İğde (Elaeagnus) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İğde (Elaeagnus)İğde (elaeagnus) İğdeciler familyasının örneğidir Yemişi, kızılcık biçimindedir Derisi sert ve sarı, eti beyaz un halinde mayhoş ve burukçadır Yaprakları tüylüdür 10 kadar türü vardır Faydası : Bağırsak bozukluklarını ve ağız pasını giderir |
|
İğde (Elaeagnus) |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İğde (Elaeagnus)İğde - İğde Nedir - Eleagnaceae Yetiştiriciliği İğde Yetiştiriciliği * Bilimsel Sınıflandırma * Alem: Plantae * Bölüm: Magnoliophyta * Sınıf: Magnoliopsida * Takım: Rhamnales * Familya: Eleagnaceae * Cins: Eleagnus sp ![]() Genel Özellikleri İğdeler Güney Avrupa, Asya ve Amerika’da doğal olarak yaşayan 40 kadar türü vardır Ülkemizde de Eleagnus angustifolia doğal olarak yaşamaktadır İğdeler çalı veya ağaç formunda bitkilerdir Yaprakları sarmal dizilişli, üzerleri gümüşi renkli tüylüdür Çiçekleri petalsiz silindirik veya çan şeklinde, dal üzerinde tek veya demet hâlinde ve çok keskin kokuludur Meyvesi etlidir ve yenir Kızıl açık kahve renkli ve taş çekirdeklidir![]() ![]() Üretimi Tohum, çelik, daldırma ve ayırma ile üretilir Tohumlar toplandıktan sonra 4 derecede3-4 ay katlamaya tabi tutulur Katlanan tohumlar ilkbaharda ekilir Çelikle üretimdeilkbaharda hazırlanan odun çelikleri açık araziye dikildiğinde kolayca köklenir Her demyeşil türlerde ise ilkbaharda alınan 15 cm uzunluğundaki çeliklerde bir ay sonra köklenme gözlenebilir ![]() Ekolojik İstekleri Güneşli ortamlarda iyi gelişir ancak bazı türler gölge alanları tercih ederler Süzektoprakları sever Kireçli topraklarda da gelişebilir![]() |
|
|
|