Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
acılık, bitki, biyokimyası, scoville, ölçeği

Bitki Biyokimyası - Scoville Acılık Ölçeği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bitki Biyokimyası - Scoville Acılık Ölçeği



Scoville Acılık Ölçeği Nedir - Scoville Acılık Ölçeği Hakkında - Bitki Biyokimyası Scoville Acılık Ölçeği - Bitki Biyokimyası Hakkında

Scoville, biberlerin acılık birimidir Scoville ölçüm sistemi, 1912 yılında Wilbur Scoville isimli farmakolog tarafından geliştirilmiştir Test, bir miktar biber ekstresinin tadı denekler tarafından hissedilmeyecek hale gelene kadar şekerli su ile seyreltilmesi ve acının hissedilmediği anda şekerli su ile biberin oranlarının ölçülmesiyle yapılır


Acı tat, kapsaisin adlı maddenin termoreseptör (ısıya duyarlı) sinir uçlarını (nöron uçlarındaki dentritler) uyarması sonucu hissedilir Acı, deride de hissedilmekle beraber goblet hücrelerinin yoğun olduğu ve mukus zarıyla kaplı dokularda daha iyi hissedilir Kapsaisin içeren meyveler acı biber olarak ifade edilir ve Scoville ölçümü de kapsaisin oranının hesaplanması esasına dayanır


Scoville derecesi Biber türü

15,000,000–16,000,000 Saf Kapsaisin (n-vanillil-8-metil-6-(e)-noneamid)

9,100,000 Nordihidrokapsaisin

2,000,000–5,300,000 Birleşik Devletler standartlarına uygun biber gazı

855,000–1,041,427 Naga Jolokia - Capsicum chinense (Dünyanın en acı biber meyvesi)

876,000–970,000 Dorset Naga - Capsicum chinense

350,000–577,000 Red Savina™ - Capsicum chinense

100,000–350,000 Habanero biberi - Capsicum chinense

100,000–350,000 Scotch Bonnet - Capsicum chinense

100,000–200,000 Jamaika Acı Biberi

50,000–100,000 Thai biberi, Malagueta biberi - Capsicum frutescens, Chiltepin biberi - Capsicum annuum

30,000–50,000 Cayenne biberi - Capsicum annuum, Ají Peru biberi - Capsicum baccatum, Tabasco biberi - Capsicum frutescens

10,000–23,000 Serrano biberi

7000–8000 Tabasco sosu (Habanerolu)

5000–10,000 Wax biberi

2500–8000 Jalapeño biberi - Capsicum annuum

2500–5000 Tabasco sosu (Tabascolu)

1500–2500 Rocotillo biberi

1000–1500 Poblano biberi - Capsicum annuum

600–800 Tabasco sosu (Yeşil biberli)

500–1000 New Mexico Anaheim biberi

100–500 Pimento biberi (Tatlı kırmızı biber) - Capsicum annuum, Pepperoncini - Capsicum annuum

0 Acısız, Dolmalık biber - Capsicum annuum

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.