Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çamı, halep

Halep Çamı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Halep Çamı

Halep çamı Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Halep çamı Bitkisi Hakkında - Halep çamı Hakkında

Halep çamı (Pinus halepensis), Pinaceae (çamgiller) familyasından Akdeniz bölgesine özgü bir çam türü Fas ve İspanya, güney ve kuzey Fransa, İtalya ve Hırvatistan, batıda Yunanistan, Kuzey Libya ve güney Türkiye'de yayılış gösterir

Genellikle deniz seviyesinden 200 m yüksekliğe kadar çıkmaktadır Fakat güney İspanya'da 1000, Fas'ta ise 1700 m'ye kadar çıktığı görülür

Morfolojik özellikleri

Orta büyüklükte bir ağaçtır, 15-25 m'ye kadar boy yapar Sürgünler grimsi-beyazdır, bu özelliği ile kızılçamdan kolayca ayrılır Kabuk portakal kırmızısı renginde ve kalındır İğne yapraklar ince 6-10 cm uzunluğunda sarımsı yeşildir Kozalaklar dar konik 5-10 cm uzunluğunda gençken kapalıdır Kozalaklar ilk zamanlarda yeşil, 24 ay sonra kırmızımsı-kahverengiye dönüşür Tohumlar 5-6 mm uzunluğunda kanatlıdır

Dağılımı

Halep çamı, Kanarya çamı (Pinus canariensis), kızılçam (Pinus brutia) ve sahil çamı (Pinus pinaster) ile karışık bükler oluşturur Bazı uzmanlar tarafından kızılçam'ın bir alt türü kabul edilir Türkiye'nin güney kısımlarında özellikle Adana'da kızılçam ile birlikte görülür Güneybatı Anadoluda Milas-Bodrum arası Güvercinlik körfezinde saf ya da kızılçamla karışık meşcereler oluşturmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com