Gebre Otu |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gebre OtuGebre Bitkisi - Gebre Otu Özellikleri - Gebre Bitkisi Hakkında Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae (Bitkiler) Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular) Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler) Takım: Brassicales Familya: Capparaceae (Kebereotugiller) Cins: Capparis Tür: C spinosa Binominal adı Capparis spinosa L Diğer adları Kebere, Kapari Gebre otu (Capparis spinosa), Capparaceae familyasından dikenli bir bitki türü Özellikleri Özellikle Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde yetişsede, Karadeniz sahili dışında tüm bölgelerde görülebilir İklimin uygun olduğu yerlerde denizden 1800 m yükseklerde de yetişebilir Güneşi seven bir bitki olan gebre otu, hassas bir bitki olmadığı için duvar diplerinede bile rahatlıkla yetişebilir İklime göre, Mayıstan itibaren çiçeklenme dönemi sürekli olarak devam ederek Ağustos-Eylül zamanı karpuza benzeyen meyveleri vardır Tüketimi Çiçek açmadan önceki küçük tomurcukları (gebre, kebere, kapari) toplanarak tuzlu suda muhafaza edilir Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde kullanılan bitki, salamura ya da konserve şeklinde tüketilir Konserve olarak hazırlanan gebre; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak yenilmektedir |
|