Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
cevizi, hindistan, küçük

Küçük Hindistan Cevizi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Küçük Hindistan Cevizi



Küçük Hindistan Cevizi Hakkında - Küçük Hindistan Cevizi Bitkisi - Bitkiler - Bitkiler Hakkında - Bitki Özellikleri

Küçük Hindistan cevizi (Myristica), portakal ağacına benzeyen, anavatanı Banda Adaları olan bir tropik ağaç cinsidir Hindistan ceviziyle ilgisi yoktur


Muskat ya da hint cevizi adıyla da bilinir Karayipler bölgesinde, özellikle de Grenada'da yetişir Bitkinin tohumları baharat olarak kullanılır 2-3 cm uzunlukta, 1-2 cm çapta, oval, cevize benzer tohumlar vardır Tohumlar sabit yağ, uçucu yağ ve rezin taşır




Yemek alanında kullanımı


Muskat da denir Ağacın meyveleri olgunlaştığında baharat olarak kullanılır Bol miktarda rendelenmiş olarak tercihen süt ile birlikte alındığında halisünasyon görülmesine yol açar Endonezya'da meyvenin etli dokusu palmiye şekeriyle karıştırılıp güneşte kurutularak besleyici bir tatlı yapılır Geçmişte reçeli de yapılmıştır Bebeklerde gaz giderici olduguna dair inanışlar mevcuttur


Çekirdeği ve içi neredeyse aynı tattadır ama etli kısmı daha tatlıdır ve daha yoğun bir tadı bulunmaktadır Çekirdeği, safran rengi nedeniyle hafif yemeklerde kullanılır Peynir sosları için lezzetli bir ek olarak görülür özellikle taze rendelenmiş olarak Küçük hindistan cevizi, sıcak elma suyu, sıcak şarap ve eggnog için kullanılan geleneksel bir tattır


Hint mutfağında tatlı olduğu kadar iştah açıcı yemeklerde kullanılır (çoğunlukla Mughlai mutfağında) Hindistan'ın çoğu kesiminde Jaiphal olarak ve Kerala'da Jatipatri ve Jathi olarak bilinir Ayrıca azıcık da olsa garam masalada kullanılır Öğütülmüşü Hindistan'da tütsülenerek yenir


Avrupa'da küçük Hindistan cevizi ve çekirdeği özellikle patates ve islenmiş et yemeklerinde kullanılır Ayrıca çorbalari soslar ve hamurişlerinde kullanılırlar Hollanda'da ise küçük hindistan cevizi çok populerdir Brüksel lahanası, karnabahar ve çalı fasulyesi gibi sebze yemeklerinde kullanılır


Ortadoğu mutfağında öğütülmüş küçük hindistan cevizi lezzetli yemekler için baharat olarak kullanılır Kıbrıs ve Yunanistan'da tuzluların pişirilmesinde kullanılır


Japonyada Köri sosu için kullanılan bir malzemedir


Karayiplerde içeceklerde kullanılır Genellikle de içkinin üstüne küçücük bir tutam atılır


Tehlikeleri


Sıvısı damara direk verilirse çok zehirleyicidir Sütle beraber alınması bayıltıcı olabilir Küçük dozlarda zararsız olsa da yüksek dozlarda delirmeye neden olabilir


Uyuşturucu olarak popüler değildir çünkü yan etkileri vardır Bunlardan bazıları baş dönmesi, yüz kızarıklığı, ağız kuruluğu, düzensiz kalp atışı, geçici kabızlık, idrar salmakta zorluk, mide bulantısı ve paniktir Bunlar ilk altı saat içerisinde gözükür ve etkiler 3 güne kadar uzayabilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.