Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
açı, dam, korudu

Acı Dam Koruğu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Acı Dam Koruğu

Acı Dam Koruğu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Acı Dam Koruğu Hakkında - Acı Dam Koruğu Faydaları - Acı Dam Koruğu Yetiştiriciliği

BULUNDUĞU YERLER:Kuru, taşlık ve kayalık yerlerde, dağ bçlgelerinde, deniz seviyesine 1000 m kadar olan yerlerde bulunur

YAPISI:Çok yıllık otsu bir bitkidirKüme halinde kaideden dallanır, sap 5-15 cm kadar yüksekliktedirYapraklar sulu, etli, oval ve sapsız olup gövdeye eğik durumdadırÇiçekler;sarı, düzensiz vaziyette sapın yukarı kısmında çiçek demeti şeklinde bulunurlarÇanak yaprakları kaideye kadar 5 bölümlü, taç 5 yapraklıErkek organlar 10 tanedirMeyve yıldız şeklinde 5 köşeli meyve yaprağından ibarettir

KULLANILAN KISIMLAR:Toprak üstü kısımlarÇiçek açma zamanında (Haziran-Temmuz aylarında) toplanırGölgede veya 40 derece kadar ısılı fırınlarda kurutulurKuru bitkinin yaprak ile sapı yeşil ve çiçekler sarı renktedirKokusuz, yakıcı ve acı bir lezzettedirKabul edilen rutubet %12Torba veya balya halinde paketlenirKuru, gölgede ve havadar binalarda muhafaza edilir

KİMYEVİ TERKİBİ:Henüz kesin belli değildir

HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Ağrılar sakinleştirici sıtmaya karşı etkilidirSindirim sistemini kuvvetlendirir ve solunum merkezini uyarırMide ekşimesi ve ülseri, sıtma, ateroskleroz (damar sertliği) ve basurlarda kullanılır

Damkoruğu halk tababetinde kanamalarda, siğil vsde kullanılırHaricen; ağız yaralarında (gargara yapılır), (dövülmüş taze bitki) kanser tümörlerine konur

KULLANILIŞI:2 çorba kaşığı bitki üzerinde 400 gr kaynar su dökülerek 2 saat bekletilirGünde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır

Halk tababetinde aynı soydan şu bitkiler de kullanılır: Beyaz damkoruğu (Sedum album L) kaynatılarak kifayetsiz adet hallarinde, haricen de; küçük çocuklarda deri sivilcelerine karşı (banyo olarak), büyük damkoruğu (Sedum maximum sat); bunun taze yaprakları soyularak nasırlara konur (bazen yaprakları sirkede ekşitilerek de kullanılır), cerahatlı yaralara da konurTaze yapraklardan çıkarılan usare, dış ve orta kulak ağrılarına mükemmel bir ilaçtır; Altın uçlu damkoruğu (Sedum roseum, Sedum rhodiola DC) cinsleri emzikli anne sütlerinde artış sağlamakta, ishale karşı ve hayvanlarda şap hastalığına karşı (yara yıkama şeklinde) uygulanır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com