmamakta ve bu durum da hasat zamanının saptamasında güçlük yaratmaktadır
Toprak Sıcaklığına Olan Etkiler
Yapılmış olan araştırmalar, tanı yapılan toprakların vejetasyon periyodunun başından itibaren yabancıotlarla kaplamış oltasının, toprak sıcaklığını, yabancıotlardan temizlenmiş bir tanı toprağına göre 3 °C'ye yakın düşürdüğünü ortaya koymuştur Araştırıcılar, yabancıotlu bir buğday tarlasının toprak sıcaklığının, yabancıotlardan temizlenmiş olana nazaran, 0 8 0C daha düşük olduğunu saptamışlardır
Bu durumda toprak sıcaklığı daha düşük olan tarlada kültür bitkisinin daha geç olgunlaşacağı açıktır, Bu şekilde daha uzun süre tarlada kalan kol tür bitkisinin kötü çevre koşullarından, zararlı ve hastalık etmenlerinden daha çok etkileneceği, sonuçta veril düşüklüğü ortaya çıkacağı söylenebilir
|