Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mozaik, virüsü, şalgam

Şalgam Mozaik Virüsü

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şalgam Mozaik Virüsü

Şalgam Mozaik Virüsü Nedir - Şalgamdaki Hastalıklar - Şalgam Mozaik Hastalığı

Hastalık etmeninin genel özellikleri:

Salgam Mozaik Virüsü (Turnip Mosaic Virus) viral hastalik etmeni olup, viral etmen vektör böcek (Myzus persicae ve Brevicoryne brassicae; Aphididae) ile non persistent (böcek bünyesinde virüs yerlesmeden ve çogalamadan olan tasima sekli) olarak tasinmaktadir Viral etmen tohum ile tasinmamaktadir Viral etmen 20' nin üzerinde bitki familyasinda özellikle Crucifer faöilyasina ait bitkilerde hastalik meydana getirir

Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):

Hastalik etmenininin marul bitkilerindeki ilk belirtileri küçük, açik yesil, yuvarlak ve düzensiz bir çok lezyonlar seklindedir Daha sonra bu belirtiler yapraklardaki damarlarda egrilik ve yaprakta asimetrik bir deformasyona dönüsür Erken dönemlede etkilenen bitkilerde bodurluk belirtisi görülebilir ve viral etmen bazen de bitkilerde ölüme neden de olabilir

Mücadelesi

Kültürel mücadele

1 Dayanikli kültivarlarin kullanimi

2 Hastaliktan ari fideler sasirtilmali

3 Infekteli bitki artiklari yok edilmeli

4 Konukçusu olan yabanciotlar ile mücadele edilmeli

5 Seralarda ya da tarlada hastalan bitkiler uzaklastirilmali

6 Vektör böcekler ile kimyasal mücadele ve vektörlerin harektelini sinirlayacak tedbirler alinmali (saman malçi ya da sera açikliklarinin vektörün geçisini engelleycek sekilde tülbent ile kapatilmasi)

Kimyasal mücadele

Virüs hastalik etmenlerine karsi kimyasal mücadele önerilmez

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com