07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Küçük Hindistan Cevizi
Küçük Hindistan Cevizi Hakkında - Küçük Hindistan Cevizi Bitkisi - Bitkiler - Bitkiler Hakkında - Bitki Özellikleri
Küçük Hindistan cevizi (Myristica), portakal ağacına benzeyen, anavatanı Banda Adaları olan bir tropik ağaç cinsidir Hindistan ceviziyle ilgisi yoktur
Muskat ya da hint cevizi adıyla da bilinir Karayipler bölgesinde, özellikle de Grenada'da yetişir Bitkinin tohumları baharat olarak kullanılır 2-3 cm uzunlukta, 1-2 cm çapta, oval, cevize benzer tohumlar vardır Tohumlar sabit yağ, uçucu yağ ve rezin taşır
Yemek alanında kullanımı
Muskat da denir Ağacın meyveleri olgunlaştığında baharat olarak kullanılır Bol miktarda rendelenmiş olarak tercihen süt ile birlikte alındığında halisünasyon görülmesine yol açar Endonezya'da meyvenin etli dokusu palmiye şekeriyle karıştırılıp güneşte kurutularak besleyici bir tatlı yapılır Geçmişte reçeli de yapılmıştır Bebeklerde gaz giderici olduguna dair inanışlar mevcuttur
Çekirdeği ve içi neredeyse aynı tattadır ama etli kısmı daha tatlıdır ve daha yoğun bir tadı bulunmaktadır Çekirdeği, safran rengi nedeniyle hafif yemeklerde kullanılır Peynir sosları için lezzetli bir ek olarak görülür özellikle taze rendelenmiş olarak Küçük hindistan cevizi, sıcak elma suyu, sıcak şarap ve eggnog için kullanılan geleneksel bir tattır
Hint mutfağında tatlı olduğu kadar iştah açıcı yemeklerde kullanılır (çoğunlukla Mughlai mutfağında) Hindistan'ın çoğu kesiminde Jaiphal olarak ve Kerala'da Jatipatri ve Jathi olarak bilinir Ayrıca azıcık da olsa garam masalada kullanılır Öğütülmüşü Hindistan'da tütsülenerek yenir
Avrupa'da küçük Hindistan cevizi ve çekirdeği özellikle patates ve islenmiş et yemeklerinde kullanılır Ayrıca çorbalari soslar ve hamurişlerinde kullanılırlar Hollanda'da ise küçük hindistan cevizi çok populerdir Brüksel lahanası, karnabahar ve çalı fasulyesi gibi sebze yemeklerinde kullanılır
Ortadoğu mutfağında öğütülmüş küçük hindistan cevizi lezzetli yemekler için baharat olarak kullanılır Kıbrıs ve Yunanistan'da tuzluların pişirilmesinde kullanılır
Japonyada Köri sosu için kullanılan bir malzemedir
Karayiplerde içeceklerde kullanılır Genellikle de içkinin üstüne küçücük bir tutam atılır
Tehlikeleri
Sıvısı damara direk verilirse çok zehirleyicidir Sütle beraber alınması bayıltıcı olabilir Küçük dozlarda zararsız olsa da yüksek dozlarda delirmeye neden olabilir
Uyuşturucu olarak popüler değildir çünkü yan etkileri vardır Bunlardan bazıları baş dönmesi, yüz kızarıklığı, ağız kuruluğu, düzensiz kalp atışı, geçici kabızlık, idrar salmakta zorluk, mide bulantısı ve paniktir Bunlar ilk altı saat içerisinde gözükür ve etkiler 3 güne kadar uzayabilir
|
|
|