Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
diken

Ak Diken

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ak Diken

Ak Diken Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Ak Diken Hakkında - Ak Dikenin Faydaları - Ak Diken Yetiştiriciliği

(Rhammus catharticus)

Cehrigiller familyasındandırDiğer adları Geyikdikeni ,gövem erği,ateş tacı,barut ağacı, cehri, ala cehri,acı cehre ,cumurd,it cumurdu,mürdeşe3-6 m boylanabilen ,saplı,damarlı,parlak yeşil, yüreksi yapraklarını döken dikenli bir çalı ya da ağaçlıktırMayıs haziran aylarında sarı-yeşil küçük çiçekler açarYeşil meyveleri olgunlaşınca ,buruşuk ,mor siyah arası bir renk alır ve önce insana tatlımsı gibi gelen ,ardından acılaşan buruk bir lezzeti vardır

Anayurdu Avrupa’dırOrmanlarda ,çalılıklarda bulunurÜlkemizde Karadeniz dağlarında bolca görülür

Üretimi sonbaharda tohumla yazın daldırmayla yapılırTohumlar sonbaharda olgunlaşır olgunlaşmaz soğuk seralara ekilirFilizlenip elle tutulacak hale gelince saksılara alınarak sıcak seraya geçilir-15 dereceye kadar soğuğa dayanabilirGüneşli ya da yarı gölge ,nemli ve zengin toprakları severPark ve bahçelerde süs ve çit bitkisi olarak yetiştirilir

Eylül –ekimde olgunlaşan 5-8 cm çapındaki meyveler toplanır,sıkılarak elde edilen öz şekerle karıştırılıp şurup yapılır yada meyveler kurutulup ,toz haline getirilerek sulandırılıp içilir

Bileşiminde sabit yağ flavon türevleri ve antrasen bulunur Kabızlık giderici ,bağırsak yumuşatıcı iidrar söktürücü etkileri vardırÖzellikle ishal yapmasıyla ünlüdür ;bunu için gövde ve dal kabuklarıyla meyvesi kullanılırDikkat;bütün organlarıyla toksit bir ağaçcıktır, fazla alınması karın ağrısı yapar!Örneğin;meyvesi yenecekse 10 adeti geçmemelidir Dövülmüş yaprakları kanamalı yaralara uygulanırsa kanama azalır ;siğillere uygulanırsa siğil ortadan kalkarSiğil ve kaşınma için meyvesinin suyuda sürülebilir

Ak dikenin modern tıptada yeri vardır

Son yapılan araştırmalarda ak diken meyvesinden hazırlanan özel ekstrenin kanser hücrelerinin büyümesini engellediği görülmüştür

Ağacın kabuğundan sarı boyar madde elde edilir ve bu renk ,kağıtları ,haritaları boyamada kullanılır

Kitabımızda iki Rhamnus türü daha bulunmaktadırBarut ağacı ve Kördiken Bunlardan özellikle Barut ağacı dünyada ve Türkiye de halk hekimliği alanında iyi bilinen ve baş vurulan bir türdür

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com