Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
vanilya

Vanilya

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Vanilya



Vanilya Bitkisi - Vanilya Faydaları - Vanilya Bitkisi Hakkında



Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Liliopsida
Takım: Asparagales
Familya: Orchidaceae
Alt familya: Epidendroideae
Oymak: Vanilleae
Alt oymak: Vanillinae
Cins: Vanilla
Tür: V planifolia
Binominal adı
Vanilla planifolia


Vanilya (Vanilla planifolia), Orchidaceae (salepgiller) familyasından birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki türü

Vatanı Meksika, Madagaskar, Cava ve Antillerdir Bitkinin yaprakları sapsız, yassı ve etlidir Meyveleri 15-20 cm uzunlukta, yassı, iki uca doğru incelmiş, parlak siyahımsı renkli bir kapsüldür Kokusu özel ve tadı acıdır

Vanilya asıl olarak bir bağ bitkisidir Vanilya ekolojik olarak Güney Amerika'nın kuzeydoğusunda Meksika’nın Atlantik okyanusuna bakan tarafında yetiştirilmiştir Vanilya önceleri tapınaklarda koku vermek veya kötü ruhları uzak tutmak için kullanılırdı Sonradan Meksikalılar Vanilyayı içeceklerine tat vermek amacı ile kullanmaya başladılar

Doğal Ortamında Vanilya bitkisi Karayip’lerden Ekvatorun Pasifik kıyılarına kadar kendisine yerleşim alanı bulmuştur Günümüzde ise Ekvatorun her iki tarafında yaklaşık 20 derecelik bir alanda yetiştirilebilmektedir Dünya üzerinde yaklaşık 150 vanilya türü vardır ancak Bourbon, Tahiti ve Hint Vanilyası ticari olarak yetiştirilmektedir

Avrupa'ya Vanilya'nın tanıtılması ise Amerika kıtasının keşfinden sonra 1520 yılında kakao bitkisi ile beraber İspanyollar tarafından getirilmesi ile başlamıştır Ancak Vanilya bundan sonra tüm çabalara rağmen çok uzun bir süre Meksika dışında yetiştirilememiştir 1837 yılında ise Vanilya'nın polenizasyonunu o yöreye özgün bir arı cinsi tarafından gerçekleştirildiği anlaşıldıktan 4 yıl sonra Bourbon adalarında yaşayan Edmond Albuis tarafından elle polenize etme yöntemi bulunmuştur Vanilya ekiminden sonra ilk ürünü yaklaşık 3 yıl sonra verir

Çok fazla işçilik gerektiren bir süreçtir Çubuk yeşil meyve halindeyken yaklaşık 9 ay boyunca tadını alması için bekler Meyve koparıldıktan sonra hala yeşildir ve henüz tam anlamı ile tadı ve aroması oluşmamıştır Bu tat ancak kurutma işleme sürecinden sonra oluşur Meyve koparıldıktan sonra güneşte kurutulur Ancak günümüzde pek çok ülkede meyveler sıcak suda bekletildikten sonra güneşe konulur Bu kuruma sürecinde meyve yaklaşık %20 oranında küçülür İşleme bittikten sonra ürünler ayrıştırılır 1-2 ay boyunca dinlenmeye bırakılır

Vanilyanın yetiştirilmesi, polenizasyonu (polenleme işlemi) ve ekimi hiç bir makine, kimyasal gübre veya tarım ilacı kullanmadan tamamen elle yapılır Vanilya yetiştiricileri- ki genelde kadın ve çocuklardır- eğer yeteri kadar hızlı çalışırlarsa günde yaklaşık 1000 ile 2000 arası vanilya'yı polenleyebilirler En fazla işçilik gerektiren zirai üründür Aynı zamanda Dünya'da Safran'dan sonra en pahalı ikinci baharattır



Kullanımı

Yeşilken toplanıp, sonra suda haşlandıktan sonra kurutulan meyveleri kullanılır Özel kokulu vanilin maddesi ancak fermentatif bir kurutma sonucunda meydana gelmektedir Vanilin meyveden glikosit ile bağlı durumdadır Ancak böyle bir kurutma esnasındaki mayalanma ile serbest hale geçmektedir Genellikle evlerde kullanılan vanilya doğal değildir Pasta, çikolata, dondurma, şekerleme, kahve, kakao ve kola, likör gibi pek çok ürüne tat katmak için kullanılır Vanilya, mide ve sinir sistemini üzerinde uyarıcı etkilere sahiptir Koku verici olarak gıda ve parfüm sanayiinde kullanılmaktadır

Vanilya 3 şekilde kullanılabilir Çubuk Vanilya'yı bütün olarak, öğütülmüş olarak veya Vanilya Özü olarak kullanabilirisiniz Konuyla ilgili bazı tarifleri sitemizde bulabilirsiniz Sizin eklemek istediğiniz tarifleri bize yollayarak paylaşabilirsiniz Vanilyanın belki de en fazla sevildiği alan Dondurma ve sütlü tatlılardır Ancak genel olarak tüm tatlılarda, hamur işlerinde, kahve, çikolata ve pek çok diğer gıda ürünün tadını ve aromasını zenginleştirir Ancak kozmetik sektörüde Vanilya'nın yoğun kullanıldığı alanlardan biridir

Bütün olarak (Vanilya Çubuğu)

Vanilya'yı bütün olarak yapacağınız yemeklere ve tatlılara katabilirsiniz Burada değişik kullanım yöntemleri vardır Örneğin sütlü tatlılarda sütü kaynatırken belirli bir süre Vanilya çubuğu ile kaynatabilirsiniz Eğer daha kuvvetli bir aroma vermek istiyorsanız Vanilya çubuğunu ortadan uzunlamasına ikiye ayırarak kullanabilirsiniz Ayrıca yemek ve tatlılarınızda süsleme amaçlı olarakta kullanabilirsiniz Bunun dışında şeker, bal veya reçel gibi ürünlerinizin içinde bekleterek 1-2 hafta gibi sürelerde aromasını tamamen ürüne verdirebilirsiniz

Çekilmiş olarak (sade veya şekerle karıştırılarak)

Vanilya'yı hazır öğütülmüş olarak alarak veya kendinizde öğüterek kullanabilirsiniz Bu şekilde öğütülmüş Vanilya'yı genelde şekerleriniz ile karıştırabilir veya kullanmak istediğiniz tatlılarınızda yine bu şekilde kullanabilirsiniz
Vanilya Özü olarak (Alkol veya Gliserol ile karıştırılarak) [değiştir]

Vanilya çubuklarının belirli bir süre için alkol veya gliserollü bir karışımda bekletilmesi ile elde edilir Bu şekilde kullanım pratik olduğu için endüstriyel veya ticari kullanımlarda tercih edilmektedir Vanilya ve solüsyonun oranına göre derecelendirilmektedir Örneğin 2X olan bir öz 1X olan öze göre 2 kat daha fazla Vanilya özü içerir, yani daha yoğundur ve daha az kullanarak aynı sonucu elde edebilirsiniz demektir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.