Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
baldırgan

Baldırgan

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Baldırgan

Baldırgan Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Baldırgan Hakkında - Baldırgan Faydaları - Baldırgan Yetiştiriciliği

(Heracleumi grandiflorum ve Hmantegazzianum)

Maydonozgiller familyasındandırDiğer adları Baldırdan ,soy

20-40 cm boylarında ,tüylü gövdeli,tüylü yapraklı,iki yada çok yıllık otsu bir bitkidirDere kenarlarında taşlık ve kayalıklarda yetişirİlkbaharda beyaz yada pembe renkli çok parçalı özel ve keskin kokulu,iri çiçekler açarYazın olgunlaşan meyveleri yumurtamsıdır

Erzurum –kars dolaylarında kabuğu soyularak bitkinin gövdesi yenir

Bileşiminde bulunan furokumarinler cildi tahriş edeceği için eldivenle ve serin havalarda toplanırYaprak ve meyvelerinden hazırlanacak çay mide ve bağırsak iltihaplarını kurutur,sakinleştirici etki yapar,ayrıca sara hastalığına karşı kullanılır

Heracleum mantegazzianum türü baldırgan 100-150 cm boylanabilen çok yıllık otsu bir bitkidirTüylü ve elsi yapraklar tabanda ve tepede nispeten küçükken ortada büyüktür

Kendine özgü keskin kokulu şemsiyemsi beyaz yada pembemsi çiçekler açarErzurum –Kars yörelerinde bitkinin gövdesi kabuğu soyulduktan sonra çiğ olarak yenir

Bitkinin bileşiminde uçucu yağ bulunurBaldırganın çiçek ve yapraklarından demlenen çay sindirim sistemini düzenler mide ve bağırsaklardaki iltihapları kurutur,sakinleştirici etki yapar sara hastalığına karşı kullanılır

Bitkinin serin havalarda ve eldivenle toplanması gerekirBileşimindeki kumarin tende yanma meydana getirir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com