Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakteriyel, çürüklük, yumuşak

Bakteriyel Yumuşak Çürüklük

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakteriyel Yumuşak Çürüklük



Bakteriyel Yumuşak Çürüklük Nedir - Ispanakta Bakteriyel Yumuşak Çürüklük - Ispanak Hastalığı - Bitki Hastalığı Bakteriyel

Hastalık etmeninin genel özellikleri:

Pectobacterium carotovorum (Jones 1901) Waldee 1945 (AL 1980) emend Hauben et al 1999(Erwinia carotovora (Jones) Bergey et al) bakteriyel bir hastalik etmeni olup, bir çok tek yillik bitkiyi hastalandirmaktadir Hastalik etmeni toprakta serbest halde ya da bitki kalintilarinda canli bulunabilir Infeksiyon genenllikle bitkilerde olusan yaralardan olmaktadir Bakteri bitkilerin iç dokularinda çogaldiktan sonra, pektolitik ve çogunlukla sellülotik enzimler üreterek dokularin parçalanmasina ve çürümesine neden olmaktadir Hastalik bundan dolayi bitkilerde yumusak çürüklüge neden olurlar Bakterinin yayilmasi baslica sulama suyu ile olur ve özellikle iyi havalandirilmamis ve humusca zengin topraklarda daha fazla ortaya çikmaktadir Hastalik etmeni genellikle sicak aylarda ortaya çikmakta olup, 30 - 35 °C sicakliklar hastalik etmeninin gelismesine en uygun ortamlardir






Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):

Hastalik etmeni sadece Crucifer bitkilerinde degil, bir çok diger kültür bitkileinde de yaygin bir hastalik etmenidir Bakteriyel etmen yaprak saplari, bas ve depolanabilir köklerin yumusayarak ezilmis gibi bir görünüm almasina neden olur Çürüme genellikle igrenç bir koku ile sonuçlanir Bu bitkilerde infeksiyonlar gübre yanikligi ve diger yaralanmalar sonucu açilan yararalardan olmaktadir, ama bu genellikle hasat sirasinda açilan yaralanmalar iliskilidir Hastalik etmeni yine kullanilan isleme bicaklari üzerinde de saglikli bitkilere tasinmaktadir Hasat sonrasi ortaya çikan çürüklükler de daha önceki bulasmalardan kaynaklanir ve bu çürüklük zayif ve uygun olmayan depolama kosullarinda daha da artmaktadir




Mücadelesi

Kültürel mücadele

1 Hastalikli bitkilerin imha edilmesi ya da uzaklastirilmasi

2 Fideliklerde ve sasirtma esnasinda hastaliktan ari toprak kullanmali

3 Toprak havalanmasina, özellikle humusca zengin topraklara dikkat edilmeli

4 Ürün rotasyonu yapilmali

5 Dayanikli bitkiler tercih edilmeli

6 Bitkilerin yaralanmamasina büyük önem verilmeli

7 Depolama yapilacak ürünler uygun sicaklik ve havalanmasi olan yerlerde muhafaza edilmeli Kimyasal mücadele

Bulasik tohum yataklarinin sezon süresince Chloropicrin ile ilaçlama tavsiye edilir Toprak ilaçlamasinda ise metil bromide ve metham- sodium kullanilabilir Bakirili ilaçlar bakteriyel etmenin diger bitkilere yayilmasini engellemek için tavsiye edilmektedir


Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):

Bakir Oksit WP 50% (300-400 g)

Bakir Oksiklorid WP 50% (300-400 g)

Bakir Kompleks + Mancozeb WP (21+20% 300 g)

Bazik Bakir Sülfat WP 525 % (400 g)

Bakir Hidroksit WP 50% (250 g)

Yag ve rosin asitlerinin Bakir Tuzlari EC 511 (200 cc)


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.