Akasma |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
AkasmaAkasma Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Akasma Hakkında - Akasma Faydaları - Akasma Yetiştiriciliği BULUNDUĞU YERLER:Ormanlarda, çalılıklar arasında ve 1500 m deniz seviyesine kadar her yerde yetişir YAPISI:Uzunluğu 30 m kadar, sapı ağaçlaşmış dallı, çok yıllık sürüngen ve tırmanıcı bir bitkidirYapraklar tüysü, mızrakımsı yumurta biçiminde yaprakçıkları uzun saplıdır, bunlar vasıtasıyla etraftaki eşyalara tutunurÇiçekler beyaz, bir aradaki çiçekler süpürgemsi çiçek demetini teşkil ederHafif aromatik,kenar çiçekler 4 bölümlü ve çok sayıda erkek organları vardırMeyve kırmızı kahverengi, kıllı bomcuk şeklinde uzun liflidir KULLANILAN KISIMLAR:Yapraklar kullanılırÇiçek açma zamanında (Mayıs-Haziran aylarında) toplanırGölgede veya 45 derceye kadar ısılı fırınlarda kurutulurRutubet payı %12’dirTorba ve balya halinde paketlenirKuru ve havadar yerlerde muhafaza edilir KİMYEVİ TERKİBİ:Anemenol, klematitol, saponinler, leontin, stigmasterin, incelenmemiş glikozid, seril alkolü, mirisil alkolü, melis asidi, sitosterin, trimetilamin, mumlu maddeler vs ihtiva eder HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Antimikrobik, mantarları öldürücü (fungisid), idrar çıkartıcı ve terletici tesire sahiptirSu toplama, kalp şişkinlikleri, göz iltihapları, mesane zührevi hastalıklar, baş ağrısı, kemik urları (tümörler), iştiha artışı gibi yerlerde kullanılması tavsiye edilir Halk tababetinde karabağ yaprakları mide ülseri, sıtma, genişlemiş vena ülseri gibi yerlerde kullanılması tavsiye edilirHaricen gıcık, çıban ve cerahatlı yaralara banyo şeklinde kullanılırBitkinin kökünde de aynı tesirler vardır Halk tababetimizde sapın kabukaltı dokuları da kullanılırDövülmek suretiyle zeytinyağı ile karıştırılır (8 saat), romatizmalı yerlere ve kemik çırıklarına (ur) konur (Konan yerde fazla kalacak olursa deride yara açabilir, dikkat edilmelidir) KULLANILIŞI:1 Kahve kaşığı bitki 0,5 lt kaynar su ile haşlanır ve 1 saat bekletilirGünde 3 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı alınır DİKKAT! Bu Bitki Muhtevasındaki Klematitol ve Anemenol Zehirlidirler |
|