Çitlenbik |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
ÇitlenbikÇitlenbik Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çitlenbik Hakkında - Çitlenbik Faydaları - Çitlenbik Yetiştiriciliği (Celtis australis) Karaağaçgiller familyasındandır ![]() 20-25 metre boy yapabilen 1 metreyi aşan gövde çapına ulaşan ve kışın yapraklarını döken bir ağaçtır 300-500 yıl yaşayabilir Siyaha yakın gövde kabuğu kayın gibi düz ve kaygandır Almaşık dizilişli yaprakları 5-15 cm uzunlukta dar sivri uçlu kenarları dişli ve gri-yeşil renkli alt yüzleri tüylüdür Ağaç mayıs-haziran aylarında çiçeklenir;yaprak koltuklarından tek tek uzun saplı beyaz erdişi çiçekler ile sürgün diplerinden üçü beşi bir arada erkek çiçekler çıkar![]() 10-12 mm çapındaki küremsi meyveleri başlangıçta yeşil sonra turuncu ve nihayet siyahımsı renklidir, kokusuz, tatsız, ve az etlidir İçinde 5 mm çapında taşlanmış sarımsı bir çekirdek bulunur Bu meyveleri insanlardan çok kuşlar yer![]() (Kent merkezindeki çitlenbik ağaçlarına sonbaharda dadanan güvercinleri izlemenizi öneririm ![]() 2003 Eylülünde Bursa’da Tophane’ye tırmanırken Okçu baba türbesinin yanındaki çitlenbik ağaçlarında işbaşı yapmış güvercinleri dakikalarca izledim, yağmurlu ve sisli bir günde bu seyir içimi açtı şeneldim…Evet öneriyorum![]() İçindeki tanen bulunan çitlenbiğin kurutulmuş yapraklarıyla genç sürgünlerinin 50 gramı 1 litre kaynar suya atılır 10 dakika demlenmeye bırakılır,soğuyunca aç karnına içilirse ishal giderici etki gösterir, öksürüğü keser mide ağrısını dindirir![]() Mide ağrısı için tohumları dövüp her gün fındık iriliğinde bir parça yemek de yararlıdır ![]() Böbrek ve idrar yollarındaki kum için bitkinin tohumlarından elde edilen yağ içilir ![]() Yapraklarının suyu yanık , mayası, nasır tedavisinde dışardan uygulanır ![]() Ayak terlemesini kesmek için parmakların arasına çorabın içine çitlenbik yaprakları konur
|
|
|
|