Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kızılağaç, sakallı

Sakallı Kızılağaç

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sakallı Kızılağaç

Sakallı Kızılağaç Hakkında - Sakallı Kızılağaç Özellikleri - Sakallı Kızılağaç Bitkisi - Bitkiler

Sakallı kızılağaç (Alnus glutinosa subsp barbata), huşgiller (Betulaceae) familyasından adi kızalağacın Türkiye'de Doğu Karadeniz bölümünde yaygın görülen bir alt türü

Morfolojik özellikleri

Geniş yumurta veya elips biçimindeki yaprakları taze iken yapışkan değildir 6-18 x 4-9 cm boyutlarındaki ayanın kenarı basit veya çift dişlidir; önceleri her iki yüzü de yumuşak tüylüdür, sonraları üst yüzündekiler dökülür, çıplaklaşır; alt yüzünde damarların birleştiği yerde kirli sarı kırmızı tüy demetleri vardır Bu nedenle sakallı kızılağaç adı verilmiştir Ayanın uç kısmı yuvarlakça veya sivridir, fakat kertikli değildir; yan damar sayısı 8-11 çifttir

Meyve kurulu 1-1,8 x 0,6-1,1 cm boyutlarındadır, nus yuvarlakça, ucu sivri, çok dar kanatlıdır Yayvan köklüdür Verimli derin topraklarda köklerini derine indirir

Ekolojik özellikleri

Nemli, derin, kumlu ve balçıklı topraklarda iyi gelişim gösterir Kireçli topraklar ile rutubetli ve ıslak topraklarda da yetişebilir Kanaatkar bir tür olup, durgun taban suyundan etkilenmez Işık ağacıdır Çiçeklenme zamanı Mart ve Nisan'dır

Dağılımı

1000-1500 m rakımlara kadar çıkar Saf meşçereler kurar veya kayın, ladin, meşe ve gürgen ile karışım yapar Türkiye'de Artvin, Rize, ve Trabzon'da büyük bir alanda yayılış gösterir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com