07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Acı Sütotu
Acı Sütotu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Acı Sütotu Hakkında - Acı Sütotu Faydaları - Acı Sütotu Yetiştiriciliği
BULUNDUĞU YERLER:Bütün veya yarı gölgeli orman alanlarında, yalnız kireçli topraklarda yetişir
YAPISI:5-20 cm yüksek, sürüngen veya yaslanık, dallı çok yıllık otsu bir bitkidir Kök sapı vardır Dip yapraklar rozet şeklinde toplu halde, gövde yaprakları almaşık, çiçekler mavi menekşe, çiçek demetisalkım halinde,toplu haldedir Çanak 5 yapraklı,ikisi taç görünüşünde renkli,iri (kanatçıklar) yaprakçıklar,taç yaprakları 3 adettir Erkek organlar 8 adet olup hem kendi aralarında ve hemde taç yaprakları ile kaynaşmış durumdadırlar Meyve kalp biçiminde ve her bölmede ikişer tohum bulunur
KULLANILAN KISIMLAR:Kökleriyle birlikte köksaplar kullanılır Bunlar ilkbaharda bitki uyanmadan evvel (Mart ayında) veya güzün,meyvelerin olgunlaşmasından sonra (Eylül-Ekim aylarında) çıkarılır, yıkanır, gölgede veya 45 dereceye kadar ısılı ısılı fırınlarda kurutulur Kuru kökler boz kahve renginde,kokusuz ve az acı tattadır Rutubet miktarı %14’tür Torba veya balya halinde paketlenir Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir
KİMYEVİ TERKİBİ:Poligamaların, saponinler, senegin ve poligal asidi, eterik yağ, katı yağ, gaulterin glikozodi, tanenler vs ihtiva eder
HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Öksürük dindirici ve iştah açıcıdır
Acı sütotu halk tababetinde öksürük, bronşit, akciğer iltihabı, mide ve bağırsak ağrıları, ishal, verem, amfizem, nefes darlığı, gastrit, emzikli annelerde süt artışı v s kullanılması tavsiye edilir Haricen yara ve ekzamalara konur
KULLANILIŞI:Bitkiden 1 kahve kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır, 2 saat bekletilir Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır
Halk tababetimizde büyük acı sütotu (Polygala major Jacq ) aynı hastalalıklara karşı kullanılır

|
|
|