Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
açı, yavşan

Acı Yavşan

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Acı Yavşan

Acı Yavşan Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Acı Yavşan Hakkında - Acı Yavşan Faydaları - Acı Yavşan Yetiştiriciliği

(Teucrium polium)

Ballıbabagiller familyasındandırDiğer adları Basur otu,Mayasıl otu ,Sıraca otu,Kısamahmut otu, Kurtluca,Yer çamı,Yer meşesi,Acıot,Ak sedef otu,Anababa kekiği,Anababa kokusu, Beyazot,Cadı ,Kepir yavşanı,Meryem otu,Oğlan otu,Peryavşan ,Sancı otu,Kirve otu10-40 cm boylarında dik yada yatık gövdeli ,çok yıllık otsu bir bitkidirGenellikle kayıklarda yetişir beyaza kaçan çiçekleri dal uçlarında kürecikler şeklindedirGövdesi ve yaprakları beyaz tüylerden geçilmez az miktarda uçucu yağ içerirToprak üstündeki kısımları iştah açıcı ,ateş düşürücü ,mide ağrılarını dindirici,yara iyileştirici olarak kullanılır

Acı yavşan’a ek:Yöresel adlarından biri”peryavşan”dedik ya günümüz şairlerinden Müslim Çelik’in şiir kitaplarından birinin adı Peryavşan adını taşır ve bu kitap 1989 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülünü almıştırŞair bu kitabıyla ilgili olarak kendisine sorulan soruları yanıtlarken Peryavşan’ı şöyle tanımlar:”Peryavşan kardelen gibi çelişkiler ortamında mücadele vererek büyürKendine özgü bir ısısı ,ılık bir soluğu vardırBu yüzden buzu bile delip küçücük başını yeryüzü konuğu olarak ortaya çıkarır,kendini duyumsatır,”ben burdayım”derYaşamı dengelemesi anlamlı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com