Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
macar, meşesi

Macar Meşesi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Macar Meşesi

Macar Meşesi Bitkisi - Türkiye'deki Yetişen Ağaçlar - Macar Meşesi Bitkisi Özellikleri - Macar Meşesi Bitkisi Hakkında

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Fagales
Familya: Fagaceae
(Kayıngiller)
Cins: Quercus
Seksiyon: Mesobalanus
Tür: Q frainetto
Binominal adı
Quercus frainetto
Ten
Sinonimler

Macar meşesi (Quercus frainetto), kayıngiller (Fagaceae) familyasından doğal olarak Güney Avrupa, İtalya, Balkanlar ve Türkiye'de yayılış gösteren bir meşe türü

Morfolojik özellikleri

40 m'ye kadar boy yapabilen kalın dallı geniş tepeli büyükçe bir ağaçtır Gövde kabukları yukarıdan aşağıya doğru çatlaklı haldedir Yan tomurcuklar sarmal dizilmiştir Genç sürgünleri tüylü ya da çıplaktır Lentiseller çok sayıda ve görülebilir haldedir Tomurcuklar son derece iri ve dolgundur Tomurcuklar keçe gibi tüylerle örtülmüştür

Yapraklar ters yumurta şeklindedir Orta damara kadar olan loblar ayrılır Damarlanma tali (ikincil) loblara göre şekillenir Lob sayısı 6-9 civarındadır Yaprak sapları yok denecek kadar azdır Yaprağın dip tarafında kulakçıklar bulunur

Meyve daha çok sürgün uçlarındadır Meyve kadehi 15 mm civarında ve sapsızdır Palamut oldukça iridir; 25 mm kadar az tanenli ancak nişastalı dır
Dağılımı

Türkiye'de, Trakya, Kuzey Batı Anadolu ve Marmara bölgesinde yayılış yapar
Varyeteler

Macar meşesinin iki varyetesi vardır

* Quercus frainetto var macrophylla, uzun loplu ve dar yapraklıdır
* Quercus frainetto var minor, kısa yapraklıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com