Menengiç |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
MenengiçMenengiç Hakkında - Menengiç Nedir - Menengiç Özellikleri Menengiç (Pistacia terebinthus), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından Akdeniz bölgesine özgü yaprak döken bir çalı türü ![]() ![]() Morfolojik özellikleri 6-9 m'ye kadar boylanır Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar 5-11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir Kırmızımsı mor renkli çiçekler Mart ve Nisan aylarında görülür Mürekkep meyve küçük, küre biçiminde olup olgunlaşınca yeşil ve maviye dönüşür Tohumlar Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır![]() Ekolojik özellikleri Drenajı iyi hafif, kuru ve sıcak toprakları tercih eder En iyi gelişmeyi alkalli topraklarda yapar Fazla boylanmaz; yavaş büyür Işık isteği yüksektir İki evciklidir![]() Üretimi Tohum ve çelikle üretilir Çelikle üretimde; henüz olgunlaşmış yarı odunsu çelikler Temmuz ayında alınarak çoğaltılır![]() Kullanımı Meyveleri ya çerez ya da böreklerde iç malzemesi olarak tüketilir Ayrıca meyvelerinden menengiç kahvesi, yağından sabun(bıttım sabunu) yapılır![]() Dağılımı Türkiye'nin Akdeniz bölgeleri'nin kırsal kesimlerinde yetişir ![]() İsimler Menengiç yörelere göre çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım farklı isimlerle anılır Örneğin Adana'nın Kozan ilçesinde Çıtımık olarak söylenir Antalya/Akseki ilçesi Kuyucak Beldesinde çöfre veya sakızlak olarak söylenir![]() |
|
|
|