Meyan |
07-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
MeyanMeyan Bitkisi - Meyan Özellikleri - Meyan Bitkisi Hakkında Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae (Bitkiler) (Bitkiler) Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular) Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler) Takım: Fabales Familya: Fabaceae (Baklagiller) Cins: Glycyrrhiza Tür: G glabra Binominal adı Glycyrrhiza glabra L Diğer adları Piyan Meyan (Glycyrrhiza glabra), yaklaşık 120-150 cm'e kadar boylanabilen, Baklagiller ailesinden çok yıllık bir çalımsı bitkidir Anavatanı Rusya ve Çin'dir Küçük, mavimsi, mor çiçekleri 0,8–1,2 cm boyundadır 7–15 santimetre boyunda yaprakları ve toprağın altında boyu 1 metreye ulaşan bir kök yapısı vardır Akdeniz ülkelerinde, güneydoğu Avrupa'da ve Asya'nın bazı kesimlerinde yetişir Meyan Kökü Bitkinin kökü "meyan kökü" olarak bilinir ve tıpta kullanımı yaygındır Kök, lezzetlidir, ekstrakte edilmek suretiyle kola yapımında kullanılır Kullanımı Meyan odunu Meyan bitkisinin kökleri ve yeraltındaki gövdesi (rizom) baharat olarak kullanılır Tatlı, sert ve tuzlu bir tada ve hoş bir kokuya sahiptir Köklerin suyla kaynatılıp, suyun buharlaştırılmasıyla elde edilen balına çubuk şekliverilir Bu bal, tatlı, pasta, şekerleme ve çikolata yapımında kullanılır "Meyankökü"nü Kuzey Avrupalılar tatlılarda, Çinlilerse daha çok yemeklerde çeşni olarak kullanırlar Ayrıca kolalı içeceklere de tat vermek için katılır Güney illeri ve çevresinde Meyan Kökü demlenerek şerbet olarak tüketilirYaz aylarının değişmez içececiğidir Yöreye göre,yöre ağzından kaynaklanan isim değişkenliği gösterir (Mayan,Biyam,Boyam) Adana'da aşlama olarak adlandırılır Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiğine inanılır Adlandırma İsmi meyan olan diğer bitkilerden ayırmak için Glycyrrhiza cinsinden olanlara tatlı meyan adı da verilir Acı meyan adı Sophora cinsinden bitkiler için kullanılır Aynı adın lokal şiveli biçimi olan acı piyan ismi ise sarı meyan (Thermopsis turcica) için kullanılmaktadır |
|