![]() |
Gül Yetiştirme Teknikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gül Yetiştirme TeknikleriGül yetiştirme teknikleri - Gül dikilecek yerin hazırlanması - Gül Hastalıkları - gül nasıl budanır ![]() GÜL YETİŞTİRME TEKNİKLERİKalıcı olduğu düşünülürse gül bitkisi dikilmeden önce gerekli hazırlığın dikkatle yapılmasıdoğru dikim sonrasında bakım ve budama işlemlerinin tam vaktinde uygulanmasıyla gülleriniz yıllar boyunca cazip çiçekleriyle bahçenizi süsler ![]() ![]() GÜL SATIN ALIRKEN ![]() ![]() Fidanları güvenilir bir seradan temin edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak ilk ve sonbaharda çok fazla çeşit bulunduğu için bu zamanlarda daha kolay seçim yapabilirsiniz ![]() ![]() ![]() GÜL HANGİ TOPRAKTA YETİŞİR ![]() ![]() Gül fazla seçici olmamakla beraber en iyi bağ toprağı da denilen demiri bol hafif kırmızımsıkumlu killi toprakta yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() Ağaç veya yüksek çalı bitkilerinin altlarına gül dikilmemelidir ![]() ![]() Daha önce gül yetişmiş topraklara veya eski gül fidanlarının yakınına yeni gül dikilmesi uygun değildir ![]() ![]() ![]() Mecbur kalınırsa dikim çukuru biraz geniş ve derin açılır ve buradan çıkan toprak kullanılmaz ![]() ![]() ![]() Ayrıca toprağın drenajlı olması gerekir ![]() ![]() ESKİ GÜLLERİN YERİNİ DEĞİŞTİRMEK ![]() ![]() Bazen gölgede kaldığı için veya başka bir sebeple gül fidanının yeri değiştirilmek istenir ![]() ![]() ![]() ![]() Önce yeni çukur açılıp hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜL İÇİN GEREKLİ BESİN NASIL SAĞLANIR ![]() ![]() Aşırı besin tüketen bir bitki olduğu için toprağı her yıl gübrelenmelidir ![]() ![]() ![]() ●Gül için hazırlanmış kurumuş kan ve öğütülmüş boynuz ile yapılan tabii gübreler de çok faydalıdır ![]() ![]() ![]() ●Fidanlar tomurcuk zamanı gübre şerbeti veya suni gül gübresi eritilmiş suyla arada bir sulandığı takdirde bol çiçek açar ![]() ![]() ![]() Gülleri beslemek için yukardaki iki usulden biri tercih edilir ![]() Gübre şerbeti için bir kovaya bir kaç kürek yanmış gübre ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() GÜL DİKİLECEK YERİN HAZIRLANMASI ![]() ![]() Az sayıda gül dikilecekse mümkünse dikimden bir ay önce 40-50 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜL DİKİMİ ![]() ![]() Ayrılan üst tabaka toprak fidan başına bir kova yanmış gübreyle karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gül çıplak köklü dikilecekse açılan çukurun dibine gübreli topraktan bir tümsek yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kova içinde birer kürek gübre ve killi toprak az suyla eritilip dikimden önce kökler bu sulu balçığa batırılırsa daha kolay tutar ![]() DİKİM ARALIKLARI NE KADAR OLMALI ![]() ![]() Bu önemli bir ayrıntıdır ![]() ![]() ![]() Minyatür güller: 30 cm ![]() Melez çay ve demet güller boylarına göre: Kısa: 45 - 60 cm ![]() Orta: 60 - 75 cm ![]() uzun:75 cm ![]() Çalı güller: Boyuna göre 50 cm ![]() ![]() ![]() Sarmaşık güller: 2 metre ![]() ![]() GÜL NASIL BUDANIR ![]() ![]() Güller budandıkça gençleşir ve ömrü uzar ![]() ![]() ![]() ![]() Öncelikle kaliteli bir gül makası gerekir ![]() ![]() Tekrar açan güller iklime göre ocak ve mart ayları arasında budanır ![]() ![]() ![]() ![]() Budamaya başlarken öncelikle kuruhastalıklı ve zayıf ve çok ince dalları dipten kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni dikilmiş güller kuvvetlenmesi için ilk yıl derin budanır ![]() ![]() ![]() Yetişkin melez çay ve demet güller de her dal 5-6 göz üzerinden budanır ![]() Çalı gülleri yüksekliğinin yarısı kadar kesilir ![]() ![]() ![]() Sarmaşık güller ilk yıllarda şekil verilmek için budanır ![]() ![]() Minyatür güller de daha çok normal bir makasla hafifçe budanır ![]() ![]() Gül bitkisi için hijyen çok önemlidir ![]() ![]() YAZ BUDAMASI ![]() ![]() Bahar ve yaz aylarında gül keserkenher dalın üzerinde 4-5 göz bırakmaya dikkat edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen gül dalları körleşir açmaz ![]() ![]() ![]() GÜL HASTALIKLARI Güllere musallat olan bir çok zararlı vardır ![]() Külleme:Yapraklar ve tomurcuklar pudralanmış gibi beyazlaşır ![]() ![]() Pas: Yaprakların altında pas rengi lekeler oluşur ![]() ![]() Siyah Nokta: Yapraklarda siyah noktalar oluşur ![]() ![]() Güller budandıktan hemen sonra bakır esaslı bir mantar ilacı ile ilaçlanmalı ve bu işlem 2 haftada bir tekrarlanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Zararlı böcekler: Gül bitleritırtıllartestereli arı ve çeşitli böcekler ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı böcekler dalların içine girerek boşaltırlar ![]() ![]() Mantar hastalıklarında belirti görülmeden ilaçlama yapılır ![]() ![]() ![]() İlaçlama kururüzgarsızgüneşsiz ve serin havada yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() SULAMA: Gül dayanıklı bir bitki olduğu içinfazla sulanmasa da kolay kurumaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En ideal sulama için gül fidanının çevresi hafif çukurlaştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gül Yetiştirme Teknikleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gül Yetiştirme TeknikleriGül hakkında vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler ![]() |
![]() |
![]() |
|