![]() |
Filiskin - Yarpuz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Filiskin - YarpuzFiliskin (yarpuz) Filiskin (yarpuz) Akdeniz bölgesinde yetişen, tüylü 10-50 santimetre boyunda, kuvvetli kokusu olan bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() Faydası : Mide ağrısını keser ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Filiskin - Yarpuz |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Filiskin - YarpuzYarpuz Bitkisinin Özellikleri - Yarpuz Yaprakları - Yarpuz Mutfak ve İlaç kullanımı Yarpuz Yarpuz Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae (Bitkiler) Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular) Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler) Takım: Lamiales Familya: Lamiaceae (Ballıbabagiller) Cins: Mentha L ![]() Türler Mentha pulegium L ![]() ![]() Yarpuz, (Uygurca: يالپۇز, yalpuz, йалпуз) (Mentha pulegium) Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka durumunda, nane türünden, kısa saplı, az veya çok tüylü, güzel kokulu bir bitkidir ![]() Divânu Lügati't-Türk'de; yarpuz يربز güzel kokulu bir ot, kır nanesi, Majoran ![]() ![]() Diğer isimleri Diğer adı Rumca filiskin[2]'dir ![]() Özellikleri Yarpuz, Ballıbabagiller (Labiatae) familyasından, 10 ile 50 santim yükseklikte, taç yaprakları leylak renginde, keskin kokulu, meyveleri fındıksı tipte, çok yıllık, otsu, sürünücü ya da dik gövdeli bitkidir ![]() ![]() Yaprakları Yaprakları kısa saplı 0,8 ile 3 santim uzun ve 0,3 ile 1 santim eninde, leylak renginde oval ve hafif eliptikdir ![]() Çiçekleri Leylak rengi-pembe taçyapraklı çiçekler Temmuz ile Eylül aylarında toplu halde yaprakların koltuklarından çıkar ![]() ![]() Yaşam alanı Yarpuz, nemli çayırlarda, nehir, dere ve göl kıyılarında yetişir ![]() ![]() Mutfak ve İlaç kullanımı Yarpuz, Yunanlılar ve Romalılar tarafından yaygın bir bitki olarak yemeklerinde kullanılmıştır ![]() ![]() ![]() Tarih boyunca, bayılma, gaz, safra, gut ve hepatit (muhtemelen, hepatit A) hastalıkları tedavisi için ve temizleyici ilaç olarak kullanılmıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|