Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bezelye

Bezelye Nedir

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bezelye Nedir

Bezelye - Bezelye Çeşitleri - Bezelye Hakkında - Bezelyenin Besin Değerleri

Bezelye adlı lezzetli ve çok besleyici sebzeyi ilkbaharda ve yazın veren Bezelye bitkisi Baklagiller'dendir Anayurdu bilinmeyen bezelye bitkisi çok eski çağlardan beri Avrasya'da yetiştirilmiştir Günümüzde dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye' de de bol bol yetiştirilmektedir

Bahçe bezelyesi (P sativum) adı verilen bu biryıllık otsu bitkinin birçok çeşidi vardır: Bunlardan bazısı bodur olup en çok 30-40 cm boylanarak yeşil yapraklarıyla toprağa yayılıp zemini örter Sırık bezelyesi denilen diğer çeşidi gövdesinden çıkardığı sülüklerle yüksek boylu ne bulursa ona tutunan tırmanıcı bitkilerdir Bunların hereklerle desteklenmesi gerekir Bezelye çeşitlerinden bazılarının yalnızca taneleri yenilir Oysa kimi bezelyelerin badıcında parşömen denilen sert tabaka bulunmaz

Sultani bezelye adı verilen bu çeşit bezelyeler kabuğuyla birlikte yenilir Bir başka önemli çeşit de taneleri iri olan araka bezelyesidir Bezelye taneleri taze olarak sevilerek çok çeşitli yemekleri yapılıp yenildiği gibi kurutulup dondurulup ve konservesi yapılıp ileride tüketmek için saklanmaya da pek elverişlidir Kurutulmuş bezelyeden yapıları un pek leziz olan bezelye çorbası ile bazı yemeklerin yapımında kullanılır Ayrıca yalnızca hayvan yemi olarak kullanılmak üzere yetiştirilen yemlik bezelye çeşitleri de vardır

BESİN DEĞERLERİ

100 gr çiğ (pişirilmemiş) taze bezelye tanesinin besin değerleri şöyle sıralanabilir: 84 kalori; 63 gr protein; 144 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 04 gr yağ; 2 gr lif; 116 mgr fosfor; 26 mgr kalsiyum; 19 mgr demir: 2 mgr sodyum; 316 mgr potasyum; 35 mgr magnezyum; 640 IU A vitamini; 035 mgr B1 vitamini; 014 mgr B2 vitamini; 29 mgr B3 vitamini: 016 mgr B6 vitamini; 355 mcgr folik asit; 27 mgr C vitamini ve 21 mgr E vitamini

alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com