07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Vişne
Vişne Bitkisi - Vişne Faydaları - Vişne Bitkisi Hakkında
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida

(İki çenekliler)
Takım: Rosales
Familya: Rosaceae (Gülgiller)
Alt familya: Prunoideae
Cins: Prunus
Alt cins: Cerasus
Tür: P cerasus
Binominal adı
Prunus cerasus
L
Vişne (Prunus cerasus), gülgiller (Rosaceae) familyasından kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyve türü
Birçok kaynakta vişnenin muhtemel anavatanı olarak Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu dağları arasında kalan bölge kabul edilmektedir Vişnenin botanikteki latince adı olan P cerasus bugünkü Giresun'un eski adı olan Kerasus'tan gelmektedir
Kirazla, meyvesinin dışında farklılıkları vardır Yaprakları kiraz yapraklarından daha küçüktür Dalları kiraz ağacının dallarına göre daha yaygındır Vişnenin İran'ın kuzeyiyle Türkmenistan arasındaki bölgede ortaya çıktığı ve oradan Avrupa'ya kadar yayıldığı sanılmaktadır
Bir vişne ağacı

Anayurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne, 5-7 m kadar boylanabilir; 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve 40-50 yıl yaşar
Vişne, yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı görünüşlüdür Gövdesi kırmızımtırak gri benekli, donuk ya da parlak renklidir Dalları kirazınkinden ince ve yay gibi olup sarkıktır Yaprakları da kirazınkinden daha küçük, ayası düz, parlak yeşil renkli ve tüysüzdür İlkbaharda erken açan çiçekleri beyaz renklidir Bir salkımında birden fazla ve altıya kadar değişen sayıda çiçek açar Temmuz ayı ortalarında olgunlaşmaya başlayan meyveleri, kirazdan biraz basıkçadır Olgun vişneler, bol sulu ve siyaha yakın kırmızı renklidir
Türkiye'de iki önemli vişne ağacı çeşidi yetiştirilmektedir Bunlardan meyvesi her tür kullanıma elverişli olan Kütahya vişnesi, uzun saplı, iri boyda, ucu hafif sivrice, koyu kırmızı ince kabuklu, çok sulu, ekşi ve kırmızı etli meyveler verir Macar vişnesi ise, kısa saplı, ince, koyu kırmızı renkli kalınca kabuklu, ekşi ve kırmızı etli meyve vermektedir Her iki çeşidin ağaçları da, temmuz ayından başlayarak bol ürün verir
Vişne meyvesi, sofralıktan çok meyve suyu, şurubu, reçeli, marmeladı, kompostosu, likörü ile diğer bazı içkileri, pasta ve tatlıları yapılarak tüketilir Ayrıca kurutularak da yenir
Çiçek açmış bir vişne ağacı

Besin değeri
Vişnenin besin değerleri kirazınkine benzer Ancak şeker oranı daha düşük olduğundan, vişnenin tadı ekşi ya da mayhoş olur Aynı nedenle kalorisi de kirazınkinden düşüktür
Ortalama 100 g taze vişnede, 58 kalori ile 14,3 g karbonhidrat vardır Oysa, vişnenin A vitamini yüksek olup 1 000 lU'ya kadar varır Vişnenin diğer besin değerleri kirazınkine çok yakındır Bedenimize yararlı besin değerlerinin yanı sıra; Vişne meyvesinin taze ya da kurutulmuş sapları, aynen kiraz sapları gibi sağlığımıza yararlı etkiler yapar
Vişne sapları idrar söktürücü özelliği ile kabızlıkta faydalıdır Kabukları ise ateş düşürücü olarak kullanılabilir
|
|
|