Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bitki, kabuğu

Bitki Kabuğu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bitki Kabuğu

kök ve gövdelerde kabuk - bitkilerde kabuk gelişimiKambiumun dışında kalan bütün dokuları içine alan bölgeye kabuk denir Heterojen bir yapıya sahip olan kabuğun hücre muhtevası incelenen bitkinin yaşına ve türüne bağlıdır Nitekim sadece primer dokulara sahip kök ve gövdelerde kabuk, korteks ve primer flöemden ibarettir

Diğer taraftan sekonder büyümenin başladığı kök ve gövdelerde kabuk periderm, korteks, primer ve sekonder flöemi ihtiva edebilir

Kabuk içinde periderm geliştikçe ölü mantar hücreleri her seferinde bir miktar primer ve sekonder dokuları bitişik oldukları canlı dokulardan ayırır Bundan dolayı peridermin dışında kalan bu canlı dokular merkezden su ve besin maddeleri alamadıklarından ölürler

Yaşlı odunlu bir gövdede epidermis ve korteks dokuları tamamen dışarı atılabilir Kabuğun bir gövdeden veya daldan soyulması esnasında kambium bölgesi hücreleri çok nazik olduğundan kolayca yırtılırlar

Mantar kambiumu sekonder flöemin parankima hücrelerinden meydana geldiğinde, kabuk tabakalıdır Bu tabakalar üst üste olan mantar tabakalarına harici flöem dokusunun ilavesi şeklindedir Böylece harici flöem dokusunun araya mantar dokusunun girmesiyle su ile ilişiği kesilir

Ağacın çapı arttıkça dışarıdaki ölü mantar ve flöem tabakaları çapa intibak edemediklerinden gerilir ve yırtılır Böylece her ağacın kendine has dış kabuk görünüşü ortaya çıkar

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com