Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
zambak

Ak Zambak

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ak Zambak

Ak Zambak Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Ak Zambak Hakkında - Ak Zambak Faydaları - Ak Zambak Yetiştiriciliği

BULUNDUĞU YERLER:Vatanı Akdeniz bölgesidirSüs bitkisi olarak memleketin her tarafında bahçelerde yetiştirilir

YAPISI:Köksapı kalın ve dallı, sap 30-40 cm kadar yüksek, çok yıllık otsu bir bitkidirDip yapraklar kılıç biçiminde, iri ve döl yataklıdır, bir satı üzerinde iki sıra halinde dizilmiş olarak bulunur Sap yaprakları ise şeritimsidirAlman zambaklarının rengi mavi menekşe, florentlerin rengi ise beyazdırÇiçekler sapların ucunda bulunurKenar çiçek yaprakları ve meyve örgeninin üç dilciği altında bulunan 3 erkek organ, bunlar da 3 meyve yaprağından teşşekkül ederYumurtalık 3 evlidirMeyve 3 evli kutucuk olup yassı ve köşeli çok sayıda tohumlarla doludurNisan Mayıs aylarınka çiçek açar

KULLANILAN KISIMLAR:2-3 yıllık olan bitkilerin köksapları kullanılırKökler ilkbaharda (Nisan, Mayıs aylarında) veya güzün (Eylül-Ekim aylarında) çıkarılırKöksaplar yıkandıktan sonra soyulur, gölgede vaya 30 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulurKuru köksaplar sarıtrak beyaz ve dallıdırMenekşe kokusu gibi hoş kokulu ve tatlımsıdırKabul edilen rutubet nisbeti %11’dirTahta kasalarda veya torbalarda paketlenirKuru ve havadar binalarda muhafaza edilir

KİMYEVİ TERKİBİ:a-iron ketonu, organik asidler ve aldehidlerden ibareteterik yağ, aridin glikozidi, yağlı maddeler, sepi madeler, reçineler, helmeli maddeler vs ihtiva ederYapraklar çok miktarda C vitamini ihtiva eder

HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Balgam söktürücü ve ağrıları yatıştırıcı, öksürük, bronşit, mide ağrıları, safraya karşı kullanılır

Halk tababetinde nefes darlığı, verem gibi hastalıklarda kullanılırHaricen diş ağrılarına karşı ağız çalkalanırParfümeri, kozmetik ve diş tababetinde kullanılır

KULLANILIŞI:Öğütülmüş köklerden 1 kahve kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır, 2 saat bekletilirGünde 4 defa yemeklerde evvel birer çay bardağı alınır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com