Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
altın, düğme

Altın Düğme

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Altın Düğme

Altın Düğme Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Altın Düğme Hakkında - Altın Düğme Faydaları - Altın Düğme Yetiştiriciliği

(Tanacetum vulgare yada Chrsanthemum v)

Papatyagiller familyasındandır(Latince Tanacetum Yunanca “uzun”anlamına gelen tanos sözcüğünden gelirBitkinin solgun çiçeklerinin uzun süre dalında bozulmadan kalmasına bir göndermedir buVulgare ise “bildik,yaygın,herkesçe bilinen”demek) 60-150 cm boylarında dik dallara ayrılan yapıda yuvarlak kesitli üzerinde pembe lekeler bulunan yeşil gövdeli odunsu köksaplı çok yıllık otsu bir bitkidir Hoş kokulu derin girintili dişli kenarlı bileşik yapraklarını sonbaharda döker ama ilk baharda yeniden yapraklanır Temmuz ekim aylarında hafif ama güzel kokulu düz sarı çiçekler açar ;bunlar bir çoğu bir arada tutam oluştururlar Bitkinin minik tohumları yeşilimsi beyaz renkli ve dikdörtgen biçimlidir

1400 metre yüksekliğe kadar sürülmemiş topraklarda yol kenarında orman sınırlarında yetişirTürkiyenin Kuzey doğu ve iç kesimlerinde bulunurBunun için ilkbaharda yada sonbahar başlangıcında tohumları ekilir yada gövdeden ayrılan dallara dikilir

Eski Yunan da Romada çok değer verilen bir bitkiydiMikrop öldürücü özelliğinden dolayı çürümeyi önlediği için kendisine “ölümsüzlük otu”muamelesi yapılmış cesetleri bozulmadan tutmada kullanılmış ;hatta bitkiden bir ölümsüzlük içkisi yapılmıştır

Bileşiminde tanen ,reçine ve tuyon adlı uçucu yağ özellikle yapraklarında da potasyum bulunurToprak üst kısımlarının güçlendirici kurt düşürücü ,sindirim kolaylaştırıcı etkileri vardırBunun için 10 gram bitki 1 litre kaynar suyla demlenir günde iki üç kez birer bardak içilir

Dikkat; zehirli olduğu için doz aşımı tehlike yaratabilir çoçuklar ve hamileler kullanmamalıdır

Bitkinin bir diğer yararı kırsal kesimde mutfaklara dadanan karıncalarla fareleri kaçırmasıdırbunun için mutfağın çeşitli köşelerine bu bitkilerden bırakmak gerekir

Yine uyuza karşı da cilde sürülür

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com