07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Arslan Kuyruğu
Arslan Kuyruğu Bitkisi - Arslan Kuyruğu Hakkında - Arslan Kuyruğu Faydaları - Arslan Kuyruğu Yetiştiriciliği
BULUNDUĞU YERLER:Otlu ve sık yerlerde, yol kenarlarında ve memleketin her bölgesinde bulunur
YAPISI:120 cm kadar yükseklikte çok yıllık bitkidir Sap (gövde) dört köşeli, ekseriye kırmızı menekşe renginde, içi boş ve tüylerle kaplıdır Yapraklar karşılıklı, el ayası biçiminde kesik, alttakiler 3-7 bölümlü iri dişli, üsttekiler 3 bölüm ile bütün arası, üst yüzü daha koyu alt yüzü açık yeşil renktedir Çiçekler açık kırmızı, omur biçimindeki üst yapraklar koltuklarından çıkarırlar Çanak huni şeklinde, dışa kıvrık sert ve 5 dişlidir Taç; borumsu, iç kısmı tüy ile kaplı halkacıktır Meyve; kama biçiminde, 3 duvarlı ve 6 ayrı kapsülden ibarettir
KULLANILAN KISIMLAR:Topraküstü kısımlar Çiçek açma zamanında (Temmuz-Ağustos aylarında) toplanır Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru bitki yeşil renkte, kokusuz, az acı bir tattadır %13 rutubete müsaade edilir Balya veya çuvallarda paketlenir Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir
KİMYEVİ TERKİBİ:Saplar; tanen, eterik yağ asitleri, leonurin alkaloiddi, ekşi bir glikızid, saponinler, acı maddeler, sepi maddeler, meyve asitleri, vitamin C vs ihtiva eder Meyvelerde alkaloidlerden leonurin ve leonurinin bulunmuştur
HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Bitki kalp hareketlerini tanzim edici ve kan damarlarını genişletici bir özelliğe sahiptir Kalp çarpıntısı, koroner, buhranlı yaş devresi (klimakter) bozuklukları vs de kullanılır
Arslan kuyruğu halk tababetinde kan tazyiki, guatr, kısırlık, sıtma, aşırı zihni yorgunluk, sinir hastalıkları, baş ağrısı, rahim kanaması vs ’ye karşı kullanılır Haricen, yanık ve yaralara kompres olarak uygulanır
KULLANILIŞI:Bitkiden 2 çorba kaşığı 0,5 lt kaynar suda 2 saat bekletilir Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır

|
|
|